Οι κωλοτούμπες του Νίκου Αναστασιάδη, οι ταχυδακτυλουργίες και τα θαύματα: Από παραμύθι σε παραμύθι…

FILE PHOTO: (L-R) French President Emmanuel Macron, European Council President Charles Michel, Cyprus President of the Republic Nicos Anastasiades, Swedish Prime Minister Magdalena Andersson, US President Joe Biden at the start of European Council Summit in Brussels, Belgium, 24 March 2022. EPA, OLIVIER HOSLET




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Τι παραμύθια είναι αυτά πάλι; Δεν θα ησυχάσουμε τώρα με τις εκλογές που ακούμε ξαναζεσταμένες τις ιστορίες από τις διαπραγματεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη και της ομάδας του.

Στο Μον Πελεράν, στη Γενεύη, στο Κραν Μοντάνα… Λες και ξύπνησαν όλοι ένα πρωί και βρέθηκαν στην Ελβετία όπου ως εκ θαύματος βρέθηκε στα χέρια τους η λύση του Κυπριακού και ο απορριπτικός Αναστασιάδης εξαφάνισε τον ενδοτικό Αναστασιάδη και πέταξε τη λύση και μείναμε χάσκοντα.

Το είπε πολύ παραστατικά ο Πόλυς Πολυβίου, μέλος κι αυτός της διαπραγματευτικής ομάδας Αναστασιάδη. Στο Μον Πελεράν, λέει, «ξαφνικά έγινε ένα μικρό θαύμα και βρεθήκαμε εντός ακτίνας συμφωνίας και κρούσης, με τη δική μας πλευρά να προσφέρει 28,2% και τους Τούρκους να κατεβαίνουν στο 29,2%, με αποτέλεσμα να υπάρχει 1% διαφορά» και «χάσαμε τεράστια ευκαιρία για το εδαφικό».

Το θαύμα ποιο ήταν, δύσκολο να εξηγηθεί. Ίσως το ότι εμείς προσφέραμε 28,2%, διότι στην ιστορία αναφέρεται ότι η πλευρά μας από εποχής Μακαρίου πρόσφερε στους Τούρκους 20% στο εδαφικό.

  • Δεν έχει σημασία, όμως. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το 29% ήταν τουρκική πρόταση από την εποχή του Ραούφ Ντενκτάς και στις συνομιλίες του με Μακάριο και Κληρίδη. Ο Μακάριος πρότεινε 20%. Το 29% το υιοθέτησε και ο Κόφι Ανάν στο σχέδιο του.

«Αυτό που καταθέσαμε εμείς είναι “29% και άνω” που είχε υπογράψει ο αείμνηστος Ραούφ Ντενκτάς. Αυτό το επικύρωσαν και όλα τα κόμματα της βουλής μας. Καταθέσαμε τον χάρτη μας σ’ αυτό το πλαίσιο. Ο χάρτης που πρότειναν οι Ρωμιοί δεν είναι ένας χάρτης που μπορεί να γίνει αποδεκτός. Δεν υπάρχει ούτε ένας Τουρκοκύπριος να δεχθεί εκείνο τον χάρτη».

Αυτά έλεγε ο Μουσταφά Ακιντζί, 18/1/2017, όταν τον κατηγορούσαν οι «δικοί του» ότι έκανε υποχωρήσεις στο εδαφικό. Φυσικά, αν το πρόβλημα μας ήταν μόνο το εδαφικό και η διαφορά μας ήταν 1% θα ήταν λυμένο το Κυπριακό…

Τα λέω για την ιστορία, όχι γιατί θα πείσω κανέναν από αυτούς που δεν θέλουν να πεισθούν και θα συνεχίσουν ούτως ή άλλως να αφηγούνται τα γεγονότα όπως τα αντιλαμβάνεται η βασική φιλοσοφία της όποιας λύσης.

Σε θεωρητικό επίπεδο πάντα. Διότι, σε πρακτικό επίπεδο εκείνος που είχε την ευθύνη, και ο μόνος, ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Και αν φταίει για κάτι δεν είναι για το ότι βρήκε ξαφνικά μπροστά του ένα θαύμα, είτε στο Μον Πελεράν, είτε στο Κραν Μοντάνα και το αγνόησε, είναι διότι πήγε σε αυτές τις διασκέψεις χωρίς καμιά προετοιμασία και χωρίς καμιά προϋπόθεση, γνωρίζοντας από όσα προηγήθηκαν τι θα αντιμετώπιζε.

Ποιος θα ξεχάσει τις διάσημες κωλοτούμπες; Ποιος θα ξεχάσει τα διαγγέλματα μετά από κάθε κωλοτούμπα και μετά από κάθε ναυάγιο;

Έλεγε ότι δεν πάει σε συνομιλίες ενόσω βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ το πειρατικό Μπαρμπαρός, αλλά πήγε και συνέχισε να πηγαίνει ακόμα κι όταν τα τουρκικά πολεμικά εμπόδιζαν τις έρευνες ξένων εταιρειών.

Έλεγε ότι δεν πρόκειται να πάει σε πενταμερή διάσκεψη, που ήταν πάγιο αίτημα της Τουρκίας, αλλά πήγε σε απανωτές πενταμερείς, και δεν έθεσε ποτέ θέμα ούτε για την απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον υποβιβασμό του σε κοινοτάρχη, ούτε για την ύπουλη δράση και τις παγίδες του Άιντα, ούτε απαίτησε διεθνή διάσκεψη με παρουσία όλων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, όπως εδικαιούτο να πράξει.

  • Ούτε ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να ξεκαθαρίσει ποια είναι η βάση πάνω στην οποία θα γίνει διαπραγμάτευση στις πενταμερείς αφού γνώριζε ότι οι Τούρκοι πήγαιναν για να ανατρέψουν την έως τότε βάση.

Και όχι μόνο το ‘16 και το ‘17, αλλά ξαναπήγε σε πενταμερή στη Γενεύη, τον Απρίλη του 21, όταν πια δεν υπήρχε αμφιβολία ότι Τσαβούσογλου και Τατάρ πήγαιναν για να βάλουν επίσημα στο τραπέζι τη λύση δυο κρατών και τη μετατροπή της πολιτικής ισότητας σε κυριαρχική ισότητα.

Και το έκαναν. Και ιδού το αποτέλεσμα, παραλαμβάνει τις προτάσεις Τατάρ για να στήσουν μαζί τη συνεργασία των δύο γειτονικών κρατιδίων και δυσανασχετεί με τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα και των απεσταλμένων του, που στήνουν σενάρια ικανοποίησης των τουρκικών απαιτήσεων.

Γι’ αυτά ευθύνεται ο Νίκος Αναστασιάδης, και όχι γιατί έχασε δήθεν την ευκαιρία, που υπήρξε μόνο για ονειροπαρμένους. Ευθύνεται γιατί συνέχισε την πολιτική εξευμενισμού της Τουρκίας ενώ διαπίστωνε πως «εκτρέφει ακόμη περισσότερο τη μεγαλομανία, τις παράνομες δράσεις, τις εκβιαστικές προσεγγίσεις και τις επικίνδυνες ψευδαισθήσεις» της Τουρκίας (Αναστασιάδης, 20/7/2020).

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Παιχνίδια με την ένταση από την Τουρκία με το γεωτρύπανο Abdulahamid Han: Να μην πέφτει στην παγίδα τους η ελληνική πλευρά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: