Φαίνεται ότι δείχνουν μία απίστευτη ωριμότητα: Όταν οι Κύπριοι πολίτες καθοδηγούν τις ηγεσίες των Κομμάτων τους

FILE PHOTO: Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΣΠΥΡΟΥ ΠΕΤΟΥΣΗ

Τα αποτελέσματα των τελευταίων δύο δημοσκοπήσεων (Άλφα και Σίγμα) για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές έχουν επιβεβαιώσει περίτρανα ότι η εκλογή Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεπερνά τα κομματικά στεγανά.

Με έχει εκπλήξει ευχάριστα ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος κ. Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει σταθερά ποσοστό γύρω στο 40%, ακολουθούμενος από τους δύο κομματικούς υποψήφιους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη με ποσοστά έκαστος γύρω στο 20%.

Η ευχαρίστηση που νιώθω είναι κυρίως γιατί η κοινωνία άρχισε να δείχνει σημάδια πολιτικής ωριμότητας σε σημείο που οι ίδιοι οι πολίτες καθοδηγούν τις ηγεσίες των κομμάτων τους, που απέτυχαν το αντίθετο δηλαδή να ηγούνται των ψηφοφόρων τους.

  • Ο λόγος είναι ότι η κοινωνία των πολιτών στην πλειοψηφία της απεχθάνεται πλέον τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες και κακόγουστες πρακτικές των πελατειακών σχέσεων, που οδηγούν στα σκάνδαλα διαφθοράς και προκλητικής αναξιοκρατίας.

Το ζητούμενο ήταν να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο καταλύτης σε αυτή την προσπάθεια, το πολιτικό ήθος του οποίου θα μπορούσε να συνενώσει τους ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες να βρουν διέξοδο απεγκλωβισμού από τα βραχυκυκλωμένα κομματικά δίκτυα. Αυτή η μικρή σημαντική επανάσταση των πολιτών με έχει γεμίσει με αισιοδοξία για το μέλλον αυτού του δύσμοιρου τόπου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναζητούσε η κοινωνία των πολιτών και που την εκφράζει σχεδόν απόλυτα. Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2023 θα αποτελέσουν σημείο καμπής για την πολιτική ζωή και για την Κυπριακή κοινωνία οι πολίτες της οποίας σηκώνουν ανάστημα μπροστά από τις ηγεσίες των κομμάτων.

Χαίρομαι ειλικρινά γιατί ο σχετικά νεαρός υποψήφιος κ. Χριστοδουλίδης έχει αντιληφθεί αυτή την ανάγκη της κοινωνίας και πολιτεύεται με σύνεση, ευγένεια και ήπιο τόνο επικεντρωμένος στο αύριο. Σε αυτό το δρόμο τον ακολούθησε ο επίσης νεαρός Νικόλας Παπαδόπουλος και η ηγεσία του ΔΗΚΟ που έκανε την κομματική υπέρβαση να τον στηρίξει αφουγκραζόμενη την επιθυμία και διαίσθηση της κοινωνίας των πολιτών.

Είναι πλέον ξεκάθαρο το μήνυμα της δημοσκόπησης του Σίγμα ότι δηλαδή ο κ. Χριστοδουλίδης είναι πολυσυλλεκτικός με 40% ΔΗΣΥ, 51% ΔΗΚΟ, 50% ΕΔΕΚ, 74% ΔΗΠΑ, 41% Οικολόγοι, 31% ΕΛΑΜ και 15% ΑΚΕΛ.

Αυτό λέει πολλά και δείχνει ξεκάθαρα ότι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι μάλλον σίγουρα ο κ. Χριστοδουλίδης, παρόλο που το παλαιοκομματικό κατεστημένο σύστημα των ηγεσιών ΔΗΣΥ/ΑΚΕΛ θα προσπαθήσει να ρίξει λάσπη με κτυπήματα κάτω από την μέση.

  • Το χαμηλό πολιτικό επίπεδο των ηγεσιών αυτών δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν ότι αυτές οι συμπεριφορές θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ και θα σφραγίσουν την πανωλεθρία τους. Εύχομαι και οι άλλες πολιτικές ηγεσίες του κεντρώου χώρου να ακολουθήσουν τα μηνύματα των ψηφοφόρων τους.

Τέλος συγχαίρω τους πολίτες για την πολιτική ωριμότητα τους και τους προτρέπω να θυμούνται την φράση της Michelle Obama “ When they go Low, we go High”(Democratic National Convention July 2016).

* Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΚΟ
Προσωπικό Blog: spyrospetousis.blogspot.com

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Επετειακές κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας με φόντο το 1974: Προετοιμασίες για το “επόμενο βήμα”, για ένα πιθανό “θερμό επεισόδιο”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: