Πύρινη κόλαση σε δυο μέτωπα: Μέγαρα και Σαλαμίνα στις φλόγες * Απειλούνται σπίτια, απομακρύνονται κάτοικοι [videos]

Μηχανές παρκαρισμένες σε δρόμο δίπλα σε πυρκαγιά που ξέσπασε στα Μέγαρα, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε δύο μέτωπα καθώς την ώρα που τέλειωνε ο εφιάλτης της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, ξέσπασαν πυρκαγιές σε Σαλαμίνα και Μέγαρα.

Η φωτιά στα Μέγαρα δείχνει να ελέγχεται εν μέρει λόγω της μεγάλης κινητοποίησης της Πυροσβεστικής και της πτώσης των ισχυρών ανέμων. Αντίθετα στο μέτωπο της Σαλαμίνας, όπου ξέσπασαν ταυτόχρονα τρεις πυρκαγιές, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και έχουν σταλεί ήδη μηνύματα του 112 για εκκένωση των οικισμών από τους κατοίκους.

Απειλείται το Αλεποχώρι

Η φωτιά στα Μέγαρα ξέσπασε στις 14:00 το μεσημέρι στην περιοχή Βένιζα, και απειλεί τόσο τα Μέγαρα όσο και το Αλεποχώρι.  Οι πυροσβέστες δίνουν τεράστια μάχη για να οριοθετήσουν τη φωτιά και να σταματήσει να επεκτείνεται. Στο χωριό Ζάχουλη, που εκκενώθηκε νωρίτερα με μήνυμα μέσω του 112, αναφέρονται ζημιές σε σπίτια.  Η φωτιά έχει περάσει στον Πευκαινέα Μεγάρων, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός για τα σπίτια του οικισμού.

Στις 18:00 το απόγευμα, ο άνεμος είχε αλλάξει, με αποτέλεσμα οι φλόγες αφενός να πηγαίνουν σε ήδη καμένη έκταση στα Γεράνεια όρη και αφετέρου προς Πευκενέα, που βρίσκονται αγροτικές εκτάσεις.  Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανήδης, σε ενημέρωση που έκανε για τις φωτιές, ανέφερε ότι στα Μέγαρα συνδράμουν 14 εναέρια μέσα.

Μετά τη Ζάχουλη, οι αρχές αποφάσισαν την εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα. Η πυρκαγιά κατακαίει εκτάσεις δασικές εκτάσεις αι γεωργικές με ακαθάριστα λιόφυτα. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με ένταση 6 – 7 μποφόρ. Η φωτιά κινείται τόσο προς το Αλεποχώρι, όσο και προς τα Μέγαρα, ενώ υπάρχουν αναφορές για σπίτι που καίγεται στο Άνω Αλεποχώρι.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν τόσο οι άνεμοι, όσο και οι πυκνοί καπνοί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορατότητα. Πρόβλημα έχουν και τα εναέρια μέσα, που λόγω των καπνών, δεν διαθέτουν πρόσβαση.

Ένας αστυνομικός που συνέδραμε στις προσπάθειες, εκδήλωσε αναπνευστικά προβλήματα και διακομίστηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.




 

Φωτιά σε τρία μέτωπα στη Σαλαμίνα

Αντιμέτωπες με τρία πύρινα μέτωπα βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Σαλαμίνα. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σαλαμίνας στην τηλεόραση του Alpha οι φλόγες έχουν πλησιάσει τα πρώτα σπίτια.

Το ένα μέτωπο είναι στον λόφο Πατρίς όπου και επιχειρούν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο από αέρος ενώ από εδάφους 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Το δεύτερο μέτωπο είναι στην περιοχή Ανεμόμυλοι όπου εκεί επιχειρούν πέντε πυροσβέστες με δύο οχήματα ενώ το τρίτο πύρινο μέτωπο είναι στο Σαμάρι όπου επιχειρούν πέντε πυροσβέστες με δύο οχήματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική από στιγμή σε στιγμή αναμένονται να φτάσουν ενισχύσεις από τον Πειραιά.

Λίγο μετά τις 18:40, στην περιοχή στάλθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους. «Αν βρίσκεστε στους πρόποδες του Ευριπίδειου Θεάτρου, μετακινηθείτε τώρα προς Παραλία Ακτή Καραϊσκάκη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», ανέφερε μεταξύ άλλων το μήνυμα.

Μετά τις 20:00 δόθηκε εντολή εκκένωσης του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας. Οι γιατροί, το διοικητικό προσωπικό και ο εξοπλισμός μεταφέρονται στο 2ο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας. Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: