Καταρρέει το στρατιωτικό δόγμα του Κρεμλίνου; Αποδεκατισμός των ρωσικών τανκ από τους Ουκρανούς με χρήση “ανίκητων” δυτικών όπλων [videos]

File photo: Κατεστραμμένο ρωσικό τανκ με την Ουκρανική σημαία σε περιοχή που έχουν επανακαταλάβει οι Ουκρανοί epa09908822 EPA / OLEG PETRASYUK




Το πιο σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο τανκ της Ρωσίας, το T-90M, έχει εμφανιστεί σε φωτογραφίες και βίντεο στην Ουκρανία λίγες μόνο φορές από την αρχή της εισβολής.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα έδειξε ένα T-90M σε έναν λασπόδρομο, κρυμμένο κάτω από δέντρα.

Αλλά η σχετική σπανιότητά του – και η τεχνολογική του πολυπλοκότητα – δεν το έσωσαν από τις ουκρανικές επιθέσεις.

Λίγο μετά τον εντοπισμό του πρώτου T-90M τον Απρίλιο, ο Ουκρανός δημοσιογράφος Andriy Tsapliyenko δημοσίευσε εικόνες  μπροστά από τα απανθρακωμένα υπολείμματα ενός τέτοιου τανκ.

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο συνοδεύτηκε από μια συνεχή ροή εικόνων καμένων δεξαμενών, μερικές φορές με τους πυργίσκους τους να έχουν ανατιναχτεί, καθώς και τανκς να καίγονται με τα πληρώματά τους παγιδευμένα μέσα.

  • Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, αυτές οι απώλειες αρμάτων μάχης είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία καθώς επιδιώκει να συνεχίσει την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα ήταν πάντα η κατασκευή και η συντήρηση μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης, σύμφωνα με τον Τζέιμς Λιούις, αναλυτή στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον.

Ο στόλος των αρμάτων μάχης της χώρας – ο οποίος υπολογίζεται ότι είναι 2.800 με άλλα 10.000 σε αποθήκευση – αποτελείται κυρίως από εκσυγχρονισμένα σοβιετικά άρματα μάχης επανδρωμένα από πληρώματα τριών ατόμων.

Η Ρωσία έχει χάσει 135 άρματα μάχης T-72B3, τουλάχιστον 235 T-72 και περισσότερες από 59 παραλλαγές T-80 από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Oryx, ένα ιστολόγιο πληροφοριών που παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές απώλειες.

Η 4η Μεραρχία Αρμάτων Φρουρών της Ρωσίας, η οποία είναι αποκλειστικά εξοπλισμένη με T-80, φέρεται να έχασε έως και 41 άρματα μάχης μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την πλατφόρμα  στρατιωτικής ανάλυσης Battle Order.

  • Αν και η καταστροφή ενός τανκ δεν σημαίνει ότι το πλήρωμα σκοτώθηκε, υπήρξε επίσης υψηλό ποσοστό απωλειών μεταξύ των ρωσικών πληρωμάτων αρμάτων μάχης.

Συνολικά το 6% των θανάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μεταξύ ανδρών από συντάγματα αρμάτων μάχης, σύμφωνα με καταμέτρηση θυμάτων που βασίζεται σε δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες που τηρούνται από το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Mediazona.

Ο γοργός ρυθμός φθοράς της Ρωσίας οδήγησε ορισμένους παρατηρητές να αναρωτηθούν εάν το τανκ έχει μέλλον στον σύγχρονο πόλεμο.

Ωστόσο, οι απώλειες της Ρωσίας είναι ενδεικτικές της αποτυχίας της διεξαγωγής συνδυασμένων επιχειρήσεων στην Ουκρανία και όχι οποιωνδήποτε προβλημάτων με τα τανκς, δήλωσαν αναλυτές στους The Moscow Times.

«Τα τανκς υποτίθεται ότι πολεμούν ως μέρος συνδυασμένων σχηματισμών, αλλά όσον αφορά τον τρόπο τακτικής χρήσης τους, η Ρωσία δεν το έχει κάνει αποτελεσματικά», δήλωσε ο Νικ Ρέινολντς, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο Ινστιτούτο Royal United Services με έδρα το Λονδίνο.

Θεωρητικά, τα άρματα μάχης θα πρέπει να υποστηρίζονται από πεζικό και πυροβολικό που είναι σε θέση να εντοπίσουν και να καταστρέψουν εχθρικούς στρατιώτες οπλισμένους με αντιαρματικά όπλα.

Τις πρώτες μέρες του πολέμου, στήλες ρωσικών τεθωρακισμένων μπλοκαρίστηκαν κατά μήκος των ουκρανικών αυτοκινητοδρόμων, επιτρέποντας στο ουκρανικό πεζικό να παραλάβει άρματα μάχης – και άλλα οχήματα – χρησιμοποιώντας μια σειρά φορητών αντιαρματικών όπλων με ώμο.

  • Τα Αμερικάνικα Javelins και τα βρετανο-σουηδικά κατασκευασμένα ελαφρά αντιαρματικά όπλα επόμενης γενιάς (NLAW) ευθύνονται για εκατοντάδες απώλειες ρωσικών τανκς.

Όταν πυροβολούνται, τα Javelins ανεβαίνουν 150 μέτρα στον αέρα πριν πέφτουν κατακόρυφα στον πυργίσκο του τανκ, όπου η θωράκιση του οχήματος είναι η πιο λεπτή.

«Όλοι στο πλήρωμα ήταν σοκαρισμένοι», είπε ο Ρώσος μέλος του πληρώματος αρμάτων μάχης Αλεξέι Ουχάτσεφ για ένα περιστατικό στο οποίο το άρμα του χτυπήθηκε  τις πρώτες ημέρες του πολέμου σε συνέντευξη του Μαΐου στο ρωσικό μέσο Μοσκόφσκι Κομσομόλετς.

Η διείσδυση στον πυργίσκο μπορεί να προκαλέσει τη «μαγειρική» της δεξαμενής εάν πιάσουν φωτιά τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα στο καρουσέλ κάτω από τον πυργίσκο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επακόλουθη έκρηξη μπορεί να κάνει τον πυργίσκο να πυροβολήσει δεκάδες μέτρα στον αέρα.

  • «Οι άνθρωποι έλεγαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να καταστρέψεις ένα άρμα είναι να χρησιμοποιήσεις ένα άλλο άρμα, αλλά οι νέοι πύραυλοι σε κάνουν να αναρωτιέσαι για αυτό», είπε ο Lewis.

Το T-72B3, μια πιο φορητή έκδοση του σοβιετικού T-72, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ρωσικού στόλου αρμάτων μάχης και έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην Ουκρανία. Αλλά η Ρωσία έχει επίσης αναπτύξει εκατοντάδες άρματα μάχης T-80, συμπεριλαμβανομένων των T80U, T80BV και του πιο εκσυγχρονισμένου T-80, το T80BVM, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2018.

Επιπλέον, οι απώλειες αρμάτων μάχης  σημαίνει ότι η Μόσχα βγάζει από την αποθήκευση ορισμένα παλαιότερα άρματα μάχης για να τα αναπτύξει στην Ουκρανία.

Τα T-62 της Σοβιετικής εποχής, ένα άρμα που τέθηκε σε λειτουργία το 1961, έχουν εντοπιστεί στην Ουκρανία και σε τρένα που μεταφέρονται σε όλη τη Ρωσία, πιθανώς στο δρόμο τους προς το πεδίο της μάχης.

Σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από επιθέσεις drone και αντιαρματικούς πυραύλους, τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία έχουν προσθέσει μια σειρά από αυτοσχέδια κλουβιά στις κορυφές των τανκς.

Έχουν επίσης χρησιμοποιήσει σάκους άμμου, κορμούς πεύκων και μεταλλικούς κλωβούς για να ενισχύσουν τα οχήματά τους, σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο. Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας δήλωσε τον Μάιο ότι η εικόνα αυτών των τανκς ήταν «τίποτα λιγότερο από τραγικό».

«Αυτά τα μέτρα είναι ξεκάθαρα μια προσπάθεια υπεράσπισης των αρμάτων από ψηλά, αλλά δεν λειτουργεί», είπε ο Ρέινολντς.

Ο Ουχάτσεφ είπε στο Moskovsky Komsomolets πώς τα πληρώματα του τανκ αφαίρεσαν τις σήτες της οροφής όταν συνειδητοποίησαν ότι περιόρισαν την κίνηση του όπλου του τανκ και έκαναν δύσκολη την αποβίβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η αποτυχία της Ρωσίας να βρει μια απάντηση στα σύγχρονα αντιαρματικά όπλα θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον της μακροπρόθεσμης εξάρτησης της Ρωσίας από τανκς στον πόλεμο, σύμφωνα με τον Lewis.

«Τα τανκς θα έχουν ακόμα μια θέση, αλλά στο μέλλον θα είναι μικρότερος ο ρόλος τους λόγω της τρωτότητάς τους», είπε.

 

Με πληροφορίες από The Moscow Times

 

Τα θηριώδη BMPT Terminator έστειλε ο Πούτιν στο Ντονμπάς: Kαθώς αφανίζουν τα ρωσικά τανκς οι πύραυλοι των Ουκρανών [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: