Ο Κασουλίδης θέλει να συμβάλει για υλοποίηση των κυρώσεσων στη Ρωσία: Ούτε κουβέντα κατά της κατοχικής Τουρκίας

From left to right: Tytti TUPPURAINEN (Minister for European Affairs and Ownership Steering, Finland), Ioannis KASOULIDES (Minister for Foreign Affairs, Cyprus), Edgars RINKĒVIČS (Minister for Foreign Affairs, Latvia).Copyright: European Union




Η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει στην ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατόν, της εξέτασης των προτάσεων της Κομισιόν για ένα πακέτο μέτρων «συμμόρφωσης και ευθυγράμμισης» όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα παραπάνω ανέφερε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης. Ο Κύπριος υπουργός ξέχασε πάλι να ζητήσει κυρώσεις στην κατοχική Τουρκία για την κατοχή της Κύπρου και τις προκλητικές ενέργειες στην Αμμόχωστο.

Η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε από την Κομισιόν την περασμένη Παρασκευή, αποτελεί το «έκτο και μισό» πακέτο κυρώσεων, όπως έχει χαρακτηριστεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους και τα ΜΜΕ, καθώς έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα, σε σχέση με τα προηγούμενα έξι πακέτα κυρώσεων.

Περιλαμβάνει την απαγόρευση της εισαγωγής χρυσού από τη Ρωσία, καθώς και μέτρα για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, και στην διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Χάγη και αφορά τη λογοδοσία σε σχέση με την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στην πρόταση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για να ανακηρυχθεί το κέντρο της πόλης της Οδησσού Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Κύπρος τάχθηκε ακόμα υπέρ της σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με το Ισραήλ το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης.

Επίσης στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανία ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε πως η ΕΕ ενήργησε με ενότητα για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία, και πρόσθεσε πως αναλαμβάνονται πολλές πρωτοβουλίες για την παροχή οικονομικής, ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθεια στη χώρα, αλλά και πρακτικής στήριξης για την ανάκαμψη και ανοικοδόμηση της χώρας.

Στην ατζέντα βρέθηκαν ακόμα οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, καθώς και η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Σρι Λάνκα, ενώ το θέμα της ψηφιακής διπλωματίας απασχόλησε τους Υπουργούς Εξωτερικών στο πλαίσιο γεύματος εργασίας.

Ο Στιούαρτ στο Σ.Α. του ΟΗΕ: Η πολιτική διαδικασία είναι απογοητευτική διότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: