Οι Βρυξέλλες, ως γνωστό, …κοιμούνται: Τα κράτη της Ε.Ε. δεν έχουν σχέδια για την έκτακτη ανάγκη με το φυσικό αέριο

Charles MICHEL, President of the European Council. Photo Copyright: European Union




Ανταπόκριση της εφημερίδας Handelsblatt, (κείμενο Christoph Herwartz) αναφέρει ότι εδώ και χρόνια τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) προετοιμάζουν μέτρα για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης με το φυσικό αέριο.

Ωστόσο μόλις τώρα άρχισαν να συνάπτονται οι πρώτες μεταξύ τους συμφωνίες, με τον ειδικό σε ενεργειακά θέματα Walter Boltz να εξηγεί ότι είναι κομβικής σημασίας να διατηρηθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Ε.Ε., γιατί διαφορετικά ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα.

Σε περίπτωση έλλειψης του αερίου, η Γερμανία, σύμφωνα με τον κ. Boltz, βασίζεται στις γειτονικές της χώρες, καθώς τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο δεν μπορούν να ελλιμενιστούν στη Γερμανία, ενώ ακόμα και το φυσικό αέριο που αποθηκεύουν οι γερμανικές εταιρείες εν μέρει δεν βρίσκεται στη Γερμανία αλλά στην Αυστρία.

Μετά το 2009, όταν η Κροατία αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, τα κράτη της Ε.Ε. αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο συμφωνιών αλληλεγγύης, που θα διασφαλίζει ότι σε έκτακτες περιπτώσεις θα συνεχίζεται η ροή του αερίου και δεν θα διακόπτεται η παροχή στους καταναλωτές.

Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση της Gazprom που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διοχετευτεί ξανά φυσικό αέριο στον αγωγό Nord Stream 1, επισημαίνεται ότι ακόμα και αν λειτουργήσουν νωρίτερα οι τερματικοί σταθμοί LNG στη Γερμανία, δεν θα βοηθούσε, καθώς στην παγκόσμια αγορά δεν υπάρχει πλέον υγροποιημένο αέριο προς αγορά. Θα έπρεπε λοιπόν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την ανταπόκριση, να διανεμηθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το αποθηκευμένο αέριο και το εισαγόμενο που έχει απομείνει.

Σε έκτακτη περίπτωση θα πρέπει επίσης η Γερμανία να συνδράμει με φυσικό αέριο τη Σλοβακία και την Τσεχία, όπως διευκρινίζει ο Georg Zachmann, ειδικός του Ινστιτούτου Bruegel σε ενεργειακά θέματα. Για τη Γερμανία μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας να συνεχίσει να προμηθεύεται αέριο από τη Γαλλία, ενώ μεγάλο ρόλο παίζουν επίσης η Ολλανδία και το Βέλγιο, όπως λέει ο ίδιος.

Και ενώ η Κομισιόν κάλεσε τα κράτη-μέλη τον Μάιο να συνάψουν συμφωνίες αλληλεγγύης μεταξύ τους, μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο έξι: ειδικότερα η Γερμανία έχει τέτοιες συμφωνίες με την Αυστρία και τη Δανία -και οι δύο συνήφθησαν επί Υπουργίας του Peter Altmeier (CDU), ενώ ο σημερινός αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck, πρόκειται να διαπραγματευτεί και άλλες.

Στις αρχές της εβδομάδας, μάλιστα, συμφώνησε στα βασικά σημεία μιας τέτοιας συμφωνίας με την Τσεχία. Εδώ και μερικές εβδομάδες, σημειώνει το δημοσίευμα, η Γερμανία πιέζει και άλλες χώρες για τη σύναψη αντίστοιχων συμφωνιών, από τις χώρες αυτές, ωστόσο, δεν έχει έρθει απάντηση.

Τέλος, η ανταπόκριση, αφού εξηγεί την περιπλοκότητα της διασύνδεσης των δικτύων μεταξύ των χωρών, αναφέρει ότι το αν οι συμφωνίες αλληλεγγύης λειτουργήσουν, εξαρτάται από τη συμπεριφορά των χωρών που θα δεχθούν τη βοήθεια, καθώς, όπως εξηγεί ο Walter Boltz, καμία χώρα δεν θα βοηθήσει την άλλη, αν εκείνη δεν έχει κάνει πρώτα τα πάντα για να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.

Το ότι η Γερμανία σχεδιάζει να εφαρμόσει την παύση λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων, μπορεί και να προκαλέσει ενόχληση, φοβούνται κύκλοι των Βρυξελλών.

ΠΗΓΗ: HandelsblattChristoph Herwartz – Jeder ist sich selbst der Nächste: Den EU-Staaten fehlen Pläne für den Gas-Notfall

Το τριπλό παιχνίδι της Τουρκίας με τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ: Η ταραχοποιός της Δύσης και ο αυταρχικός Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: