Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατηγόρησε από το Στρασβούργο την Τουρκία για τη “συνεχή επιθετική συμπεριφορά” της

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, προσέρχονται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Εκτενές δημοσίευμα, που παρουιάζει το πρακτορείο Associated Press, (κείμενο Elena Becatoros), αναφέρεται στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Στρασβούργο) το πρωί της Τρίτης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ένα «σημείο καμπής» για την πορεία της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να ενθαρρύνει την επιθετική συμπεριφορά άλλων κρατών.

Η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε μακρά διαμάχη με την πολύ μεγαλύτερη γειτονική Τουρκία και έχει οδηγηθεί στα πρόθυρα του πολέμου τρεις φορές τα τελευταία πενήντα χρόνια, έχει εκδηλώσει την ισχυρή της στήριξη στην Ουκρανία, σημειώνει η συντάκτρια.

«Η μάχη της Ουκρανίας δεν αποτελεί ένα ακόμα γεγονός στη διεθνή σκηνή. Είναι ένα σημείο καμπής για την πορεία της Ευρώπης». «Το οφείλουμε σήμερα στην Ουκρανία να αποφύγουμε κάθε είδους τετελεσμένων, τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι αναφέρεται «στη συνεχή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας», με την οποία οι σχέσεις της χώρας του είναι τεταμένες κατά την τελευταία διετία.

Αν και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σε μια σειρά από ζητήματα, όπως τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι πρόσφατες διαφωνίες τους εστιάζουν στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, με την Άγκυρα να κατηγορεί την Αθήνα για τη στρατιωτική της παρουσία κατά παράβαση των συνθηκών. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δρα με βάση το διεθνές δίκαιο, υπερασπιζόμενη τα νησιά της εν όψει της τουρκικής εχθρότητας.

«Ένα είναι βέβαιο, δεν χρειαζόμαστε ένα νέο αναθεωρητισμό και την αναβίωση των ιμπεριαλιστικών φαντασιώσεων. Και κάτι ακόμα είναι βέβαιο, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός,

Συμπλήρωσε ότι η χώρα «κρατάει τις θύρες της κλειστές στις απειλές, και ανοιχτά τα παράθυρα σε ειρηνικές επαφές. Οι διαφωνίες μεταξύ των εθνών επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, όχι με τον εκφοβισμό».

Την περασμένη Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο, κάτι για το οποίο η Ελλάδα κατηγορεί συχνά την Τουρκία, ενώ αρνείται ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει παραβιάσει 147 φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο και πως «οι ένοπλες δυνάμεις [της Τουρκίας] κάνουν το καθήκον τους και αν συνεχιστούν αυτές οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μετά από αυτό, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας με τον ίδιο τρόπο».

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι ηγέτες πολλών νατοϊκών χωρών έχουν επιδιώξει να τον συμφιλιώσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν το σκεφτόμαστε αυτό επί του παρόντος», σημείωσε, αλλά θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον και θα το αξιολογήσουμε τότε, τόνισε.

ΠΗΓΗ: Associated PressElena Becatoros – Greek PM criticizes ‘constant aggressive behavior’ of Turkey

Τζορτζ Τσούνης: «Η Ελλάδα είναι πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, προσφέρει παραδείγματα ηγεσίας στην ευρύτερη περιοχή»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: