Έπεσε Ουκρανικό αεροσκάφος Antonov 12 Δυτικά της Καβάλας: Μετέφερε 12 τόνους επικίνδυνου φορτίου [εικόνα, videos]

Συναγερμός σήμανε στην περιοχή της Καβάλας, λίγο πριν τις 11 το βράδυ του Σαββάτου. Φωτογραφία via OPEN




Ουκρανικό τετρακινητήριο αεροσκάφος Antonov που εκτελούσε πτήση από την Σερβία προς την Ιορδανία κατέπεσε λίγο πριν τις 11 το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή του όρους Παγγαίου, ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος ανάφερε βλάβη και είχε ζητήσει έκτακτη προσγείωση στο αεροδρόμιο της Καβάλας, αλλά όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και προκύπτει και από τις πρώτες εικόνες πήρε φωτιά στον αέρα.

Το αεροπλάνο μετέφερε 12 τόνους επικίνδυνου φορτίου, λένε στρατιωτικές αστυνομικές πυροσβεστικές αρχές.

Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το αεροσκάφος Αντόνοφ το οποίο κατέπεσε χθες Σάββατο το βράδυ στην περιοχή της Καβάλας μετέφερε «επικίνδυνα» υλικά.

Πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναφέρουν ότι ο πιλότος του Αντόνοφ An-12 το οποίο κατέπεσε χθες βράδυ στην περιοχή της Καβάλας ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα.

Αμέσως μετά ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.

Το An-12 κατά τις ως τώρα πληροφορίες ήταν ουκρανικό και εκτελούσε δρομολόγιο μεταφοράς φορτίου από τη Σερβία προς την Ιορδανία.

Η ΥΠΑ αναμένει εξάλλου σχέδιο πτήσης από την αντίστοιχη υπηρεσία της Σερβίας.

Στην περιοχή πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η πυροσβεστική έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος.

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Στο σημείο της πτώσης έχουν φτάσει πυροσβεστικές δυνάμεις και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, αλλά λόγω της πυρκαγιάς και των συνεχών εκρήξεων είναι δύσκολο να υπάρξει προσέγγιση στο σημείο. Στα γύρω χωριά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η τηλεόραση της ΕΡΤ αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έχει κυριολεκτικά διαλυθεί και υπάρχουν πολλαπλές εστίες φωτιάς.

Σύμφωνα με πηγή, μετέβαιναν στο αεροπλάνο τουλάχιστον οκτώ άτομα.

Την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου, όπου κατέπεσε, χθες το βράδυ, το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12, ζήτησε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης.

Όπως είπε ο κ. Κιβράκης έχει δοθεί εντολή για άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που κουβαλούσε το αεροσκάφος, ενώ στο σημείο του δυστυχήματος αναμένεται κλιμάκιο πυροτεχνουργών για να ελέγξει την επικινδυνότητα του φορτίου και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Στην περιοχή πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η πυροσβεστική έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος.

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Έντονη αναστάτωση επικρατεί αυτή την ώρα μεταξύ των κατοίκων στον κάμπο των Αντιφιλίππων, μετά την πτώση αεροσκάφους στην ευρύτερη αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αρχικά είδαν ένα φλεγόμενο αντικείμενο, που όταν κατέπεσε προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά και πολλαπλές εκρήξεις.

Στην περιοχή υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ενώ έχουν καταφτάσει και ασθενοφόρα.

Στο μεταξύ, στο σκοτάδι έχουν βυθιστεί, λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης, οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι, με τους προβολείς από τα περιπολικά και τα οχήματα της Πυροσβεστικής να είναι η μόνη πηγή φωτισμού.

Σε ότι αφορά δε τις πολλές εκρήξεις εικάζεται ότι μπορεί να προέρχονται από πυρομαχικά τα οποία μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος.

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης μιλά για σερβικό αεροσκάφος που έπεσε στον κάμπο των Αντιφιλίππων και μεταφέρει πυρομαχικά. Σε ανάρτησή του καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν, καθώς υπάρχουν συνεχείς εκρήξεις.

Η διαδρομή στον ελληνικό εναέριο χώρο του Antonov 12

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: