Πέφτει ακόμα ένα …κάστρο: Ποιος Κασόγκι; Προς άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, από τις ΗΠΑ

File Photo: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, JIM LO SCALZO




Η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Biden) συζητά το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εφόσον το Ριάντ παρουσιάσει πρόοδο όσον αφορά τον πόλεμο στη γειτονική Υεμένη, σύμφωνα με τέσσερα άτομα κοντά στο ζήτημα, που μίλησαν αποκλειστικά στο πρακτορείο Reuters, (έρευνα από τους Matt Spetalnick, Aziz El Yaakoubi κα Mike Stone).

Πάντως, οι κυβερνήσεις, λόγω των συμφερόντων τους, δείχνουν να έχουν ξεχάσει την άνανδρη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.

Τρεις από τις πηγές επεσήμαναν πριν την επίσκεψη Biden στη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα ότι ανώτατοι Σαουδάραβες αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις εδώ και μήνες στους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Οι σχετικές συζητήσεις στις ΗΠΑ είναι άτυπες και σε πρώιμο στάδιο, ενώ δεν επίκεται άμεσα κάποια απόφαση, επισημαίνουν δύο πηγές. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ότι δεν υφίστανται σχετικές συζητήσεις «επί του παρόντος».

Καθώς, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται για αυτό το διπλωματικά ευαίσθητο ταξίδι, έχει δώσει ενδείξεις ότι επιδιώκει μια νέα αρχή στις σχέσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, ιδίως σε μια εποχή κατά την οποία θέλει αυξημένη πρόσβαση στο πετρέλαιο του Αραβικού Κόλπου και στενότερες σχέσεις ασφάλειας μεταξύ Αράβων και Ισραήλ για να αντιμετωπίσει το Ιράν.

Στις ΗΠΑ, οποιαδήποτε κίνηση άρσης των εν λόγω περιορισμών θα συναντήσει την αντίδραση του Κογκρέσου, τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικάνους που έχουν ασκήσει έντονη κριτική στη Σαουδική Αραβία, επισημαίνουν εργαζόμενοι στο Κογκρέσο.

Σημειώνεται πως η σκληρή στάση του Biden έναντι της Σαουδικής Αραβίας, έχει γίνει ηπιότερη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναγκάσει τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες να κάνουν έκκληση στη Σ. Αραβία το μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου, να αυξήσει την παραγωγή της προκειμένου να υποκαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο.  

Exclusive: ReutersMatt Spetalnick, Aziz El Yaakoubi και Mike Stone – U.S. weighs possible resumption of offensive arms sales to Saudis

Όντως το Ισραήλ αναζητά ένα σημείο εξισορρόπησης μεταξύ Άγκυρας και Αθηνών; Οι δύσκολες επιλογές της Ιερουσαλήμ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: