Ρολόι του Χίτλερ πουλήθηκε σε δημοπρασία $1,1 εκ. – Σάλος στην εβραϊκή κοινότητα [videos]

Το ρολόι Huber, που φέρει μια σβάστικα, ναζιστικό αετό και τα αρχικά AH, αγοράστηκε από ανώνυμο πλειοδότη. Screenshot via YouTube




Ένα ρολόι που πιστεύεται ότι ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ πουλήθηκε έναντι 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων σε δημοπρασία στις ΗΠΑ.

Το ρολόι Huber, που φέρει μια σβάστικα, ναζιστικό αετό και τα αρχικά AH, αγοράστηκε από ανώνυμο πλειοδότη.

Μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε από 34 Εβραίους ηγέτες είχε καλέσει τον οίκο δημοπρασιών Alexander Historical Auctions με έδρα το Μέριλαντ να μην πουλήσει το ρολόι χειρός.

Όμως ο οίκος δημοπρασιών δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι στόχος του ήταν να διατηρήσει την ιστορία.

Η περιγραφή του ρολογιού όπως καταγράφεται στον κατάλογο πλειστηριασμού  λέει ότι δόθηκε στον ηγέτη των Ναζί ως δώρο γενεθλίων το 1933, τη χρονιά που ονομάστηκε καγκελάριος της Γερμανίας. Κατασχέθηκε ως «λάφυρο πολέμου» όταν περίπου 30 Γάλλοι στρατιώτες εισέβαλαν στο καταφύγιο Berghof του Χίτλερ στα βουνά της Βαυαρίας.

Στη συνέχεια μεταπωλήθηκε.

Παρά το γεγονός ότι πουλήθηκε για πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, το ρολόι αναμενόταν να κοστίσει μεταξύ 2 και 4 εκατομμυρίων δολαρίων .

Άλλα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν περιελάμβαναν χαρτί υγείας της Βέρμαχτ, μαχαιροπίρουνα και ποτήρια σαμπάνιας που ανήκαν σε διάφορους αρχιναζί και αντικείμενα που ανήκαν στη σύντροφο του Χίτλερ, Εύα Μπράουν, συμπεριλαμβανομένου ενός γιακά σκύλου για το τεριέ της.

Οι 34 Εβραίοι ηγέτες περιέγραψαν την πώληση ως «απεχθή» στην ανοιχτή τους επιστολή.

Ο Ραβίνος Menachem Margolin, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ένωσης που εδρεύει στις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Αυτή η δημοπρασία, είτε άθελά της είτε όχι, κάνει δύο πράγματα: το ένα, βοηθά αυτούς που εξιδανικεύουν αυτό που υποστήριζε το ναζιστικό κόμμα.

“Δύο: Προσφέρουν στους αγοραστές την ευκαιρία να χαρίσουν σε έναν καλεσμένο ή σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ένα αντικείμενο που ανήκει σε έναν δολοφόνο γενοκτονίας και στους υποστηρικτές του.”

Και πρόσθεσε: «Ενώ είναι προφανές ότι τα μαθήματα της ιστορίας πρέπει να ληφθούν – και τα νόμιμα ναζιστικά τεχνουργήματα ανήκουν σε μουσεία ή χώρους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – τα αντικείμενα που πουλάτε σαφώς δεν το κάνουν.

«Το ότι πωλούνται στον πλειοδότη, στην ανοιχτή αγορά είναι καταδικαστέο για την κοινωνία μας, στην οποία η μνήμη, η ταλαιπωρία και ο πόνος των άλλων παρακάμπτονται για οικονομικό όφελος».

Ωστόσο, σε σχόλια στον γερμανικό Τύπο πριν από την πώληση, η Alexander Historical Auctions είπε ότι οι περισσότεροι από τους συλλέκτες τους κράτησαν τα αντικείμενα σε ιδιωτικές συλλογές ή τα δώρησαν σε μουσεία του Ολοκαυτώματος σε όλο τον κόσμο.

«Αν καταστρέψεις την ιστορία, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι συνέβη», είπε η Mindy Greenstein, αντιπρόεδρος της Alexander Historical Auctions.

«Είτε καλή είτε κακή ιστορία, πρέπει να διατηρηθεί».

 

Με πληροφορίες από skynews

Ο Πάπας δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί λόγω υγείας και ηλικίας: Αλλά όχι ακόμη…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: