Δεν φαίνεται να τελειώνει η διαμάχη για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να απορρίψει τη συμφωνία δανείου

FILE PHOTO: Ο Παρθενώνας υπό τον νέο φωτισμό. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, ΤΑΣΟΣ ΦΥΤΡΟΣ




Η εφημερίδα Telegraph επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να απορρίψει οποιαδήποτε δανειακή συμφωνία «σύμπραξης» με το Βρετανικό Μουσείο για τα Μάρμαρα, διαφορετικά διακινδυνεύει η διεκδίκησή τους.

Το μουσείο δήλωσε ότι «θα δανείσει τα γλυπτά» σε όσους επιθυμούν να τα εκθέσουν, αφού ο αναπληρωτής διευθυντής του ιδρύματος Τζόναθαν Ουίλιαμς ισχυρίζεται ότι μια νέα σχέση με τις Αρχές στην Αθήνα θα μπορούσε να λύσει τη διπλωματική διαμάχη για τα αρχαία έργα τέχνης.

Αλλά η «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» του Βρετανικού Μουσείου είναι απίθανο να δώσει τέλος στη διαμάχη δεκαετιών για τα γλυπτά, όπως γίνεται αντιληπτό, καθώς η Ελλάδα θα αναγκαστεί να απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία δανείου αλλιώς κινδυνεύει να χάσει την «αδιαπραγμάτευτη» νομική της αξίωση έναντι των Μαρμάρων.

Πηγές ανέφεραν ότι η αποδοχή μιας συμφωνίας δανείου θα σήμαινε σιωπηρή αποδοχή ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει νόμιμα τα έργα τέχνης, τα οποία οι ελληνικές αρχές πάντα υποστήριζαν ότι είχαν «κλαπεί» από την Ακρόπολη από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Αυτή η αποδοχή θα συνεπαγόταν μια μη αποδεκτή στροφή από τη μακροχρόνια θέση της Ελλάδας, και θα μπορούσε να αποδυναμώσει σημαντικά κάθε μελλοντική ηθική και νομική αξίωση για τα Μάρμαρα μετά το τέλος μιας περιόδου δανεισμού.

Οι ενδείξεις συνεχούς αδιεξόδου σχετικά με τα Μάρμαρα έρχονται αφότου ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Ουίλιαμς, ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα «καλεί σε σύμπραξη τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα», λέγοντας στους Sunday Times: «Υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα στην οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας».

Ο Ουίλιαμς δεν πρότεινε ποιοι νέοι τρόποι θα εξεταστούν, αλλά μια δήλωση από το Βρετανικό Μουσείο για το θέμα ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι η από κοινού χρήση τους με το κοινό σε όσο το δυνατόν πλουσιότερο φάσμα πλαισίων θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών συνομιλιών.

«Δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για το κοινό όταν οι συνομιλίες περιορίζονται σε ένα νομικίστικο και ανταγωνιστικό πλαίσιο…Θα δανείσουμε τα γλυπτά, όπως κάνουμε με πολλά άλλα αντικείμενα, σε όσους θέλουν να τα εκθέσουν σε άλλο κοινό σε όλο τον κόσμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα φροντίσουν και θα τα επιστρέψουν».

Οι συζητήσεις για μια δανειακή σύμβαση για τα Μάρμαρα ήρθαν κατόπιν της πρότασης του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν ότι μπορεί να γίνει μια συμφωνία για τα Γλυπτά. Ένα δάνειο θεωρείται ο τρόπος για να μπει τέλος στο σημερινό αδιέξοδο, καθώς το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να παραχωρήσει νομίμως αντικείμενα που κρατούνται για λογαριασμό του βρετανικού κοινού χωρίς η βρετανική κυβέρνηση να αλλάξει νομοθεσία, όμως η τελευταία είπε ότι η νομοθεσία δεν θα αλλάξει.

Ωστόσο, παρά την ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου, η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι η θέση της όσον αφορά το δάνειο δεν έχει αλλάξει, και τίποτα λιγότερο από μια πλήρη αποκατάσταση δεν θα ήταν αποδεκτή από την Ελλάδα (…) Το Βρετανικό Μουσείο ανέκαθεν υποστήριζε ότι τα απέκτησε νόμιμα και άρα τα κατέχει και νόμιμα, και υποστήριξε ότι η παρουσία τους στο μουσείο βοηθά στην εκπαίδευση των επισκεπτών σχετικά με τους αρχαίους ελληνικούς πολιτισμούς σε ένα «παγκόσμιο» πλαίσιο. 

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Telegraph 

Το σχέδιο του Ερντογάν για εξισλαμισμό της κατεχόμενης Κύπρου: Στέλνουν παιδιά στην Τουρκία, μελετούν το Κοράνι και διδάσκονται το Ισλάμ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: