Γιατί φοβούνται τόσο οι Ρώσοι τους αμερικάνικους εκτοξευτές HIMARS; Εγκαταλείπουν θέσεις και αποθήκες στρατιωτικού εξοπλισμού [photos, videos]

Oι εκτοξευτήρες HIMARS έφτασαν στο μέτωπο. Χρησιμοποιούνται κυρίως την νύχτα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Photo via Twitter




Ο φόβος της Ρωσίας για τα συστήματα εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών HIMARS αναγκάζει τους κατακτητές να εγκαταλείψουν μαζικά τις αποθήκες στρατιωτικού εξοπλισμού τους, ανέφερε η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση της Ζαπορίζια στις 7 Ιουλίου.

«Αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κατέστρεψαν αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας όπλα υψηλής ακρίβειας , ο ρωσικός στρατός εισβολής στην περιφέρεια Zaporizhzhya άρχισε να πανικοβάλλεται», ανέφερε η κυβέρνηση, επικαλούμενη πληροφορίες. «Εγκαταλείπουν τις αποθήκες τους».

Η διοίκηση λέει επίσης ότι μια μονάδα FSB (Ρωσική υπηρεσία ασφαλείας) έφτασε πρόσφατα στην προσωρινά κατεχόμενη περιοχή της περιφέρειας Zaporizhzhya με αποστολή να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις έρευνας για περίπου 30 στρατιώτες που εγκατέλειψαν τις μονάδες τους.

  • Την Τετάρτη, 6 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy είπε ότι ο δυτικός ός εξοπλισμός βρίσκεται ήδη σε πλήρη δράση στην πρώτη γραμμή .

Οι εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών ρίχθηκαν στη μάχη αμέσως μόλις έφτασαν στην Ουκρανία την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και έκτοτε βάλλουν σχεδόν ακατάπαυστα κατά των ρωσικών θέσεων. 

Θεωρείται δεδομένο πως τα HIMARS δουλεύουν πυρετωδώς από τη στιγμή που ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ ανακοίνωσε την άφιξή τους στα πεδία των μαχών, στις 23 Ιουνίου.

  • Μόνο το πρωί της Δευτέρας, η Ουκρανία ανακοίνωσε πως έπληξε άλλες τρεις αποθήκες πυρομαχικών σε περιοχές του Ντονέτσκ και του Χαρκόβου.

Το χάος συνεχίστηκε την Τρίτη, με πυκνές στήλες καπνού να υψώνονται πάνω από το Ντονέτσκ, την περιφερειακή πρωτεύουσα που ελέγχεται από τη Μόσχα ήδη από το 2014, καθώς οι Ουκρανοί έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό και ένα κοντινό συνεργείο επισκευής οχημάτων.

Πλάνα ενός εκτοξευτή ρουκετών που έβαλε από τη μέση ενός αυτοκινητόδρομου στη Ζαπορίζια, με τους πύραυλους να διασχίζουν σε μεγάλο ύψος έναν απογευματινό –κατά τα φαινόμενα– ουρανό, έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας.

Δεν ανακοινώθηκε ο στόχος που είχε τεθεί.

Την ίδια ημέρα, ωστόσο, αναφέρθηκε ένα ισχυρό πλήγμα στην αεροπορική βάση της Μελιτόπολης, της πόλης που βρίσκεται περίπου 80 χλμ. νότια της γραμμής του μετώπου της ίδιας ουκρανικής περιφέρειας, η οποία βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Αυτός ήταν ο τελευταίος από μια σειρά βομβαρδισμών υψηλής ακρίβειας χάρη στα όπλα που έφτασαν στην Ουκρανία από τη Δύση, όπλα που το Κίεβο ελπίζει ότι θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα του πολέμου υπέρ του, έγραψε την Τρίτη η βρετανική The Telegraph.

Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί στους Ουκρανούς να τους παραδώσουν οκτώ μονάδες M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems: Συστήματα Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας).

Τουλάχιστον τέσσερεις τέτοιοι εκτοξευτήρες ρουκετών, μεταξύ των οποίων αυτός που εθεάθη να χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό στη Ζαπορίζια τη Δευτέρα, έφτασαν στη χώρα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Ο αριθμός τους είναι μικρός, ωστόσο οι ρουκέτες των HIMARS έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια και εμβέλεια από οποιοδήποτε άλλο όπλο των Ουκρανών ή των Ρώσων – γι’ αυτό και το Κίεβο ελπίζει ότι τα συγκεκριμένα συστήματα θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης.

Πιστεύεται, λοιπόν, πως η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει άλλη νίκη όπως αυτή στο Λουγκάνσκ και ότι η επίθεσή της στην περιοχή του Ντονέτσκ θα αναβληθεί, εφόσον οι δυνάμεις της στερηθούν τη δυνατότητα να ρίχνουν χιλιάδες οβίδες καθημερινά. «Πρόκειται για μία καλή ιδέα η οποία θα λειτουργήσει όσο οι Ρώσοι δεν χρησιμοποιούν καθοδηγούμενα βλήματα ακριβείας, διότι με τον τρόπο που επιχειρεί το πυροβολικό τους δεν μπορεί παρά να χρησιμοποιούν αποθήκες πυρομαχικών», δήλωσε ο Τζακ Γουότλινγκ, ο ερευνητής του RUSI που συνέταξε την προαναφερθείσα έκθεση.

«Θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες αν θα έχει αποτέλεσμα».

 

 

 

 

 

 

 

 

Mε πληροφορίες από The Telegraph/The New Voice of Ukraine

Ισραηλινό drone τύπου HERON θα περιπολεί στο Αιγαίο για παράτυπους μετανάστες και οργανωμένο έγκλημα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: