Ερευνες και με drone στην περιοχή όπου κατέπεσε το Αντόνοφ: Εντοπίστηκε άγνωστη λευκή ουσία στο σημείο της συντριβής [βίντεο από ψηλά]

Συντρίμμια του αεροσκάφους τύπου Antonov, που πραγματοποιούσε πτήση cargo με 8μελές πλήρωμα και κατέπεσε τη νύχτα στην περιοχή του Παλαιοχωρίου – Αντιφιλίππων στην Καβάλα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ανδρών των ενόπλων δυνάμεων για την έρευνα στο σημείο που χθες το βράδυ κατέπεσε αεροσκάφος Αντόνοφ, στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας., ενώ στις 14:00 αναμένεται το πρώτο πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό.

«Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία» σημείωσε ο κ. Αποστολίδης.

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα.

Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις.

Επέμεινε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.

 

Ανησυχία για την επικινδυνότητα του φορτίου

Την ανησυχία του για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ An-12 που κατέπεσε χθες βράδυ στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου εξέφρασε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος πριν από λίγη ώρα.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι περιμένουν τις εκτιμήσεις των ειδικών για το κατά πόσο το πολεμικό υλικό που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος είναι επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.

«Υπάρχει αγωνία, περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτή τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές», είπε ο κ. Μέτιος.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Το Αντόνοφ που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Νότια Σερβία προς το Αμμάν της Ιορδανίας με 8 έως 10 επιβαίνοντες, συνετρίβη πεντακόσια μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Παλαιοχωρίου και των Αντιφιλίππων Καβάλας λίγο πριν από τις 11 το βράδυ του Σαββάτου μετέδωσε η ΕΡΤ.

Το αεροπλάνο μετέφερε “επικίνδυνο φορτίο” χωρίς να έχει ακόμη διευκρινισθεί το είδος του αν και οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για πυρομαχικά.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου, όπου κατέπεσε, χθες το βράδυ, το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12, ζήτησε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης.

Όπως είπε ο κ. Κιβράκης έχει δοθεί εντολή για άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που κουβαλούσε το αεροσκάφος, ενώ στο σημείο του δυστυχήματος αναμένεται κλιμάκιο πυροτεχνουργών για να ελέγξει την επικινδυνότητα του φορτίου και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Άνδρες της ΕΜΑΚ και πυροτεχνουργοί του στρατού Ξηράς, ανέλαβαν με ειδικό εξοπλισμό την αυτοψία, ορίζοντας περίμετρο ασφαλείας. Τα συντρίμμια έχουν διασκορπιστεί σε ακτίνα μεγαλύτερη των 800 μέτρων. Από τις αναθυμιάσεις δύο πυροσβέστες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες να κλείσουν παράθυρα και κλιματισμό.

Σχετικά με το φορτίο 12 τόνων που χαρακτηρίζεται επικίνδυνο, ειδικοί διευκρινίζουν ότι ως επικίνδυνο φορτίο ορίζονται όχι μόνο τα πυρομαχικά «αλλά και οι μπαταρίες και ό,τι άλλο μπορεί να προκαλέσει φωτιά».

Με drone πάνω από το σημείο της πτώσης του Αντόνοφ An-12, προσπάθησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να αντλήσουν στοιχεία για το περιεχόμενο του φορτίου.

Δεν υπάρχει ίχνος ζωής τουλάχιστον στην άτρακτο η οποία κάηκε ολοσχερώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

 

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, που συγκάλεσε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, ανακοίνωσε ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα υπάρχει επέμβαση του στρατού με ειδικές ομάδες πυροτεχνουργών, που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.Με μήνυμα από το 112, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι στις τοπικές κοινότητες Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου του δήμου Παγγαίου, προκειμένου να κρατήσουν κλειστές πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Τα παραπάνω δήλωσε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, που συγκάλεσε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την ασφαλή μετάβαση των αρχών στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ακόμη ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα υπάρχει επέμβαση του στρατού με ειδικές ομάδες πυροτεχνουργών, που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Επιβεβαίωσε ακόμα ότι το αεροσκάφος είχε οχταμελές πλήρωμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος μετέφερε υλικά που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, πιθανόν 12 τόνους εκρηκτικής ύλης, ενώ ισχυρή είναι η σύσταση για τη χρήση μάσκας στο σημείο της πρόσκρουσης.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καβάλα, Ελλάδα

Δεν αποκλείεται να μετέφερε πυρομαχικά: Από την Νις είχε απογειωθεί το Antonov που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: