Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία θυμήθηκε τη δολοφονία του Αμερικανού Πρέσβη Ρότζερ Ντέιβις, στις 19 Αυγούστου του 1974

Cyprus Ambassador Garber led the Embassy in a moment of silence this morning to mark the anniversary of the passing of Ambassador Rodger Davies and Antoinette Varnava, who were killed in the line of duty at the U.S. Embassy on August 19, 1974. Photo via U.S. Embassy Cyprus, @USEmbassyCyprus




Συμπληρώθηκαν σήμερα σαράντα οκτώ χρόνια από τη δολοφονία, στις 19 Αυγούστου 1974, του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Λευκωσία, Ρότζερ Ντέιβις και της υπηρεσιακής βοηθού του, της Αντουανέτ Βαρνάβα.

Υπενθυμίζουμε οτι εκείνη την ημέρα, ο πρέσβης και η γραμματέας του, έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια άγριων επεισοδίων στην αμερικανική πρεσβεία και εν μέσω του έντονου αντιαμερικανικού περιβάλλοντος που επικρατούσε μετά την τουρκική εισβολή.

Πλήθος οργισμένων διαδηλωτών είχαν μαζευτεί έξω από την Πρεσβεία έκαιγαν αμερικανικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσσινγκερ.

Ο Πρέσβης Ντέιβιντ, δέχθηκε σφαίρα στην περιοχή της καρδιάς και πέθανε ακαριαία. Η Αντουανέτ Βαρνάβα έτρεξε να τον βοηθήσει και δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι καθώς τον προσέγγιζε.

«Ήταν νεκρός πριν καν πέσει στο έδαφος. Ακόμα μια σφαίρα ήρθε και χτύπησε το κρανίο της Βαρνάβα, μιας Μαρωνίτισας που ήταν στο διοικητικό προσωπικό. Πέθανε επίσης ακαριαία», ανέφερε στο κανάλι Alpha αυτόπτης μάρτυρας.

Οι πεζοναύτες που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια του κτιρίου, έκλεισαν τις πύλες και τα προστατευτικά στα παράθυρα, ετοιμάστηκαν για αναχαίτιση, όμως τα πράγματα έγιναν πολύ άσχημα όταν ο όχλος άρχισε να πετάει πέτρες. Κάποιοι διαδηλωτές, ήταν οπλισμένοι, ενώ υπήρχαν αναφορές ότι ανάμεσα τους βρίσκονταν και ένοπλοι αστυνομικοί.

Μετά τα γεγονότα, η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες στον Ιωάννη Κτηματία και τον Νεοπτόλεμο Λεφτή. Οι αρχικές κατηγορίες περί φόνου, υποβαθμίστηκαν σε συνέχεια σε παράνομη κατοχή οπλισμού, αφού ο φάκελος της υπόθεσης…χάθηκε.

Φέτος όπως και κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε μονόλεπτος σιγή στην αμερικανική πρεσβεία στη μνήμη του Πρέσβη Ρότζερ Ντέιβις και της Αντουανέτ Βαρνάβα.

Πληροφορίες μέσω του ALPHA TV ΚΥΠΡΟΥ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: