Σε ειδικό δικαστήριο παραπέμπονται Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη: Όχι για Βαξεβάνη, Παπαδάκου και Φιλιππάκη

FILE PHOTO: Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ), ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου (Κ) και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (Α) στην Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμά του, για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Σοφίας Φασουλάκη και του OPEN, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς παραπέμπονται για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της Novartis και ειδικότερα για τις πράξεις τους στο χειρισμό της εμπλοκής των δέκα πολιτικών προσώπων.

  • Ποιοι απαλλάσσονται

Με απόφαση του Συμβουλίου που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, πριν παραιτηθεί λόγω συνταξιοδότησης η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου και άλλα μέλη του Συμβουλίου, δεν παραπέμπονται σε δίκη οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης, Γιάννα Παπαδάκου, Αλέξανδρος Τάρκας και Ιωάννης Φιλιππάκης.

Επίσης δεν παραπέμπονται οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης. Η πρώην επικεφαλής Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη κατά πληροφορίες παραπέμπεται για παράβαση καθήκοντος τελεσθείσα δια παραλείψεως.

  • Οι κατηγορίες για τους Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Ελένη Τουλουπάκη

Ο πρώην υπουργός ομόφωνα παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος επίσης ομόφωνα. Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος κατά πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα:

Το βούλευμα του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, το οποίο δημοσιεύθηκε αργά απόψε, αποδέχεται εν μέρει την 365 σελίδων πρόταση της εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ελένης Μετσοβίτου-Φουρλή, πρόταση η οποία χαρακτηρίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο ηθικό αυτουργό της όλης σκευωρίας της Novartis, στην οποία ενέπλεξε δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και πρώην πρωθυπουργούς και παράλληλα αποδίδεται το ίδιο αδίκημα (της ηθικής αυτουργίας) στην κατάχρηση εξουσίας των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς.

Το δικαστικό συμβούλιο, κατά τη σημερινή τελευταία μέρα του δικαστικού έτους, κατά το οποίο αποχωρούν δύο μέλη του, λόγω συνταξιοδότησης (αποχωρεί ο πρόεδρος του ΣτΕ Δημήτριος Σκαλτσούνης και ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου), με αμετάκλητο βούλευμα παραπέμπει να δικαστεί στο Υπουργοδικείο τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και η εισαγγελέας διαφθοράς.

Στον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο του 2015, αποδίδονται τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και σε όλες τις μορφές της, που φέρεται ότι τελέστηκε από κοινού με φυσικούς αυτουργούς τους τρεις συγκατηγορούμενούς τους εισαγγελείς Διαφθοράς, της κατάχρησης εξουσίας και έκθεσης αθώων σε δίωξη, της παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση δρώντας αυτοτελώς, μόνος του, χωρίς τη συμμετοχή άλλων.

Aλέξης Τσίπρας στο OPEN: “Διπλωματικό Βατερλό για τις ελληνικές θέσεις” η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: