Αυτός είναι ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του Σαλμάν Ρούσντι, που παλεύει για τη ζωή του: Ένας 24χρονος από το Νιου Τζέρσεϊ

Frame grab from a video released via Twitter user @HoratioGates3 and used with permission, showing Salman Rushdie being loaded into a MedEvac helicopter after he and an interviewer were attacked while on stage at an event in Chautauqua, New York State, USA, 12 August 2022. The suspect was taken into custody, New York State police said. EPA,@HoratioGates3




Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ταυτοποίησε τον δράστη της δολοφονικής επίθεσης στον διάσημο συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικο Νιου Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, ο δράστης όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από παρευρισκόμενους, προτού συλληφθεί από αστυνομικούς, διευκρινίστηκε.

Το κίνητρο της επίθεσης δεν είναι γνωστό, ενώ η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως δεν υπήρχαν ενδείξεις για πιθανές απειλές πριν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ο Σαλμάν Ρούσντι διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Δεν υπήρχε νεότερη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του μέχρι τις 6 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης.

Το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, αφού θεωρήθηκε ότι είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο. Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι.

Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον το θρησκευτικό διάταγμα («φετφά»), ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις προσέφεραν αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δολοφονούσε τον ινδικής καταγωγής συγγραφέα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Σε χειρουργική επέμβαση υποβάλλεται (6 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης) ο διάσημος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε νωρίτερα σήμερα την ώρα που ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ρούσντι βρίσκεται στο χειρουργείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο του 75χρονου συγγραφέα.

Ένας άνδρας όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία για την καλλιτεχνική ελευθερία και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από αστυνομικό και συνελήφθη.

Ο Σαλμάν Ρούσντι διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

  • ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Ο ινδικής καταγωγής βρετανο-αμερικανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του από το Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, δέχθηκε χθες επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ίδρυμα Τσοτόκουα στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε η αστυνομία της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Ένας άνδρας όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία για την καλλιτεχνική ελευθερία και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από αστυνομικό και συνελήφθη.

Ο Σαλμάν Ρούσντι διακομίστηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο, αλλά λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του δεν έγιναν γνωστές. Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ είπε ότι ο Ρούσντι είναι ζωντανός και ότι «λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται».

Οι «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε βιβλίο με «βλάσφημο» περιεχόμενο. Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι.

Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον το θρησκευτικό διάταγμα (φετφά), ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις επικήρυξαν με εκατομμύρια δολάρια τον Ρούσντι.

Προσκεκλημένος του Ιδρύματος Τσοτόκουα, ο Σαλμάν Ρούσντι επρόκειτο να συμμετάσχει σε συζήτηση σχετικά με το ότι στις ΗΠΑ βρίσκουν άσυλο συγγραφείς και καλλιτέχνες που ζουν εξόριστοι, αφού η χώρα «υπερασπίζεται την ελευθερία και την δημιουργική έκφραση», όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του ιδρύματος.

Ο Σαλμάν Ρούσντι έλαβε το 2016 την αμερικανική υπηκοότητα και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Επέκρινε συχνά την καταπίεση στη γενέτειρά του, την Ινδία, ακόμη και επί της διακυβέρνησης του νυν πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Η PEN America, μια ομάδα υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης, της οποίας ο Ρούσντι είχε διατελέσει πρόεδρος, εξέφρασε «σοκ και φρίκη» για την «άνευ προηγουμένου επίθεση» σε συγγραφέα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αμερικανός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ έκανε λόγο για «επίθεση στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης».

Ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας Κουάσι Κουάρτενγκ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση που δέχθηκε ο Σαλμάν Ρούσντι, υπογραμμίζοντας ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι το θεμέλιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Νέα Υόρκη, United States

“Άκρως απόρρητα” έγγραφα στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης: Η μεγάλη αποκάλυψη από το FBI

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: