Τα μαχητικά F-35 και οι απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο στο “τραπέζι” των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας και της Αμερικής

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, στο Πεντάγωνο με τον Αμερικάνο ομόλογό του, κ. Λόιντ Ώστιν (Lloyd Austin). Κατά τις συνομιλίες, ο Υπουργός ανέδειξε τη σημασία της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μετά την Τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) τον Νοέμβριο του 2019 και τον Οκτώβριο 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR ANA-MPA Copyright © 2004-2005 All rights reserved.




Το αμερικανικό συντηρητικό κανάλι FOX, που διατηρεί μία “γραμμή” εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν δημοσιεύει άρθρο του Matteo Cina με τίτλο US affirms Greek security in face of Turkish belligerence για την συνάντηση της Δευτέρας και τα θέματα συζήτησης των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Ως γνωστό, την Δευτέρα, ο Αμερικανός υπουργός Λόιντ Όστιν (Lloyd Austin) συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του Νικόλαο Παναγιωτόπουλο για να συζητήσουν το θέμα της προμήθειας των αεροσκαφών F-35 αλλά και για την συνεργασία των ΗΠΑ και της Ελλάδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η μεταξύ τους ένταση έχει ανέβει τους τελευταίους μήνες με την Τουρκία επανειλημμένα να απειλεί την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας για θέματα Μέσης Ανατολής, Victoria Coates:

«Η Ελλάδα συνιστά έναν κρίσιμο εταίρο στην ανατολική Μεσόγειο και έχει θέσει τις βάσεις για την συνεργασία σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας. Καθώς η Τουρκία έχει αναλάβει μία  ολοένα και περισσότερο  ανταγωνιστική στάση, αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα και όχι λιγότερη».

Στην συνέχεια, επικαλούμενος και το πρακτορείο Associated Press,  ο αρθρογράφος κάνει μια σύντομη αναδρομή των εντάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως  για τα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου και  την αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές.

Αναφέρεται και στις δηλώσεις του τούρκου Προέδρου Erdogan τον περασμένο μήνα ότι “δεν αστειεύεται” όταν ζητά αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και ότι «δεν θα ξαναμιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» επειδή ο Ελληνας Πρωθυπουργός έπεισε την Ουάσιγκτον να μην πουλήσει τα μαχητικά F-16 στην Τουρκία.

Σχετικά με την συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον παρατίθεται μέρος της δήλωσης του Lloyd Austin ότι «η αμυντική συνεργασία μεταξύ της Αμερικής και της Ελλάδας ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την Ελλάδα για την φιλοξενία της αμερικανικής Ναυτικής Υποστηρικτικής Δραστηριότητας (U.SNaval Support Activity ) στον κόλπο της Σούδας που συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της αμυντικής μας συνεργασίας»

Επίσης παρατίθεται και μέρος της δήλωσης του Ελληνα υπουργού Νικόλαου Παναγιωτόπουλου ότι η Ελλάδα «επαναβεβαίωσε  την σημασία μιας ισχυρής, βαθιάς και συνεχώς διευρυνόμενης στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την άμυνα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας»  καθώς και ότι υπογράμμισε «τις δύο επικαιροποιήσεις της συμφωνίας αμοιβαίας στρατηγικής συνεργασίας, το 2019 και πέρυσι».

Σημειώνεται επίσης ότι ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο θέμα της προμήθειας των αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι:

“Αναμφίβολα, ένα νέο ορόσημο αυτής της στρατηγικής συνεργασίας είναι η προμήθεια των υπερσύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών F-35 που συνιστά ένα μεγάλο βήμα μας για την αποτροπή και  την ακόμη στενότερη διαδραστικότητα, συντονισμό και διαλειτουργικότητα  των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ»

Ο αρθρογράφος σημειώνει επίσης ότι η πώληση αμερικανικών αεροσκαφών στην Τουρκία αποτέλεσε ένα επίμαχο ζήτημα τα τελευταία χρόνια διότι ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan στέλνει τον τουρκικό στρατό στην Συρία προκαλώντας με την επιθετικότητά του βλάβη στα συμφέροντα και στους συμμάχους των ΗΠΑ.

Επίσης ο Erdogan απείλησε να μπλοκάρει την είσοδο της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, και προχώρησε σε σποραδικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ.

Για αυτούς τους λόγους η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πρόσφατα έθεσε εμπόδια στα σχέδια του Αμερικανού Προέδρου Biden να πουλήσει τα αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.

Επίσης, επι κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ (Trump), η Τουρκία είχε υποστεί δριμεία κριτική λόγω της προμήθειας του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 που κατέληξε το 2020 στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Αγκυρας, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι S-400 θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ κυρίως στον τομέα των πληροφοριών.

Αναφέρεται τέλος ότι ο αναλυτής του  Ιδρύματος  Αμυνας Δημοκρατιών (Foundation for Defense of DemocraciesSinan Ciddi που ειδικεύεται σε  θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, τονίζει ότι:

«Πιθανότατα ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας θα επιδιώξει διασφαλίσεις εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει πώληση των F-16 στην Τουρκία αν η Αγκυρα δεν προχωρήσει σε ισχυρότερες εγγυήσεις στις οποίες θα περιλαμβάνεται η διακοπή των παραβιάσεων του (ελληνικού) εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη. Χωρίς αυτές τις διαβεβαιώσεις η Ελλάδα πιθανότατα θα προσπαθήσει να πιέσει την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Biden) να μην προωθήσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία».

Το άρθρο συνοδεύεται από βίντεο διάρκειας 1΄.30΄΄ με στιγμές από την στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας (με συμμετοχή 37 χωρών) στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου.

ΠΗΓΗ: FOX, US affirms Greek security in face of Turkish belligerence 

Έντονη αντίδραση του Ιράκ για τον βομβαρδισμό εδαφών του από την Τουρκία: Εισβολέας και δολοφόνος 8 Κούρδων πολιτών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: