Ένας χρόνος μετά από τον μακροβιότερο πόλεμο των Αμερικανών στο Αφγανιστάν: Το μέλλον, ο Ζαουάχρι και οι… “Νίντζα”

Women beg for alms as Taliban security stand guard in Kabul, Afghanistan, 11 August 2022. The Taliban’s ascent to power on 15 August 2021 has led to Afghanistan being subjected to the strictest interpretation of Shariah or Islamic law, which has resulted in a complete reversal of the women’s rights ensured in recent years. EPA, STRINGER




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Αφγανιστάν, 30 Αυγούστου 2021. Το τελευταίο μεταγωγικό Boeing C-17, επιταχύνει και απογειώνεται από τον καυτό από την ζέστη αεροδιάδρομο του Διεθνή Αεροδρομίου της Καμπούλ και έτσι δίνεται τέλος σε έναν 20ετή πόλεμο. Σε μια στρατιωτική επιχείρηση, που στοίχησε πολλά, όχι μόνο σε δολάρια, αλλά και σε ανυπολόγιστου κόστους ανθρώπινες ζωές.

Ο μακροβιότερος πόλεμος των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με έρευνα του Forbes, στοίχισε συνολικά 2.26 τρις, δηλαδή περίπου 300 εκατ. ανά ημέρα. Σε αυτό το ποσό, δεν υπολογίζονται τα χρήματα που διέθεσαν οι ΗΠΑ, ώστε να εκπαιδεύσουν τον Αφγανικό στρατό, ποσό που ανέρχεται σε 85 δις δολάρια. Χρήματα που εκ του αποτελέσματος ήταν άχρηστα, καθώς ο Αφγανικός στρατός κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο, όσο οι ΗΠΑ αποχωρούσαν βιαστικά.

Τι φταίει για αυτό το αποτέλεσμα; Οι ειδικοί πιστεύουν, ότι το είδος του πολέμου που διδάχθηκαν κατά την 20ετή παρουσία των ΗΠΑ στην χώρα, δεν ήταν αυτό που θα τους βοηθούσε σε ένα αντάρτικο πόλης. Τα όπλα που έμαθαν να χρησιμοποιούν, δεν ήταν εκείνα που θα τους έδιναν την λύση που ήθελαν. Δηλαδή, να επικρατήσουν έναντι των Ταλιμπάν, όταν πια θα έμεναν μόνοι τους.

Σε αυτό όμως το μαύρο κοστολόγιο, δεν συνυπολογίζονται και τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και οι αποζημιώσεις στους βετεράνους. Έτσι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 2013, το συνολικό κόστος του πολέμου, υπολογίζεται σε πάνω από 4 τρις δολάρια!

Το μέλλον του πολέμου όμως, φαίνεται πολύ πιο φθηνό!

Ένα Γερμανικό Leopard 2 το 2014, στοίχιζε 6.8 εκατ. δολάρια, ενώ ένα Αμερικανικό M1A6 SEP, στοίχιζε πάνω από 8 εκατ. δολάρια. Αυτά τα δύο άρματα μάχης, μπορούν να εξολοθρευθούν πολύ εύκολα από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), που μπορεί να έχει κόστος μερικές… χιλιάδες δολάρια! Μικρό κόστος και μηδενική απώλεια ανθρώπινων ζωών κατά την επιχείρηση, του δίνουν σημαντικό προβάδισμα.

Έναν χρόνο όμως και μετά το τέλος του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας και ένας ακόμη στόχος εξολοθρεύθηκε από την CIA. Ο λόγος, γίνεται για τον διάδοχο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι . Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, της τρομοκρατικής οργάνωσης που το 2001 είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, σκοτώθηκε από επιχείρηση της CIA στο Αφγανιστάν.

Αν συγκρίνουμε τις δύο επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, για την εξουδετέρωση των δύο αυτών στόχων, θα διακρίνουμε σημαντικές διαφορές.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, σκοτώθηκε από επίγειες δυνάμεις του στρατού, την ώρα που ο διάδοχος του λίγες ημέρες νωρίτερα, βρήκε θάνατο από αέρος από μια βόμβα <Νίντζα>! Μια βόμβα που κατά την πρόσκρουση δεν δημιουργεί έκρηξη, αλλά εκτοξεύει λεπίδες σε απόσταση ενός μέτρου. Αυτή η τεχνολογία, περιορίζει στο ελάχιστο την απώλεια αμάχων και αθώων!

Τελικά, το μέλλον των πολέμων δεν βασίζεται στο ποιο κράτος θα έχει το πιο ανθεκτικό και πιο γρήγορο άρμα μάχης. Το μόνο στο οποίο θα υπάρχει ανταγωνισμός, θα είναι στην πιο σωστή και ακριβής… πληροφορία!

Όπως μάλιστα μου είπε κάποια στιγμή και ένας πρώην υψηλός αξιωματούχος του Αμερικανικού στρατού, με συμμετοχή στον πόλεμο στο Αφγανιστάν,

‘’Information is key, Argiris…’’

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Στις φιέστες, ο Τατάρ δίπλα πάντα από τον Ερντογάν: Παρών σε τελετή που δεν εκπροσωπήθηκε το ψευδοκράτος!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: