Η Ελλάδα εξετάζει τον αγωγό TAP και το LNG για να αντιμετωπίσει τη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζητάει με τον Co-CEO του Netflix, Ted Sarandos, στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένης στην καινοτομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




“Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τον αγωγό φυσικού αερίου TAP και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για να καλύψει την τρύπα παροχής ενέργειας σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει για μειωμένη ή πλήρη διακοπή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από ενημέρωση την Πέμπτη, γράφει στο Euractiv, ο Spiros Sideris.

Ο Μητσοτάκης ενημερώθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση μειωμένης ή πλήρους διακοπής ρωσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι ευνοϊκότερη από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Κυβερνητικές πηγές εξήγησαν ότι σε ένα τόσο ασταθές τοπίο, δεν θα μπορούσε να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη για την καθαρή ενέργεια, πολύ περισσότερο για τον αντίκτυπό της στην οικονομία.

Ωστόσο, τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι από την έναρξη της κρίσης περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου. Σε αυτή την περίπτωση, η προμήθεια της χώρας θα αυξηθεί μέσω των υπολοίπων συμβολαίων φυσικού αερίου, κυρίως μέσω του αγωγού TAP, και με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρεβυθούσα, όπου έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρχουν υψηλά αποθέματα.

Η FSRU, ο πλωτός τερματικός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τα μέσα του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί ακόμη να ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελλάδας και των γειτονικών της Βαλκανικών χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο για την αύξηση του ενεργειακού εφοδιασμού περιλαμβάνει την επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και χρήση πετρελαίου ντίζελ αντί φυσικού αερίου στους 1,7 GW σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να λειτουργήσουν με εναλλακτικό καύσιμο.

Μια νέα πλωτή δεξαμενή LNG εγκαταστάθηκε επίσης στη Ρεβυθούσα, αυξάνοντας την αποθηκευτική ικανότητα του εργοστασίου σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα έναντι των 225.000 που είναι σήμερα. Η

προσθήκη της δεξαμενής αυξάνει επίσης την ευελιξία της εφοδιαστικής αλυσίδας LNG. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Επαρκειας Αερίου, η Ελλάδα υποχρεούται επίσης να καλύψει τις ανάγκες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με εξαγωγές εάν χρειαστεί.

ΠΗΓΗ: Euractiv, Spiros Sideris – Greece eyes TAP pipelineLNG to face a Russian gas cutoff

Αίρεται ο αποκλεισμός στους πετρελαϊκούς σταθμούς της ανατολικής Λιβύης κατόπιν συμφωνίας του πρωθυπουργού με τον Χαλίφα Χάφταρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: