Θέλει και τους Κούρδους μαζί της η εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία: Κόντρα στον Ερντογάν

FILE PHOTO Μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP σε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. EPA/SEDAT SUNA




Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας επιδιώκει δέσμευση από το μεγαλύτερο φιλοκουρδικό κόμμα της χώρας να στηρίξει έναν και μόνο αντίπαλο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές.

«Το HDP και τα αριστερά κόμματα επιδιώκουν μια συμμαχία για τις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Birgun την Πέμπτη, αναφερόμενος στο φιλοκουρδικό κόμμα. «Θα ήταν πιο σωστό να προβάλουμε έναν κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές».

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) έχει την υποστήριξη περίπου 10% των ψηφοφόρων στην Τουρκία. Η υποστήριξή του για έναν ενιαίο υποψήφιο θα μπορούσε να βοηθήσει τον Κιλιτσντάρογλου και την εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης να νικήσει  τον Ερντογάν στις εκλογές, οι οποίες πρέπει να προκηρυχθούν το αργότερο για τον προσεχή Ιούνιο.

Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία διεξάγονται σε δύο γύρους εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει την πλειοψηφία στον πρώτο γύρο.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής της Λαϊκής Συμμαχίας τον περασμένο μήνα. Η Εθνική Συμμαχία της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη ανακοινώσει υποψήφιο.

Ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι θα είναι υποψήφιος εναντίον του Ερντογάν εάν οι πολιτικοί του σύμμαχοι τον υποστηρίξουν. Είπε μάλιστα, υπονοώντας ότι οι διεργασίες συνεχίζονται, ότι δεν είναι τώρα η ώρα να αποφασίσουμε ποιος θα αντιμετωπίσει τον νυν πρόεδρο.

«Πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε τι πρόκειται να κάνουμε και πώς θα το κάνουμε», είπε σχετικά με τις συναντήσεις που στοχεύουν στη διαμόρφωση κοινών πολιτικών που θα εφαρμοστούν μετά τις εκλογές.

Με πληροφορίες από Ahval

Σπάνια εμφάνιση του ηγέτη των Ταλιμπάν στη μεγάλη συνέλευση γηραιών των φυλών του Αφγανιστάν 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: