Ας ετοιμαστούμε για ισχυρές αναταράξεις μετά το “Μαξίμου-Gate”: Οι καταγγελίες για παρακολούθηση πολιτών είναι “πιθανόν η κορυφή του παγόβουνου” (για την Ευρώπη)

File photo: Οθόνη εικονίζει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN και στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Αναφερόμενο στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει μεταξύ άλλων την εκτίμηση που διατύπωσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, επικεφαλής έρευνας που διεξάγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Financial Times, (Eleni Varvitsioti από Αθήνα, Alice Hancock από Βρυξέλλες) δήλωσε ότι οι καταγγελίες για παρακολούθηση στην Ελλάδα είναι “πιθανόν η κορυφή του παγόβουνου”.

Σημειώνεται ότι ευρωβουλευτές διερευνούν τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας στην Ουγγαρία, στην Πολωνία και στην Ισπανία, όπου τόσο μέλη της κυβέρνησης της Μαδρίτης όσο και του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας έχουν υπάρξει θύματα παραβιάσεων από λογισμικό κατασκοπείας.

Η In ‘t Veld ανέφερε ότι ανέμενε τις αποκαλύψεις για την Ελλάδα με βάση την έρευνα που είχε ήδη πραγματοποιήσει και ότι θα καταθέσει πρόταση για τη συμπερίληψη της Ελλάδας στον κατάλογο των χωρών που διερευνώνται, και η οποία προσδοκά ότι θα τύχει ευρείας υποστήριξης. 

ΠΗΓΗ: Financial Times, Eleni Varvitsioti από Αθήνα, Alice Hancock από Βρυξέλλες – Greek prime minister ‘unaware’ opposition politician’s phone was bugged – Υπότιτλος: Wiretapping scandal has led to resignation of country’s intelligence chief and PM’s aide

Στο ίδιο θέμα:

Το δημοσίευμα της εφημερίδαςGuardian, (HelenaSmith, Ανταπόκριση από την Αθήνα), επισημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να σβήσει τη φωτιά που άναψε το σκάνδαλο παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από τις μυστικές υπηρεσίες οι οποίες αναφέρονται απευθείας στον ίδιο.

Περιγράφεται το περιεχόμενο του διαγγέλματος διάρκειας επτά λεπτών που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός και σημειώνεται ότι η πολιτική σκηνή της Ελλάδας συγκλονίζεται βαθιά από ένα σκάνδαλο που η αριστερή αντιπολίτευση έσπευσε να το παρομοιάσει με το Watergate.

Αναφέρεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε στις “σκοτεινές πρακτικές” που είχαν χρησιμοποιηθεί για τελευταία φορά από τους συνταγματάρχες που κατέλαβαν την εξουσία το 1967, οδηγώντας τη χώρα σε μία επταετή περίοδο στρατιωτικής δικτατορίας.

Πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαμηνύοντας ότι το σκάνδαλο δεν έχει τελειώσει, σημείωσαν ότι η υπόθεση θα απασχολήσει σχεδόν σίγουρα την ευρωβουλή όταν επανέλθει στις εργασίες της μετά τη θερινή διακοπή. Αναφέρεται ότι το να παρακολουθεί ένα κράτος μέλος της ΕΕ έναν ευρωβουλευτή θα θεωρείτο ανήκουστο. 

Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι ενώ αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την παραίτησή του [του Π/Θ], πολλοί περιέγραψαν την προσπάθειά του να κάνει damage control ως ανεπαρκή και καθυστερημένη (too little too late).

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης έδειχναν τις έντονες διαψεύσεις των πρέσβεων της Ουκρανίας και της Αρμενίας στην Αθήνα ως περαιτέρω απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν ήταν ειλικρινής. Οι διπλωμάτες αντέδρασαν με οργή σε διαρροές που έφεραν τις χώρες τους να ζητούν τις υποκλοπές, με τον πρέσβη της Ουκρανίας Sergii Shutenko, να περιγράφει τους ισχυρισμούς ως “διαζύγιο από την πραγματικότητα”. Ο πρέσβης της Αρμενίας Tigran  Mkrtchyan προχώρησε περισσότερο χαρακτηρίζοντας τον ισχυρισμό ως “ξεδιάντροπο ψέμα”.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι αναλυτές εξέφρασαν την έκπληξή τους για την απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας να εξηγηθεί γιατί ο Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν, μολονότι δεν ήταν ο μόνος.

Γίνεται αναφορά στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ στον Άρειο Πάγο και στις νομικές ενέργειες στις οποίες προέβησαν πριν από εκείνον δύο Έλληνες δημοσιογράφοι μετά από ψηφιακές ενδείξεις ότι και εκείνοι έχουν παρακολουθηθεί από μία κυβέρνηση αντιμέτωπη με κατηγορίες σε διεθνές επίπεδο ότι επιχειρεί να περιορίσει τις ελευθερίες του Τύπου.

Παρατίθεται η εκτίμηση της Λαμπρινής Ρόρη, επίκουρης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ότι “Επρόκειτο για μία ομιλία που άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Ναι, ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος αλλά η κοινή γνώμη και η πολιτική ελίτ ήθελαν να γνωρίζουν καταρχήν γιατί ο Ανδρουλάκης παρακολουθήθηκε και αυτό δεν απαντήθηκε ποτέ”

Το σκάνδαλο αποτελεί αναμφίβολα πλήγμα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος υπερηφανευόταν ότι υποστηρίχτηκε από τους κεντρώους στις τελευταίες εκλογές. “Η κρίση θα κοστίσει στην κυβέρνηση αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος” είπε η Ρόρη. “Οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα δυσκολευτούν να εμπιστευθούν τη Νέα Δημοκρατία μετά από αυτό”.

ΠΗΓΗ: GuardianHelena Smith, Ανταπόκριση από την Αθήνα – Greek PM denies knowing about tapping of opponent’s phone – Υπότιτλος: Kyriakos Mitsotakis said eavesdropping on the Pasok party chief, Nikos Androulakis, was wrong

Το “Μαξίμου-Gate” τράνταξε την Ελλάδα: Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού ακολούθησε η σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, το θέμα πάει εκτάκτως στη Βουλή (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: