Μαίνεται ο “πόλεμος πληροφοριών” μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης: Οι τεχνικές και τα όρια της επίθεσης του Βλαντιμίρ Πούτιν

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with permanent members of the Russian Security Council via a video conference call at the Kremlin in Moscow, Russia, 28 July 2022. EPA, MIKHAIL KLIMENTYEV, KREMLIN, POOL




Το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro  (κείμενο Nicolas Barotte) αναφέρεται σε έκθεση της ρωσικής υπηρεσίας Πληροφοριών FSB, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία δεν πέτυχε τους στόχους της στην  Ουκρανία, το οποίο «εντοπίστηκε» στις αρχές Ιουνίου από την SBU, την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

Ωστόσο, κατά τον δημοσιογράφο, τίποτα δεν αποδεικνύει την αυθεντικότητα του εγγράφου, ακόμη κι αν η αμερικανική εταιρεία Recorded Future, που ειδικεύεται στις πληροφορίες και τον κυβερνοχώρο, τείνει να το πιστεύει σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουλίου.

Ο ενορχηστρωμένος από τη Μόσχα αγώνας πληροφόρησης υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της πρώτης γραμμής του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς στοχεύει τη ρωσική κοινή γνώμη, η οποία πρέπει να πειστεί για τη νομιμότητα του πολέμου, την ουκρανική κοινωνία, που πρέπει να αποθαρρύνεται, την Ευρώπη, που πρέπει να διαιρεθεί και τον υπόλοιπο κόσμο που πρέπει να αποστασιοποιηθεί από η μάχη.

Η Recorded Future εντόπισε έτσι αρκετές «αφηγήσεις», που μεταδίδονται από τα ρωσικά ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα για να προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια των ευρωπαϊκών κοινωνιών προς τους ηγέτες τους, να ζωγραφίσουν ένα ανησυχητικό πορτρέτο Ουκρανών προσφύγων, να επιμείνουν στις συνέπειες των κυρώσεων που αποφασίστηκαν κατά της Ρωσίας για την προμήθεια ενέργειας ή τροφίμων… 

«Πρέπει να δοθεί προσοχή στην επιδείνωση της ζωής εντός της ΕΕ», αναφέρεται στο σημείωμα που αποδίδεται στην FSB, που αναλύεται από το Recorded Future«Οι Ρώσοι προσπαθούν να μας διχάσουν», υπογραμμίζει επίσης γαλλική στρατιωτική πηγή, αναγνωρίζοντας, ότι η Μόσχα υποστηρίζει «όπου είναι οδυνηρό». 

«Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να πιστέψουν σε μια θέση, αλλά να πολλαπλασιάσουμε τις ερμηνείες και να μπερδέψουμε τα μυαλά», αναλύει η Céline Marangé, ειδική στον ρωσόφωνο κόσμο στο Irsem.

«Τα νέα μέσα που εφαρμόζονται είναι πιο επεμβατικά και πειστικά. Τα μηνύματα δεν προωθούνται πλέον από κρατικούς φορείς αλλά δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενισχύονται από άλλους. Το επίπεδο αξιοπιστίας που έχει επιτευχθεί είναι πολύ μεγαλύτερο και η Ρωσία είναι πολύ ενεργή σε αυτόν τον τομέα», εξηγεί ο Amit Yoran, διευθυντής της Tenable, εταιρείας που ειδικεύεται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στην ανάλυση απειλών.

Γίνεται αναφορά στην τελευταία έκθεση του Securing Democracy σχετικά με την εστίαση των ρωσικών δικτύων στον ισπανόφωνο κόσμο, κατά την διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στην Ισπανία, σύμφωνα με την οποία «είτε λόγω κυβερνητικών και εταιρικών περιορισμών, είτε λόγω της κούρασης του κοινού με τη ρωσική προπαγάνδα εν καιρώ πολέμου, οι ρωσικοί λογαριασμοί δυσκολεύτηκαν να διατηρήσουν την πριν την εισβολή ακροαματικότητά τους».

Υπογραμμίζεται, ότι η πολιτική της ρωσικής επιρροής εκλαμβάνεται ως στρατιωτική επιχείρηση, ενώ έκθεση της Microsoft στα τέλη Ιουνίου, έριξε φως σε ορισμένες τεχνικές που χρησιμοποιεί η Μόσχα.

Τον περασμένο Απρίλιο, το Centre for Information Resilience αναγνωρίζει την ιστορία της αναφοράς της «Kremlin Washer woman», ενός ανώνυμου φιλορωσικού λογαριασμού Telegram που ακολουθήθηκε από 150.000 άτομα, το οποίο καταλήγει σε ακροδεξιά δίκτυα, όπου μερικές φορές παρουσιάζεται ότι προέρχεται από ειδικούς του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Από ημέρα σε ημέρα, οι φήμες και η χειραγώγηση φαίνεται να έχουν μικρή επίδραση στην πορεία του πολέμου, αλλά ο αγώνας για επιρροή οικοδομείται σε μεγάλο χρονικό διάστημα. 

«Η Ρωσία ποντάρει στην πληροφοριακή διάσταση του πολέμου εδώ και δέκα χρόνια», εξηγεί ο Julien Nocetti, ερευνητής του Ifri στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Υπογραμμίζεται, ότι στα μέσα Ιουνίου, 33 ψηφιακοί κολοσσοί,  όπως η Meta, η Google, το Twitter ή η Microsoft υπέγραψαν τον νέο ευρωπαϊκό κώδικα ορθής πρακτικής κατά της παραπληροφόρησης, ενώ το κινέζικο TikTok, ένα από τα αγαπημένα δίκτυα των νέων, βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των Δυτικών.

Υπενθυμίζεται, ότι στα μέσα Ιουνίου, ο αμερικανός γερουσιαστής Steve Daines προκάλεσε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της κινεζικής εταιρείας να υπογραμμίσει την «ανησυχία του, ότι το TikTok επιτρέπει τη διάδοση της προπαγάνδας υπέρ του πολέμου», με τον Julien Nocetti να εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός, ότι «ο νομοθέτης θα είναι πάντα ένα βήμα πίσω».

«Ο υβριδικός πόλεμος έχει θεωρηθεί ο πόλεμος των κακών, αλλά ο πόλεμος δεν απαγορεύεται σε κανέναν», παρατηρεί ανώτερος Γάλλος αξιωματικός, με τον δημοσιογράφο να τονίζει, ότι στην Ουκρανία, οι αρχές του Κιέβου σαρώνουν τα δίκτυα για να καταγγείλουν ψευδείς ειδήσεις και έχουν μάθει επίσης να καταλαμβάνουν το γήπεδο, για να μην αφήνουν τον αντίπαλό τους να έχει τον πρώτο λόγο.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Nicolas Barotte – Guerre de l’information: techniques et limites de l’offensive de Vladimir Poutine

Το Ισραήλ δεν έχει την πολυτέλεια να επικρίνει τον Πούτιν πολύ δυνατά: Μήπως ο Ρώσος ηγέτης θέλει να εκλέξει τον Νετανιάχου;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: