Τι λένε οι Γερμανοί για το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας; “Ο γείτονάς μας είναι η Τουρκία και όχι η Δανία”

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του Πολεμικού Ναυτικού τάξεως 2022, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ, STR




Καμία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ δεν επενδύει τόσα χρήματα στον Στρατό της όσο η Ελλάδα. Αλλά και η γειτονική Τουρκία αυξάνει σημαντικά τους εξοπλισμούς της. Με μία πρώτη ματιά, αυτό ενισχύει τη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Ταυτόχρονα, όμως, η κούρσα των εξοπλισμών τροφοδοτεί τη δυναμική της σύγκρουσης.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανταπόκριση του ο Gerd Höhler από την Αθήνα στην ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND.

Μεταξύ άλλων γράφει:

Η επιστολή υπογράφτηκε την Τετάρτη, μένει μόνο να παραδοθεί στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα: Με το λεγόμενο «Letter of Request» η ελληνική κυβέρνηση κοινοποιεί στις ΗΠΑ την επιθυμία της για παράδοση 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει το δικαίωμα και για άλλα 20 αεροσκάφη του ίδιου τύπου.Επίσης την Τετάρτη, το Αμερικανικό Πεντάγωνο έστειλε μήνυμα ότι υποστηρίζει το αίτημα της Τουρκίας για 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16. Η Άγκυρα επιδιώκει παράλληλα να εκσυγχρονίσει 80 παλαιότερα αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Η διασύνδεση μεταξύ των δύο ανακοινώσεων είναι προφανής. Η σπείρα των εξοπλισμών στην Ανατολική Μεσόγειο γυρίζει ολοένα και πιο γρήγορα. Οι ιστορικά εχθρικοί εταίροι στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, αυξάνουν πλέον περισσότερο από ποτέ τους εξοπλισμούς –έχοντας κατά νου ο ένας τον άλλο.

Ήδη το καλοκαίρι του 2020 οι δύο χώρες βρέθηκαν στο χείλος του πολέμου στο πλαίσιο της αντιδικίας για τους ορυκτούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.Στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο, Τούρκοι και Έλληνες πιλότοι οπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών πραγματοποιούν επικίνδυνες αναχαιτίσεις σχεδόν καθημερινά.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι αυτοί οι ελιγμοί ενδεχομένως να καταλήξουν αργά ή γρήγορα σε κατάρριψη. Εκτός από τον φόβο ενός ατυχήματος, υπάρχει αβεβαιότητα για τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan). Ο Τούρκος Πρόεδρος θα βρεθεί την ερχόμενη άνοιξη αντιμέτωπος με μία εκλογική διαδικασία που θα κρίνει την πολιτική του μοίρα.

Στην Ελλάδα υπάρχει ο φόβος ότι ο Erdogan θα μπορούσε να ρισκάρει τα πάντα για να επιτύχει την επανεκλογή του -ακόμη και έναν πόλεμο.Η Τουρκία αυτή τη στιγμή εξοπλίζει ιδιαίτερα το Πολεμικό της Ναυτικό. Με γερμανικές άδειες κατασκευάζει έξι υποβρύχια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την υποστήριξη της Ισπανίας, η Τουρκία ολοκλήρωσε την κατασκευή του πρώτου της αεροπλανοφόρου, του TCG Anadolu, ενώ σχεδιάζει και ένα δεύτερο, ακόμα μεγαλύτερο.Η Αθήνα προσπαθεί να την ακολουθήσει. Η Ελλάδα έχει παραγγείλει τρεις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό της, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την παράδοση αρκετών κορβετών.

Με τα 24 αεροσκάφη Rafale που έχουν παραγγελθεί στη Γαλλία και τα F-35, οι Έλληνες θέλουν να αποκτήσουν αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν θα λάβει τα F-35 που είχε ήδη παραγγείλει λόγω της προμήθειας ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων.Η Ελλάδα, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952, έχει ξοδέψει πολλά χρήματα τις προηγούμενες δεκαετίες για την Άμυνά της.

Αυτό οφειλόταν στην εκτεθειμένη γεωγραφική της θέση ως προγεφυρώματος κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Μεταξύ 1974 και 1985, οι αμυντικές δαπάνες έφτασαν σε ύψος 5-7% του ΑΕΠ. Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 ήταν ακόμη μεταξύ 2,5 και 3,5% του ΑΕΠ.Οι υψηλές στρατιωτικές δαπάνες ήταν ένας από τους λόγους για την κρίση δημόσιου χρέους που ξέσπασε στην Ελλάδα το 2009.

Η κυβέρνηση στην Αθήνα αναγκάστηκε να μειώσει δραστικά τις στρατιωτικές δαπάνες ως προϋπόθεση για τη δανειακή βοήθεια από τους εταίρους στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.Από το 2010 έως το 2014, οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν από περίπου 7 σε 5 δις Ευρώ. Οι δαπάνες για προμήθειες μειώθηκαν από 2,2 δις σε 500 εκ. ευρώ.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα παρέμειναν σε αυτό το επίπεδο για σχεδόν μια δεκαετία.Η αλλαγή πλεύσης στην Αμυντική Πολιτική ήρθε πριν από τρία χρόνια, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το 2021, η νέα κυβέρνηση πενταπλασίασε τις δαπάνες για προγράμματα προμηθειών από 500 εκ. σε 2,5 δις Ευρώ. Για φέτος μάλιστα σχεδιάζεται να δοθούν 3,37 δις ευρώ.

Ο συνολικός αμυντικός προϋπολογισμός αυξήθηκε σε 6,43 δις Ευρώ -από 3,6 δις Ευρώ το 2019.Το παρασκήνιο είναι η ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της γειτονικής Τουρκίας. Δεν διεκδικεί μόνο θαλάσσιες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες η ΕΕ και η Κύπρος δικαιούνται ως ΑΟΖ σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Τώρα η τουρκική κυβέρνηση εγείρει και εδαφικές διεκδικήσεις σε 22 νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα σταθμεύει στρατό σε αυτά τα νησιά, παραβιάζοντας έτσι τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1945), υποστηρίζει η Άγκυρα.Γι’ αυτό και η Ελλάδα χάνει την κυριαρχία σε νησιά όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος, υποστηρίζει η Τουρκία.

Η Αθήνα δικαιολογεί τη στρατιωτική της παρουσία με το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, το οποίο κατοχυρώνεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και παραπέμπει στην απειλή που αποτελεί η τέταρτη Στρατιά, η οποία εδρεύει στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου.

Δημιουργήθηκε το 1975 μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό αποβατικών πλοίων στη Μεσόγειο. Είναι η μόνη από τις τέσσερις στρατιές της Τουρκίας που δεν έχει υπάγεται στο ΝΑΤΟ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Cavusoglu), επανέφερε την περασμένη εβδομάδα τις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η Τουρκία δεν πρέπει «να παγιδευτεί εντός των συνόρων της», είπε ο Cavusoglu. Αυτό ενίσχυσε το φόβο πολλών Ελλήνων.Μεταξύ 2022 και 2028, η Ελλάδα σχεδιάζει να δαπανήσει άλλα 11,5 δις Ευρώ για την προμήθεια όπλων.

Πέρυσι ακούστηκε κριτική στην Ε.Ε. για τα ακριβά εξοπλιστικά της προγράμματα. Όταν ρωτήθηκε γιατί η υπερχρεωμένη χώρα του ξοδεύει τόσα πολλά για τον Στρατό, ο Μητσοτάκης είπε: «Επειδή ο γείτονάς μας είναι η Τουρκία και όχι η Δανία».

Η κριτική έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει, υπό το φως και της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, καθώς η αύξηση των εξοπλισμών ενισχύει και τη μαχητική ισχύ του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θεωρείται πρότυπο εντός της Συμμαχίας. Το 3,82% του ΑΕΠ που ξόδεψε για το Στρατό της πέρυσι είναι σας ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο και από το 3,52% του ΑΕΠ των Αμερικανών.

Για πόσο καιρό και με ποιο τίμημα θα ήταν σε θέση οι Έλληνες να αντισταθούν σε μια επίθεση από την αριθμητικά ανώτερη Τουρκία, είναι ακόμα αβέβαιο. Θα ήταν πιθανότατα ένας πόλεμος, ο οποίος θα είχε μόνον ηττημένους.

Τίτλος: «Υπάρχει κίνδυνος πολέμου; Δύο κράτη εξοπλίζονται: Πόσο ρισκάρει ο Erdogan μία σύγκρουση με την Ελλάδα;»,
Υπότιτλος:
«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου πρόκειται στην πραγματικότητα για συμμάχους. Όμως εδώ και χρόνια κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ των κρατών. Τώρα εμπλέκονται σε μια επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών -με όπλα από τις ΗΠΑ»

ΠΗΓΗ: Gerd Höhler από την Αθήνα στην ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND

Το νέο βίντεο της οργάνωσης HALC κατά της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, που πρέπει να γίνει viral: No Jets For Turkey

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: