Πύρινος εφιάλτης στην Πεντέλη: Εκκενώθηκε το νοσοκομείο Παίδων *Δραματική προειδοποίηση Μαρουσάκη για ισχυρούς ανέμους όλο το βράδυ [photos,video]

Πυροσβέστης επιχειρεί σε φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νταού Πεντέλης,Τρίτη 19 Ιουλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουλίου στο Νταού Πεντέλης και η οποία έλαβε σύντομα μεγάλες διαστάσεις.

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στην μάχη με τις φλόγες στην πυρκαγιά στην Πεντέλη όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.
Συγκεκριμένα , όπως είπε, στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά επιχειρούν 420 πυροσβέστες με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανόμενων των Ρουμάνων πυροσβεστών και 85 οχήματα.

Παράλληλα η περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας. Επιπρόσθετα στην πυρκαγιά συνδράμουν και οι ένοπλες δυνάμεις, όπου σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει την ειδική ομάδα «Δευκαλίων» με 22 στελέχη από την 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και 2 τροχοφόρους Φορτωτές, ενώ η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κλήση στο ΕΚΑΒ για τραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα, σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, τονίζοντας ότι τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της περιοχής και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί προληπτικά σε μέγιστη ετοιμότητα. Επίσης υπογράμμισε ότι μεταφέρθηκαν προληπτικά στο ίδρυμα Μητέρα 35 παιδιά από το νοσοκομείο Νταού Πεντέλης, ενώ 36 παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και στο Αγλαΐα Κυριακού από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Επιπρόσθετα, περισσότεροι από 200 αστυνομικοί έχουν διατεθεί και συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, στην πυρκαγιά της Πεντέλης, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Παράλληλα, 29 περιπολίες ασφαλείας με 82 αστυνομικούς παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή και προστατεύουν τις περιουσίες των πολιτών στις περιοχές που πραγματοποιήθηκε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.

Είναι σε 2ωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

Σε γενική επιφυλακή το προσωπικό της Πυροσβεστικής, ενώ έχουν εκδοθεί τέσσερα μηνύματα από το 112 για την προστασία των πολιτών.

Συγκεκριμένα, ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι σε Πεντέλη, Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη και Δαμάσι να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς Γέρακα λόγω της μεγάλης έκτασης που έλαβε η φωτιά.

Από το υπουργείο Υγείας δόθηκε εντολή για εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, όπου νοσηλεύονται 36 παιδιά και εργάζονται 19 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό.

Όλοι τους θα μεταφερθούν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, με την επιχείρηση μεταφοράς των παιδιών να συντονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

 

Στιγμιότυπο από την φωτιά στο Ντράφι. Πηγή φωτογραφίας: Hellas Journal

 

Στιγμιότυπο σπό την φωτιά στο Ντράφι. Πηγή φωτογραφίας: Hellas Journal

 

Παράλληλα, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας σε δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης.

Μέχρι στιγμής έχει διακοπέι η κυκλοφορεία στους εξής δρόμους:

-Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση ‘Αγιος Πέτρος

-Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι

-Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι

-Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

Επιπρόσθετα με νέα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία και:

-Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης

-Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι

 

«Πολύ δύσκολη νύχτα απόψε»

 

Την ίδια ώρα, για δύσκολη νύχτα λόγω της έντασης των ανέμων έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε έως και το μεσημέρι της Τετάρτης οι άνεμοι θα είναι ισχυροί.

«Είναι μπροστά μας μια πολύ δύσκολη νύχτα. Η κύρια διεύθυνση του ανέμου είναι βορειοανατολική, όμως, παρόλα αυτά μέσα στη φωτιά οι άνεμοι αλλάζουν απότομα διευθύνσεις. Είναι κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί», σημείωσε.

 



 

Έκκληση της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς για τα πυρόπληκτα ζώα

 

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα. Κάθε ζωή έχει αξία.

Έχει ενεργοποιηθεί ήδη μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων από την οργάνωση Dogs’ Voice σε συνεργασία με την ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας) τον οποίο είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ήδη δημιουργείται κτηνιατρικός σταθμός από την Dogs’ Voice και την ΕΔΚΕ στην κτηνιατρική κλινική Παλλήνης – Vet Clinic, Μιλτιάδου 27, Παλλήνη, ο όποιος θα δέχεται αποκλειστικά πυρόπληκτα ζώα για πρώτες βοήθειες. Θα γίνεται πλήρης καταγραφή των ζώων.

Προς το παρόν ζώα σε ανάγκη θα μεταφέρονται σε ασφαλείς φιλοξενίες μέσω του μηχανισμού.

Σε περίπτωση που αδυνατείτε να εκκενώσετε, λόγω ύπαρξης πολλών ζώων δικών σας ή βρείτε εγκλωβισμένα ζώα σε ανάγκη και δεν μπορείτε να τα βοηθήσετε άμεσα, καλέστε μας στο 2131364935.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης: Μπήκαν στα πρώτα σπίτια οι φλόγες [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: