Απαράδεκτη πρόκληση από την Ούρσουλα: Πήγε στα Σκόπια, μίλησε στην …”μακεδονική” και προσπάθησε να διαγράψει ιστορικά γεγονότα

Ursula VON DER LEYEN (President of the European Commission. Copyright: European Union




To τηλεοπτικό δίκτυο ΑBC News αναπαράγει αποκαλυπτική πρακτορειακή ανταπόκριση (του Αssociated Ρress) για την ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλά φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen) στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ομιλία της Ursula von der Leyen έδωσε μια ώθηση στις ελπίδες της “Βόρειας Μακεδονίας” να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) σε μια συγκυρία όπου κυριαρχούν οι αντιθέσεις της χώρας με την Βουλγαρία.

«Σας θέλουμε στην ΕΕ» τόνισε στην “Μακεδονική” (sic) γλώσσα η Ursula von der Leyen στην ομιλία της στο Κοινοβούλιο της χώρας. Επίσης δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την γαλλική πρόταση για την άρση των βουλγαρικών ενστάσεων που θα ανοίξει το δρόμο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Βόρεια Μακεδονία.

«Διμερή ζητήματα όπως τα ιστορικά ζητήματα, δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η “Μακεδονική” (sic) είναι η γλώσσα σας» τόνισε επίσης στην ομιλία της η Ursula von der Leyen.

Πρόσθεσε ότι “η γαλλική πρόταση επίσης σέβεται την εθνική σας ταυτότητα¨ και ότι έφτασε η ώρα να προχωρήσει προς τα εμπρός η Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με επίσημο κείμενο η φον ντερ Λάιεν, είπε και τα εξής:

«Μακεδόνες, η μακεδονική γλώσσα είναι δική σας και τη σεβόμαστε πλήρως, όπως και την ταυτότητά σας. Η Ευρώπη σάς περιμένει». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι έχει ακούσει προσεκτικά τις ανησυχίες για τη «μακεδονική γλώσσα και την ταυτότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα σας και εμείς το σεβόμαστε πλήρως αυτό. Για αυτό, στην αναθεωρημένη πρόταση γίνεται αναφορά στη μακεδονική γλώσσα χωρίς κάποια αξιολόγηση από την ΕΕ».

Στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι η δυσκολία υιοθέτησης του γαλλικού συμβιβασμού φάνηκε και από τις διαδηλώσεις πολιτών έξω από το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας οι οποίοι έκαναν λόγο για ¨ξεπούλημα¨. Αλλά και εντός του Κοινοβουλίου, ενώ η πλειοψηφία των βουλευτών σεβάστηκαν και χειροκρότησαν την von der Leyen, δεν έλειψαν τα σφυρίγματα και οι φωνές.

Αναφέρεται επίσης ότι το κυρίαρχο σύνθημα των διαδηλωτών έξω από το Κοινοβούλιο ήταν “τελεσίγραφα;-όχι ευχαριστώ”, αλλά και «Ποτέ Βόρεια, πάντα Μακεδονία» ένα σύνθημα που αμφισβητεί την συμφωνία του 2018 της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα για το θέμα της συνταγματικής ονομασίας της πρώτης, συμφωνία που έβαλε τέλος σε διαφωνίες δεκαετιών μεταξύ των δύο χωρών και άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Στην ανταπόκριση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Macron υπογράμμισε ότι η γαλλική πρόταση δεν αμφισβητεί την επίσημη ύπαρξη “Μακεδονικής” (sic) γλώσσας. Aλλά πρόσθεσε ότι όλες οι συμφωνίες στηρίζονται σε ισορροπίες και συμβιβασμούς.

ΠΗΓΗ: ΑBC News – Von der Leyen: EU wants North Macedonia, ΕΠΙΣΗΣ: Hellas Journal

Φίλος του Ταγίπ… Η Αυστρία εξέδωσε Τούρκο επιχειρηματία μετά από αίτημα των ΗΠΑ: Δίωξη για ξέπλυμα χρήματος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: