Στον αέρα κι άνευ αποτελεσμάτων οι συνομιλίες προσέγγισης με Τουρκία λέει η Αρμενία

File photo:Διαδηλωτής συμμετέχει σε συγκέντρωση για την Αρμενιή γενοκτονία έξω από το τουρκικό προξενείο στο Μπέβερλι Χιλς, Καλιφόρνια, ΗΠΑ. EPA/ETIENNE LAURENT




Η Αρμενία βλέπει μικρή πρόοδο στις συνομιλίες προσέγγισης με την Τουρκία, δήλωσε ο Ρούμπεν Ρουμπινιάν, ειδικός εκπρόσωπος της χώρας για τη διαδικασία εξομάλυνσης, ανέφερε η αρμενική εφημερίδα  Asbarez .

«Η Αρμενία έχει την πολιτική βούληση και η επιτυχία αυτής της διαδικασίας εξαρτάται από το αν η Τουρκία έχει την πολιτική βούληση. Όπως μπορείτε να δείτε, μέχρι αυτό το σημείο δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος», είπε ο Ρουμπινιάν σε δημοσιογράφους στο αρμενικό κοινοβούλιο την Πέμπτη. Διατελεί και αντιπρόεδρος της συνέλευσης.

  • «Από την αρχή της διαδικασίας, η Αρμενία ήταν πολύ εποικοδομητική», είπε ο Ρουμπινιάν, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Τούρκοι και οι Αρμένιοι απεσταλμένοι έχουν πραγματοποιήσει τρεις γύρους διερευνητικών συνομιλιών από τον Ιανουάριο με στόχο την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων, που έχουν παγώσει για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Και οι δύο χώρες ξεκίνησαν τις συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, αν και η Τουρκία έχει καλέσει συχνά την Αρμενία να ανοίξει έναν εμπορικό διάδρομο μέσω εδάφους που ελέγχει προς το Αζερμπαϊτζάν για να επιτραπεί η διέλευση τουρκικών και αζερικάνικων εμπορευμάτων.

  • Ο Ρουμπινιάν είπε ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένο έγγραφο στο τραπέζι, έγραψε η Asbarez.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν διακοπεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 λόγω της σύγκρουσης της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν για την αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, για την οποία οι δύο χώρες πολέμησαν τελευταία φορά στα τέλη του 2020.

Οι συγκρούσεις διήρκεσαν έξι εβδομάδες και η Αρμενία παρέδωσε εδάφη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν ως μέρος συμφωνίας εκεχειρίας που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2020.

Η Τουρκία τάχθηκε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση. Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993.

«Το κύριο πράγμα στη διαδικασία είναι η πολιτική βούληση, αν υπάρχει βούληση, τα υπόλοιπα είναι εύκολο να λυθούν», είπε ο Ρουμπινιάν.

Ο Ρουμπινιάν και ο Σερντάρ Κιλίτς, ο ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας για τις συνομιλίες, επρόκειτο να συναντηθούν την Παρασκευή στη Βιέννη, ανέφερε η Asbarez.

Με πληροφορίες από Ahval

Η Μόσχα επιτίθεται στην ευάλωτη κυβέρνηση της Βουλγαρίας: Την απειλεί με διακοπή διπλωματικών σχέσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: