Η Wall Street Journal σχολιάζει το πρώτο ταξίδι στην Ευρώπη του Σαουδάραβα πρίγκιπα μετά από την δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, Τρίτη 26 Ιουλίου 2022. Διακρίνεται και η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η εφημερίδα Wall Street Journal, δημοσιεύει άρθρο των Stephen Kalin και Summer Said με θέμα το ταξίδι του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (Mohammed bin Salman) στην Ελλάδα που είναι και ο πρώτος σταθμός στο πρώτο ευρωπαϊκό του ταξίδι έπειτα από την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι (Jamal Khashoggi) το 2018.

Τίτλος του άρθρου: “Saudi Crown Prince Makes First Europe Trip Since Khashoggi Killing” («Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας κάνει το πρώτο ταξίδι στην Ευρώπη μετά τη δολοφονία Κασόγκι»).

Σημειώνεται ότι η διεθνής απομόνωση του Σαουδάραβα πρίγκιπα έπειτα από την δολοφονία του δημοσιογράφου έληξε πριν μερικούς μήνες με την επίσκεψη των ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β) και της Γαλλίας ενώ πρόσφατα έλαβε χώρα και η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Biden.

Η Δύση αποδέχεται ξανά τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman παρά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σαουδική Αραβία και τις συλλήψεις αντιφρονούντων.

Το σημαντικό βήμα αποδοχής και διεθνούς πολιτικής αποκατάστασης του Σαουδάραβα πρίγκιπα έγινε με την επίσκεψή του στην Τουρκία, που είναι και η χώρα όπου συνέβη η δολοφονία Khashoggi.

Oι αρθρογράφοι σημειώνουν ότι η επιστροφή του Σαουδάραβα πρίγκιπα στην διεθνή σκηνή οφείλεται εν μέρει και στις υψηλές τιμές ενέργειας και στον πληθωρισμό που σημειώνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Αν και οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολ. το βαρέλι έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,  οι Σαουδάραβες -παρά τις εκκλήσεις της Δύσης-δεν προχώρησαν στην αύξηση παραγωγής ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές.

Στο πρώτο ευρωπαϊκό του ταξίδι σε Ελλάδα και Γαλλία ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron. Και οι δύο ηγέτες είχαν επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία το περασμένο έτος για την σύσφιξη των διμερών τους σχέσεων.

Η Ελλάδα συμφώνησε να δανείσει  στην Σαουδική Αραβία μια συστοιχία πυραύλων Patriot για την προστασία των εγκαταστάσεών της από τις επιθέσεις πυραύλων και drones από τους αντάρτες Houthi της Υεμένης.

Αναμένονται διμερείς συμφωνίες σε τομείς όπως η ενέργεια και η στρατιωτική συνεργασία, καθώς η Σαουδική Αραβία προσβλέπει στην ενδυνάμωση της άμυνάς της και την διαφοροποίηση της οικονομίας της από την παραγωγή πετρελαίου.

Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman αποκάλυψε μια σειρά σημαντικών σχεδίων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

ΠΗΓΗ: Wall Street JournalStephen KalinSummer Said

Για το ίδιο θέμα το Bloomberg δημοσιεύει άρθρο του Paul Tugwell με τίτλο “Saudi Prince in Europe for First Time Since Khashoggi Killing”. 

Σε ό,τι αφορά στην διήμερη επίσκεψη του πρίγκιπα Mohammed bin Salman στην Ελλάδα αναφέρεται -από ανώνυμη πηγή- ότι αναμένεται η υπογραφή διμερών συμφωνιών στους τομείς τεχνολογίας, άμυνας, εμπορικής ναυτιλίας , παραγωγής τροφίμων και πολιτισμού καθώς και η βολιδοσκόπηση πιθανών διμερών συνεργασιών.

Επισημαίνεται ότι ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman επιθυμεί να “οικοδομήσει” στην συνέχεια της περσινής επίσκεψης του Π/θ Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βασίλειο. Η Ελλάδα έστειλε πυραύλους Patriot στην Σαουδική Αραβία για την προστασία των ενεργειακών της εγκαταστάσεων από τους αντάρτες Houthi της Υεμένης, ενώ τον περασμένο Μάϊο, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να συνεργαστούν για το σχέδιο χερσαίου και υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ψηφιακό κόμβο που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Επίσης Αθήνα και Ριάντ συνέστησαν ένα επιχειρηματικό Συμβούλιο.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, άρθρο του Paul Tugwell 

Στρατηγικής σημασίας συμφωνίες υπογράφηκαν, στο πλαίσιο της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα Σαλμάν (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: