Γιατί η Γερμανία φοβάται την επιρροή του Πούτιν στα Βαλκάνια; Στέλνει “μίνι” στρατιωτική αποστολή στη Βοσνία

FΙLE PHOTO: Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ EPA, SEDAT SUNA




Ο στρατός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αποχώρησε από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πριν από δέκα χρόνια και τώρα επιστρέφει με μια μίνι αποστολή στο πλαίσιο της EUFOR – Αlthea που αφορά στη διασφάλιση των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Οκτωβρίου.

Γιατί η Γερμανία φοβάται την επιρροή του Πούτιν στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα την ιστοσελίδα του Der Spiegel, (κείμενο Marina Kormbaki) με απόφαση της Bundestag το προσωπικό της γερμανικής συμμέτοχής πρόκειται να ανέλθει στα 50 άτομα.

Οι πολιτικές του Μίλοραντ Ντόντικ, πολιτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων αμφισβητούν την Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον του 1995 και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει τώρα να καταστήσει σαφές ότι δεν θα τις ανεχθεί, όπως επίσης δεν θα ανεχθεί για τους υποστηρικτές τους: τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπάρχει η ανησυχία στο Υπουργείο Εξωτερικών ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την χώρα ως πύλη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ευρώπη.

Τον Μάρτιο, η υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ (Annalena Baerbock) επισκέφθηκε στο Σεράγεβο και επέκρινε την παραμέληση των Δυτικών Βαλκανίων από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) τα τελευταία χρόνια.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Christian Schmidt θα επιθυμούσε και αεροπορική υποστήριξη, κάτι που δεν έχει ακόμη  ικανοποιηθεί. Γενικά, ωστόσο, είναι πολύ ευγνώμων για την προσφερόμενη υποστήριξη από τον στρατό της ΟΔΓ.

Η εντολή των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή της EUFOR – Αlthea λήγει τον Νοέμβριο. Ενόψει της τεταμένης παγκόσμιας πολιτικής κατάστασης, είναι αμφίβολο εάν η Ρωσία και η Κίνα θα συμφωνήσουν στη συνέχεια σε παράταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται εσωτερικές διαβουλεύσεις για το εάν η αποστολή της ΕΕ μπορεί να μετατραπεί σε αποστολή του ΝΑΤΟ. Επικαλούμενη αυτό το ενδεχόμενο η Γερμανία Βερολίνο λέγεται ότι αυξάνει την πίεση στη Μόσχα  ώστε να συμφωνήσει σε παράταση της αποστολής της EUFOR.

ΠΗΓΗ: Der Spiegel, (Marina Kormbaki) – Warum Deutschland Putins Einfluss im Balkan fürchtet

Οι Ελληνοκύπριες έπεσαν θύματα βιασμού το φρικτό καλοκαίρι του 1974: Η κτηνωδία του Αττίλα στην κατεχόμενη Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: