Η Ευρώπη αγοράζει μεγάλες ποσότητες άνθρακα από παντού: Συμφόρηση στα λιμάνια

File Photo Εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από άνθρωπος via pixabay.com




Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να αναπληρώσουν το κενό που αφήνουν οι πωλήσεις ρωσικού άνθρακα και έχουν αποδυθεί σε ένα κυνήγι του καυσίμου ανά τον κόσμο.

Εχουν έτσι αυξήσει τις εισαγωγές του ρυπογόνου καυσίμου κατά περισσότερο από 30% και αναπληρώνουν τα αποθέματά τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων Kpler, στο σημαντικότερο δίκτυο λιμένων και τερματικών σταθμών για τις εισαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων, το δίκτυο Αμβέρσας, Ρότερνταμ, Αμστερνταμ, οι εισαγωγές άνθρακα έφτασαν στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου τα 26,9 εκατ. τόνους σημειώνοντας αύξηση 35% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Ετσι τα αποθέματα αυτού του δικτύου έφτασαν σχεδόν τα 6,6 εκατ. τόνους, διπλασιάστηκαν δηλαδή σε σύγκριση με τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου, που ήταν τα χαμηλότερα των τελευταίων πέντε ετών.

Ο καταιγισμός εισαγωγών έχει, βέβαια, ανεπιθύμητη παρενέργεια τη συμφόρεση στα λιμάνια. Τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών να αναπληρώσουν τον ρωσικό άνθρακα διευκολύνει η αυξημένη προσφορά από ΗΠΑ, Κολομβία και Αυστραλία, τις χώρες παραγωγούς άνθρακα καλύτερης ποιότητας ή υψηλότερης θερμιδικής δυνατότητας, που όταν καίγεται παράγει υψηλότερη θερμοκρασία και περισσότερη ενέργεια. Αυξάνεται έτσι ο ανταγωνισμός για αυτό το καύσιμο, που πολλοί θα ήθελαν να το αφήσουν για πάντα στο παρελθόν, καθώς οι ενεργειακές σε Ασία και Ευρώπη προσπαθούν να διασφαλίσουν πρόσθετες εισαγωγές εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Γερμανία και Αυστρία θέτουν ξανά σε λειτουργία αδρανείς μονάδες παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα συγκεντρώνουν αποθέματα ενόψει του καυτού καλοκαιριού. Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας έχουν υποβάλει αιτήματα για εισαγωγές στις εξαγωγικές εταιρείες της Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και στη Whitehaven Coal. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις τιμές της Ευρώπης και της Αυστραλίας, που καθιστά βιώσιμη οικονομικά τη μεταφορά φορτίων από την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, παρά το υψηλό κόστος της μεταφοράς.

Ακόμη και ο χαμηλής ποιότητας άνθρακας από την Ινδονησία κατέφθασε στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά η εταιρεία Kpler υποστηρίζει ότι ήταν μείγμα με αμερικανικό άνθρακα υψηλότερης θερμιδικής δυνατότητας. «Βλέπουμε συμφόρηση στα κυριότερα ευρωπαϊκά λιμάνια», σχολιάζει ο Αμπχινάβ Γκούπτα, αναλυτής φορτώσεων ξηρού φορτίου στην Braemar. Στις 29 Ιουνίου περίμεναν 71 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή Αμβέρσας, Ρότερνταμ, Αμστερνταμ. Ο αριθμός αυτός ήταν τριπλάσιος σε σύγκριση με τα 24 πλοία που ήταν κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε έτη. Και ο χρόνος αναμονής για αυτά τα πλοία φτάνει περίπου τις 10 ημέρες, σύμφωνα με την Kpler, που ευελπιστεί πως η κατάσταση θα βελτιωθεί στα μέσα Ιουλίου και ο χρόνος αναμονής θα περιοριστεί περίπου στις 8 ημέρες.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής ρεύματος καταναλωτών που δεν πλήρωσαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: