Μητσοτάκης από Πεντέλη: Το σημείο και η ώρα έναρξης της φωτιάς γεννούν ερωτηματικά

File photo: O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στις πληγείσες περιοχής της Πεντέλης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ




Τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς η αντιπυρική περίοδος παραμένει σε εξέλιξη.

«Ο Αύγουστος είναι μπροστά μας, έχουμε με πολλή δουλειά να κάνουμε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

  • Παράλληλα, ο  πρωθυπουργός στην αυτοψία του στις πληγείσες περιοχές άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού 

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο κατά πόσον υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε:

“Θα τα δούμε αυτά. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα χθες: δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο. Το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά, η ώρα που ξεκίνησε η φωτιά γεννά εύλογα ερωτήματα”.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι  θα προχωρήσει γρήγορα η καταγραφή των ζημιών στα σπίτια και τις επιχειρήσεις ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες, και επεσήμανε ότι οι καταστροφές είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με την έκταση τις πυρκαγιάς και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

«Έχουμε μία εικόνα της έκτασης της ζημιάς. Αυτό που κρατώ ως θετικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά, παρότι η φωτιά μπήκε μέσα στον αστικό ιστό, είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με την ένταση του φαινομένου. Από εδώ και στο εξής θα αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές, υπεύθυνες για την αποκατάσταση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια στάσης στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος» του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις πυρόπληκτες περιοχές ήταν το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το οποίο οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν από τις φλόγες.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τους πυροσβέστες για το δύσκολο έργο τους. «Αυτές είναι οι πιο δύσκολες φωτιές από όλες, εσείς το ξέρετε εξάλλου καλύτερα και εδώ στην περιοχή η οποία έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, η δουλειά που έγινε από την Πυροσβεστική ήταν πραγματικά εξαιρετική και ήθελα να πω και προσωπικά ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι κάνατε. Βέβαια έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας, αλλά θα είμαστε στην πρώτη γραμμή. Να είστε καλά, παιδιά, ευχαριστούμε πολύ», τόνισε ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που ήταν στο σημείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγήθηκε στην πίσω πλευρά του νοσυλευτικού ιδρύματος, όπου δόθηκε η μάχη για να μην εξαπλωθεί η φωτιά σε χώρους όπου βρίσκονταν εύφλεκτα υλικά, όπως η δεξαμενή με το οξυγόνο.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης με το νοσηλευτικό προσωπικό που τον περίμενε έξω από το Νοσοκομείο.

Επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το σημείο «Πηγή Καρακαντά», στο δρόμο από Πεντέλη προς Άγιο Πέτρο, από όπου ήταν ορατά όλα τα σημεία από τα οποία πέρασε η πυρκαγιά.

Ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής και Υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Νιάφας και ο Υποστράτηγος Κλαδάρχης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, Χρήστος Λάμπρης, μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού, Βλάση Σιώμο, ενημέρωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του ανέλυσαν τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν, ενώ αναφέρθηκαν στους ισχυρούς ανέμους που άλλαζαν κατεύθυνση συνεχώς και τους στροβιλισμούς που δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τις καμένες εκτάσεις στο Ντράφι, το Πανόραμα Παλλήνης και στην Ανθούσα.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος και o Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

 

ΠΑΣΟΚ: Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση για τους πανηγυρισμούς και την κριτική σχετικά με την πυρκαγιά στη Πεντέλη [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: