Η μουδιασμένη αποδοχή του αναπόφευκτου: Έτσι αντιμετώπισαν οι Βρυξέλλες την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον

Carrie Johnson, the wife of British Prime Minister Boris Johnson with her daughter Romy and government minister Nadine Dorries (R) with Downing Street staff as Johnson announces his resignation as leader of the Conservative Party in Downing Street, London, Britain 7 July 2022. EPA, TOLGA AKMEN




Τo δημοσίευμα σημειώνει ότι όλα τα χρόνια που τροφοδοτούσε το αντιευρωπαϊκό αίσθημα με υπερβολικά δημοσιεύματα, τη λαϊκίστικη εκστρατεία του που οδήγησε τη Βρετανία έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και την άρνησή της εμπορικής συμφωνίας που υπέγραψε μετά το Brexit, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.), Μπόρις Τζόνσον (Boris Johnson) ήταν δηλητηριώδης για τις Βρυξέλλες

Ωστόσο η είδηση της παραίτησής του μάλλον αντιμετωπίστηκε με τη μουδιασμένη αποδοχή του αναπόφευκτου και ότι τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ τα ίδια.

Πολιτικοί και αναλυτές εκτιμούν ότι, αν οι διατλαντικές σχέσεις αναπτύχθηκαν γρήγορα με τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Joe Biden), κάτι παρόμοιο δεν είναι αναμενόμενο με έναν νέο Βρετανό ηγέτη.

«Ακόμη και με έναν νέο πρωθυπουργό, πιστεύω ότι πιθανότατα θα υπάρξουν λίγες αλλαγές στη θέση της βρετανικής κυβέρνησης» σχετικά με τα κύρια ζητήματα του Brexit που προκαλούν τις τρέχουσες διαφωνίες, δήλωσε ο David McAllister, ο ευρωβουλευτής που ασχολείται με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Guy Verhofstad είπε ότι ο αντίκτυπος του Johnson ήταν τέτοιος που δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ένας άλλος Συντηρητικός πρωθυπουργός να χαράξει μια θεμελιωδώς διαφορετική πορεία.

Ο Johnson χρησιμοποίησε τον αέρα και το αστείο του στυλ για να πουλήσει τα οφέλη της αποχώρησης από την ΕΕ, μερικές φορές αδιαφορώντας για τα γεγονότα. Ήταν το κλειδί για τη νίκη της εκστρατείας για το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

Ωστόσο, η περιφρόνηση δεν ήταν ποτέ βαθύτερη από ό,τι νωρίτερα φέτος, όταν άρχισε τις κινήσεις προς την μονομερή επανεγγραφή τμημάτων της συμφωνίας μετά το Brexit που υπέγραψε με την ΕΕ.

Ο Michel Barnier δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αν και ήταν μαζί με τον Johnson στη σύναψη της συμφωνίας «δεν θέλει να τη σεβαστεί», επισημαίνοντας την αμηχανία και έκπληξη για την τακτική του πρώην πρωθυπουργού.

 «Η ζημιά στη φήμη ήταν τεράστια σε μια χώρα και κοινωνία που είναι περήφανη εδώ και καιρό για τη βαθιά κουλτούρα της ότι εμμένει στον λόγο της χωρίς καν γραπτή σύμβαση, πόσο μάλλον μια διεθνή συνθήκη», δήλωσε ο Michael Emerson του Center for European Policy Studies.

Το νομοσχέδιο για τη μονομερή ρήξη της συμφωνίας για το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται ακόμη στη Βουλή των Κοινοτήτων και έχει απομείνει κάποια μακροχρόνια ελπίδα ότι το Λονδίνο μπορεί να απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού.

«Έχουν αυτόν τον νόμο στη Βουλή, άρα κάνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά δεν έχουν ξεπεράσει τα όρια», δήλωσε ο Jan Lipavský, υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Ωστόσο, μια γρήγορη ματιά στους πιθανούς υποψηφίους για την ανάληψη της εξουσίας δεν εμπνέει ελπίδα για οποιαδήποτε θεμελιώδη αλλαγή, καθώς περιλαμβάνει αρκετούς Συντηρητικούς που έχουν περάσει χρόνια εμβαπτιζόμενοι στις συγκρουσιακές στρατηγικές του Johnson για το Brexit.

Σημειώνεται επίσης ότι δεν είναι πιθανή οποιαδήποτε προσπάθεια επιστροφής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, καθώς και το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνεται τώρα στην αξιοποίηση του Brexit

Όχι ότι η ΕΕ θα ήθελε  να υποδεχτεί τη χώρα με ανοιχτές αγκάλες, καθώς υπάρχουν τόσα θέματα όπως η Ουκρανία, τα οικονομικά ζητήματα που προκαλούνται από τον πληθωρισμό και τα μεταναστευτικά προβλήματα, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: Associated Press – For EU, Johnson exit won’t change much; damage already done

To διπλό παιχνίδι του Ερντογάν: “Σύμμαχος” της Δύσης, αλλά κάνει επιχειρήσεις με τη Ρωσία, και απειλεί τους πάντες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: