Η αντί-drone πολιτική του Ελληνισμού, είναι …made in Israel: Ελλάδα και Κυπρος πρέπει να αγοράσουν το περίφημο Iron Dome

FILE PHOTO; Το ισραηλινό σύστημα ‘Iron Dome’ έκανε θραύση πρόσφατα στη σύγκρουση του Ισραήλ με δυνάμεις της Χαμάς. Απέκρουσε όλους τους πυραύλους από τη Γάζα. Φωτογραφία EPA, ATEF SAFADI




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Τον τελευταίο καιρό οι ειδήσεις που καταφθάνουν από την Κύπρο, όλο και πληθαίνουν σχετικά, με παραγγελίες/ πωλήσεις /παραχωρήσεις οπλικών συστημάτων της Εθνοφρουράς.

Δεν είναι πολύ μακρινή η παραγγελία των έξι ελικοπτέρων τύπου Η145Μ της Airbus. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελούσε πακέτο, με την πώληση των Mi-35 στη Σερβία.

Εκείνο όμως που ακούγεται έντονα σαν φημολογία, τις τελευταίες μέρες και ταυτοχρόνως δεν διαψεύδεται/ούτε επιβεβαιώνεται από καμιά πλευρά…είναι η συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος Iron Dome από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επισήμως ούτε η Λευκωσία, ούτε το Τελ Αβίβ έχουν σχολιάσει κάτι.

  • Για τους μη γνωρίζοντες, το Iron Dome, της Ισραηλινής Rafael, έχει αποτρέψει χιλιάδες ρουκέτες που προορίζονταν για την Ισραηλινή επικράτεια.
  • Για να το πούμε πιο εκλαϊκευμένα, μιλάμε για ένα αντιαεροπορικό σύστημα που μπορεί να αναχαιτίσει ρουκέτες/πυραύλους σε πολύ κοντινή απόσταση.

Και όταν λέμε κοντινή, για να δώσουμε ένα παράδειγμα, κάθε ρουκέτα/πύραυλος που εκτοξεύεται π.χ. από τη λωρίδα της Γάζας και έχει στόχο κατοικημένες περιοχές στο Ισραήλ, χρειάζεται 15 με 90 δευτερόλεπτα για βρει στόχο.

Όπως γίνεται κατανοητό ο ‘’Σιδερένιος θόλος’’ έχει λιγότερο χρόνο στη διάθεση του για να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ.

Το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί για απειλές μικρής εμβέλειας, έως τα 70 χλμ., άρα μιλάμε για πολύ κοντινές αποστάσεις.
Ιδανικό για την Κυπριακή πραγματικότητα.

Οι ισραηλινοί βρίσκονται ήδη σε διαδικασία να αυξήσουν αυτήν την εμβέλεια έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες αποστολές.

Αυτό το σύστημα λοιπόν, από ότι όλα δείχνουν θα προμηθευτεί η Κύπρος. Το αν θα είναι μια διαφοροποίηση ή η ακριβής έκδοση που χρησιμοποίει το Ισραήλ θα φανεί.

Το παρασκήνιο πίσω από μια τέτοια συμφωνία σίγουρα είναι μεγάλο.

Μην ξεχνάτε ότι προ ολίγων ημερών Τουρκία και Ισραήλ, αποφάσισαν να επανεκκινήσουν επισήμως διπλωματικές σχέσεις, με την ταυτόχρονη αποστολή πρέσβεων στις αντίστοιχες πρωτεύουσες.

Δεν πιστεύουμε ότι η Άγκυρα θα χάρηκε, καθώς τα όποια σχέδια της για βάση με drone στα κατεχόμενα, πλέον δεν θα είναι ασφαλής. Μιλάμε για ένα πραγματικό drone-killer σύστημα.

Η άλλη άποψη ανάμεσα σε διπλωματικούς ψιθύρους, είναι ότι το Ισραήλ με αυτό τον τρόπο θέλει να δείξει στη Λευκωσία, ότι η όποια καλυτέρευση των σχέσεων του με την Άγκυρα δεν θα γίνει εις βάρος του διδύμου Λευκωσίας-Τελ Αβίβ. Αν ισχύει αυτό το σενάριο, μιλάμε για μια κίνηση με πραγματικά απτά αποτελέσματα, στις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο νησί.

Και τώρα πάμε στο σκέλος του Ελληνικού FIR…την 1η Ιουλίου, το άρθρο του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή, σχετικά με την αντί-drone πολιτική που ασκεί η Ελλάδα, αποκάλυψε ότι είναι σε εφαρμογή ένα ολόκληρο σύστημα αεράμυνας που είναι έτοιμο να καλύψει τις ανάγκες της χώρας ενάντια στα Τουρκικά drone.

Ένα σύστημα που εγκαταστάθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα και τέθηκε σε λειτουργία, και απλά ανακοινώθηκε…όπως κάνουν τα σοβαρά κράτη!

Μαντέψτε τον κατασκευαστή του όλου project.

Και πάλι Ισραηλινής προέλευσης. Και πάλι η Rafael ο κατασκευαστής.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο, στην ελληνική περίπτωση μιλάμε για ένα άλλο σύστημα που βασικός του σκοπός είναι ο απροσανατόλιστος των Τουρκικών drone, μέσω παρεμβολών έτσι ώστε να μην ολοκληρώνουν την αποστολή τους.

Οτιδήποτε πλησιάζει σε απόσταση 3 χλμ. και δεν αναγνωρίζεται από το εν λόγω σύστημα, θα αντιμετωπίζεται αυτομάτως ως απειλή.

Δεν είναι άλλο από το Drone Dome, ‘’αδελφάκι’’ του Iron Dome. Και τα δυο βασίζονται, στην ίδια τεχνολογία, στην ίδια φιλοσοφία.

  • Τοποθετημένο σε διάφορα νησιά και άλλες κρίσιμες τοποθεσίες, το ισραηλινό σύστημα, έρχεται να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό στην ελληνική αεράμυνα.

Και για να είμαστε ειλικρινής, αυτή τη στιγμή, η τουρκική αμυντική βιομηχανία με το Bayraktar και το πιο εξελιγμένο ANKA-S, δείχνει να είναι ένας πολύ σοβαρός παίχτης στον εν λόγω πεδίο.

Σαφώς και είναι προσαρμοσμένο στην ελληνική γεωγραφία και απαιτήσεις, οπότε μιλάμε για μια προσαρμοσμένη έκδοση του ισραηλινού πρωτοτύπου.

Με όλα τα παραπάνω και αν ολοκληρωθεί η απόκτηση του Iron Dome από την Κύπρο …θα έχει ‘’αφεθεί’’ – με το αζημίωτο!- όλη η αντί-drone προστασία του ελληνισμού, από Έβρο ως Κύπρο σε Ισραηλινά χέρια.

Το καλό είναι ότι μιλάμε για ένα σύστημα δοκιμασμένο σε πραγματικές συνθήκες, το οποίο ακόμα και τώρα που μιλάμε παράγει αποτελέσματα για το Ισραήλ και την προστασία των πολιτών του.

Θα θέλαμε πολύ να δούμε τον αντίκτυπο που θα έχει η Κυπριακή αγορά στις Ισραηλινο-Τουρκικές, στα σπάργανα, σχέσεις. Θα είναι ένα πολύ δυνατό crash test.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η πρώτη NAVTEX θα λήξει και το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα πλεύσει για αλλού: Τι σκέφτονται στην Αθήνα και τη Λευκωσία;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: