Η Μοσάντ πίσω από την επίθεση στον Ρούσντι, υποστηρίζει καθηγητής του Ντένβερ: Άρθρο της Jerusalem Post

Frame grab from a video released via Twitter user @HoratioGates3 and used with permission, showing Salman Rushdie being loaded into a MedEvac helicopter after he and an interviewer were attacked while on stage at an event in Chautauqua, New York State, USA, 12 August 2022. The suspect was taken into custody, New York State police said. Rushdie, who was reportedly stabbed in the neck, was transported to a hospital. EPA, @HoratioGates3




Ο Nader Hashemi, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, υποστηρίζει ότι ο δράστης της επίθεσης κατά του Σαλμάν Ρούσντι μπορεί να παρακινήθηκε για την επίθεση από έναν πράκτορα της Mossad.

Σε συνέντευξή του με τον Negar Mortazavi, παρουσιαστή του Iran Podcast, αμφισβητώντας το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης, ο Χασεμί τόνισε δύο πιθανές εξηγήσεις που πίστευε.

Ο Χασεμί είπε ότι μια πιθανότητα είναι ότι το Ιράν ήθελε να εκδικηθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δολοφονία του στρατηγού του IRGC Κασέμ Σουλεϊμανί το 2020 σε επίθεση με drone στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

«Έτσι, μια πιθανή εξήγηση», είπε, «θα μπορούσε να είναι ότι μετά τη δολοφονία του κορυφαίου στρατηγού του Ιράν τον Ιανουάριο του 2020, Κασέμ Σουλεϊμανί, το Ιράν προσπαθούσε να αντιδράσει. Ανακοίνωσε ότι το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν προσπαθούσε να δολοφονήσει τον Μάικ Πομπέο και τον Τζον Μπόλτον, άρα αυτή θα μπορούσε να είναι μια πιθανή εξήγηση. Δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τον Πομπέο και τον Μπόλτον, με άλλα λόγια, το IRGC δεν μπορούσε να τους κυνηγήσει στόχους υψηλής αξίας, έτσι επέλεξαν έναν ευκολότερο στόχο, όπως ο Σαλμάν Ρούσντι. Ίσως, ενδεχομένως, να μην το γνωρίζουμε».

Μια άλλη πιθανότητα, είπε ο Χασεμί, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι αυτό είναι πιο πιθανό, είναι ότι ο επιτιθέμενος κατά του Ρούσντι, Χάντι Ματάρ, είχε πειστεί να διαπράξει την επίθεση από έναν πράκτορα της Μοσάντ που μεταμφιέστηκε ως στέλεχος ή υποστηρικτής του IRGC.

«Η άλλη πιθανότητα, που στην πραγματικότητα πιστεύω ότι είναι πολύ πιο πιθανή, είναι ότι αυτό το νεαρό παιδί Hadi Matar επικοινωνούσε με κάποιον στο Διαδίκτυο που ισχυρίστηκε ότι ήταν μέλος ή υποστηρικτής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και τον παρέσυρε να επιτεθεί στον Salman Rushdie. καλείται στο διαδίκτυο άτομο που ισχυρίζεται ότι συνδέεται με την Ισλαμική Δημοκρατία της Ιράν θα μπορούσε να ήταν πράκτορας της Μοσάντ».

Γιατί η Μοσάντ να επιτεθεί στον Ρούσντι;

Ο Χασεμί συνέχισε δηλώνοντας ότι το κίνητρο του Ισραήλ για τη διεξαγωγή μιας επιχείρησης «ψευδούς σημαίας» θα ήταν να κινητοποιήσει την αντίθεση στις συνεχιζόμενες προσπάθειες των παγκόσμιων δυνάμεων να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 .

«Το Ισραήλ έχει πάρει μια πολύ ισχυρή θέση ενάντια στην αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν», είπε. «Ήμασταν σε πολύ ευαίσθητες διαπραγματεύσεις, σαν μια συμφωνία ήταν επικείμενη, και μετά λαμβάνει χώρα η επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι. Νομίζω ότι αυτή είναι μια πιθανή ερμηνεία και σενάριο που θα μπορούσε να εξηγήσει τη χρονική στιγμή που θα συμβεί αυτή τη στιγμή κατά τη διάρκεια αυτών των ευαίσθητων πολιτικών συζητήσεων που σχετίζονται με το Ιράν. πυρηνικό πρόγραμμα».

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Υπαναχωρεί το Ιράν στο θέμα των επιθεωρήσεων από τον ΙΑΕΑ, δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: