Lobby Power: Το Ελληνικό, Εβραϊκό και Τουρκικό Lobby στην Αμερική και πως Επηρεάζουν την Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ (Yair Lapid) και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ‘Αντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken), στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), Δευτέρα 9 Μαΐου 2022. Photo via @yairlapid




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Το μέγεθος και η μορφή των τουρκικών προκλήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται συνεχώς. Από την καθιερωμένη σωρεία καθημερινών υπερπτήσεων που παραβιάζουν τον Ελληνικό Εθνικό εναέριο χώρο μέχρι τη γελοία επίδειξη γεωγραφικών χαρτών από πολιτικούς της γειτονικής χώρας που αμφισβητούν όλες τις υπάρχουσες συνθήκες, η αναθεωρητική συμπεριφορά της Άγκυρας έφτασε μέχρι την νεοφυή λεξιπλασία επανονοματισμού του προσκείμενου στις ακτογραμμές της Αιγαίου πελάγους θαλασσίου χώρου ως “TurkAegean”.

Ωστόσο, η σημαντική είδηση είναι πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεννόησης (Memorandum of Understanding) με το Ισραήλ στις 14 Ιουλίου 2022 που καταδεικνύει την σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την διαφύλαξη της άμυνας του κράτους του Ισραήλ.

Η ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή των όρων του τρέχοντος ιστορικού Μνημονίου Συνεννόησης των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο τιμά τη διαρκή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ, καθώς και την πεποίθησή τους ότι ένα επόμενο ΜΣ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές και τις νέες πραγματικότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να παράσχουν πρόσθετη πυραυλική αμυντική βοήθεια που υπερβαίνει τα επίπεδα του ΜΣ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις».

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα εμβαθύνουν περαιτέρω την αμυντική συνεργασία τους σε τεχνολογίες αιχμής, όπως συστήματα όπλων λέιζερ υψηλής ενέργειας για την αμυντική θωράκιση του εναέριου χώρου του Ισραήλ καθώς και την θωράκιση του εναέριου χώρου των συμμάχων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο μέλλον.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις φυσικά δεν πρέπει να αφήνουν αδιάφορη την Ελλάδα, η όποια αποτελεί τον σταθερό στρατηγικό σύμμαχο και εταίρο των ΗΠΑ και πλέον και του Ισραήλ.

Οι τελευταίες στρατηγικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τη προώθηση της τροπολογίας για τη ματαίωση του τουρκικού προγράμματος των F-16 δείχνουν τη σημασία που έχει η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας και δράσης των διάφορων ομάδων lobby στην αμερικανική πρωτεύουσα.

*Ο Δημήτρης Ιωαννίδης είναι δικηγόρος στη Βοστώνη και συγγραφέας του επίκαιρου βιβλίου «Lobby Power: Το Ελληνικό, Εβραϊκό και Τουρκικό Lobby στην Αμερική και πως Επηρεάζουν την Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Κρύβονται πίσω από τον “θαυμασμό” για τον Ερντογάν: Το αφήγημα του “δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε”!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: