Για τις προθέσεις της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ: Λευκωσία και Αθήνα θα διαβουλευτούν με την Ε.Ε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Νίκος Δένδιας σε συνάντηση με τους συνεργάτες τους. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Η Ελλάδα και η Κύπρος προτίθενται να διαβουλευτούν με τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για τον τρόπο αντίδρασής τους στην περίπτωση που η Τουρκία προσπαθήσει εκ νέου να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουίδης, την Πέμπτη.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός για θέματα ενέργειας, Φατίχ Ντονμεζ δήλωσε πως το νέο τουρκικό πλοίο Abdullhamid Han θα βγει στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου για γεωτρήσεις. Η ακριβής τοποθεσία δεν ανακοινώθηκε.

«Συζητήσαμε ορισμένες δράσεις με την ελπίδα ότι θα αποφευχθεί η δημιουργία έντασης στην ΑΟΖ μας», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός μετά από συνομιλία του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ο Κασουλίδης τόνισε ότι οι κυπριακές αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν «περισσότερες από έξι» πιθανές περιοχές όπου θα λειτουργήσει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο και πως δεν βρίσκονται όλες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται συνοπτικά στο υπόβαθρο της υπόθεσης, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει και στο παρελθόν στείλει σε κυπριακά ύδατα, ερευνητικά πλοία και πλοία γεωτρήσεων συνοδευόμενα από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Παρόμοιες αποστολές έχουν γίνει και σε ελληνικά ύδατα, γεγονός που είχε οδηγήσει σε στρατιωτική ένταση. Η ΕΕ έχει καταδικάσει τη δράση της Τουρκίας και έχει επιβάλει κυρώσεις σε δύο άτομα που εμπλέκονται σε αποστολές γεώτρησης, σημειώνεται.

ΠΗΓΗ: Associated PressMenelaos Hadjikostis – Cyprus, Greece, look to EU if Turkey renews gas search

Που αναμένεται να “τρυπήσει” το “Αμπντουλχαμίτ Χαν”: Το τουρκικό γεωτρύπανο αναλαμβάνει δράση στις 9 Αυγούστου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: