Μπορεί η Γερμανία να είναι ακόμα φίλη με την Τουρκία; Η ατμόσφαιρα με την Ανναλένα ήταν τεταμένη, κάτι πάει στραβά στις σχέσεις…

German Foreign Minister Annalena Baerbock attends to press conference with Turkish Minister of Foreign Affairs in Istanbul, Turkey, 29 July 2022. EPA, SEDAT SUNA




Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Zeit στην Κωνσταντινούπολη, Marion Sendker, σχολιάζει, με αφορμή τα λάθη στη διερμηνεία κατά τη συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας υπουργού, Ανναλένας Μπέρμποκ με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι πέρα από αυτά, φαίνεται εδώ και καιρό να έχει εξαφανιστεί η κατανόηση μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας.

Αυτό το πράγμα οδηγεί σε παρανοήσεις σε επικοινωνιακό επίπεδο, οι οποίες βλάπτουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις.

Αυτό καταδεικνύεται στο παράδειγμα των δηλώσεων της κ. Baerbock υπέρ της ελληνικής θέσης για τα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την τουρκική ερμηνεία, ναι μεν δεν το δήλωσε ευθαρσώς η Υπουργός, όμως με αυτή τη στάση της εννόησε ότι εγκρίνει και την παρουσία ελληνικού στρατού σε ορισμένα από αυτά τα νησιά, κάτι που οδήγησε στην κριτική του Cavusoglu κατά τη συνέντευξη Τύπου, ότι η Γερμανία έχει εγκαταλείψει την ουδετερότητά της.

Είναι σαφές, βέβαια, συνεχίζει η δημοσιογράφος, ότι στο θέμα της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου η Γερμανία ποτέ δεν πήρε θέση επισήμως υπέρ της Άγκυρας, η οποία όμως τώρα αισθάνεται προσβεβλημένη λόγω του ότι Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν δημοσίως ότι είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο γίνεται εμφανές το επικοινωνιακό πρόβλημα μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι η κριτική της Baerbock στην κοινή φωτογραφία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) με τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως «πρόκληση».

Στην Κωνσταντινούπολη ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο και εκεί η Υπουργός ‘τα μάζεψε’, κάνοντας λόγο για «προσωπική δήλωση», ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την τουρκική κυβέρνηση για τη διαμεσολάβησή της με το Κρεμλίνο.

Η ανταποκρίτρια σχολιάζει ότι στην Τουρκία ίσως να είχε κάνει πιο δυνατή εντύπωση αν η Υπουργός είχε μείνει αμετακίνητη στην αρχική της θέση.

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι για τις δυσκολίες στην επικοινωνία ευθύνονται και οι δύο πλευρές: ο Erdogan προκάλεσε κρίση όταν το 2020 άνοιξε τα σύνορα για να περάσουν στην Ε.Ε. χιλιάδες μετανάστες, ενώ οι διμερείς σχέσεις έχουν πληγεί και από τις συλλήψεις Γερμανών πολιτών στην Τουρκία, τις προσπάθειες εκφοβισμού ανθρώπων τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία, αλλά και τις κατηγορίες της Άγκυρας προς το Βερολίνο ότι υποστηρίζει Κούρδους και άλλους «τρομοκράτες».

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση, όταν ασκεί δημοσίως κριτική στην κυβέρνηση Erdogan, δεν λαμβάνει υπόψη της τη νέα πραγματικότητα στη χώρα: η Τουρκία είναι πλέον κάτι περισσότερο από τον Erdogan.

Στη χώρα υπάρχουν πολλοί που θα συμφωνούσαν με την Baerbock στα περισσότερα σημεία της κριτικής της, σημειώνει η δημοσιογράφος.

Καταλήγει στην ανταπόκρισή της λέγοντας ότι κατά την άποψη αναλυτών, το γεγονός ότι η Υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ZeitMarion Sendker: Ανταπόκριση με τίτλο «Μπορούμε ακόμη να είμαστε φίλοι;» και υπότιτλο «Κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία η Annalena Baerbock τόνισε τη φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. Κάτι πάει στραβά». 

  • Δημοσίευμα με τίτλο «Εταιρική σχέση με προβλήματα» και υπότιτλο «Η Υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, εμφανίζεται στην Τουρκία με ξεκάθαρη στάση. Η Άγκυρα ζητά ουδετερότητα από τη Γερμανία, όπως επί Angela Merkel», δημοσιεύεται στην Tagesspiegel, (Hannes Heine)

 Ο συντάκτης της εφημερίδας Hannes Heine, που μεταξύ άλλων αρθρογραφεί για θέματα Μέσης Ανατολής, αναφέρει ότι η Υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, δεν απέφυγε την αντιπαράθεση με τον Τούρκο ομόλογό της, Mevlüt Cavusoglu, ούτε στο θέμα της αμφισβήτησης από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών, ούτε στο θέμα της αποφυλάκισης του Osman Kavala, αλλά ούτε και στην επαπειλούμενη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία.

Ο δημοσιογράφος εξηγεί ότι από το 2018 η Τουρκία έχει καταλάβει εδάφη στην Rojava, και η γερμανική κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη της την Τουρκία, διεξάγει μόνο ανεπίσημες συνομιλίες με την αυτοδιοίκηση της περιοχής.

Το Βερολίνο προτίθεται να συνεχίσει την παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους Κούρδους, όπως προκύπτει από απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Niels Annen (SPD), σε ερώτηση της βουλευτού του κόμματος και Ειδικής Εντεταλμένης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Daniela De Ridder, την οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα.

Από την έναρξη της πανδημίας η Γερμανία έχει διαθέσει 33,7 εκατ. ευρώ σε τέτοιου είδους βοήθεια σε περιοχές που δεν ελέγχονται από το συριακό καθεστώς, εκ των οποίων τα 30,4 έχουν διοχετευτεί σε βοήθεια προς το Idlib, ενώ 3,3 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί στις αυτόνομες κουρδικές περιοχές της Βόρειας Συρίας. Για το 2023, μάλιστα, αναμένεται η συνέχιση αυτής της στήριξης.

Τέλος σημειώνεται ότι και στο Ιράκ η Τουρκία εδώ και χρόνια βομβαρδίζει θέσεις που θεωρεί κουρδικές, ενώ η Bundeswehr έχει ενισχύσει τους Κούρδους μαχητές Peschmerga στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Tobias Lindner, δήλωσε πρόσφατα στον κουρδικό σταθμό Rudaw ότι υπάρχουν «καλοί λόγοι» για μια πιο μακροχρόνια εμπλοκή της Bundeswehr.

ΠΗΓΗ: TagesspiegelHannes Heine

Και άλλα έγγραφα για την συνωμοσία τουρκοποίησης της Κύπρου έχουν οι ερευνητές: H ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: