Ένας δημοσιογράφος ή εργαζόμενος σε ΜΜΕ σκοτώνεται κάθε 4 μέρες από τους Ρώσους στην Ουκρανία

File photo: Η ειδική άδεια από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για τα μέλη ξένων δημοσιογραφικών αποστολών, όπως εμφανίζεται στο κινητό του άτυχου Γάλλου δημοσιογράφου που έχασε τη ζωή του στην Ουκρανία. Photo via Twitter




Πέντε μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός σκότωσε 37 εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα  με την Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων της Ουκρανίας.

«Μεταξύ των νεκρών είναι οκτώ δημοσιογράφοι που εκτελούσαν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα, 12 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχασαν τη ζωή τους ως άμαχοι,  άλλοι 17 εκπρόσωποι των ΜΜΕ σκοτώθηκαν εν ώρα δράσης αφότου κατατάχθηκαν στις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας», αναφέρει σχετική δήλωση της Ένωσης.

  • Κάθε τέσσερις μέρες, ένας δημοσιογράφος σκοτώνεται ως αποτέλεσμα του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Το τελευταίο θύμα της ρωσικής επίθεσης ήταν ο Mykola Rachok, συγγραφέας και συντάκτης ειδήσεων του InfoCar, ο οποίος πέθανε σε μάχη με τους Ρώσους μισθοφόρους της Wagner PMC.

Σύμφωνα με τον Serhiy Tomilenko, τον πρόεδρο της Ένωσης, “Οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι είναι κυρίως Ουκρανοί υπήκοοι. Ως εκ τούτου, επιδιώκοντας να προστατεύσουν την πατρίδα τους, πολλοί εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης άφησαν πίσω τους τα στυλό και τα σημειωματάριά τους και πήραν τα όπλα. Η NUJU εκφράζει μεγάλο σεβασμό σε τέτοιους συναδέλφους μας. ”

“Άλλοι συνεχίζουν να πολεμούν τον εχθρό στο μέτωπο πληροφοριών – τόσο στα μετόπισθεν όσο και στην πρώτη γραμμή. Δυστυχώς, σε αυτόν τον πόλεμο, που εξαπέλυσε ο Ρώσος επιτιθέμενος, υπάρχουν πολλά αθώα θύματα. Καθένα από αυτά θα μείνει για πάντα στη μνήμη του τους συναδέλφους, τους φίλους και όλους τους Ουκρανούς», τόνισε ο Τομιλένκο.

Όπως ανέφερε νωρίτερα η Ukrinform, στις 21 Ιουλίου, ο Mykola Rachok, δημοσιογράφος της έκδοσης Auto Review InfoCar, πέθανε στον πόλεμο με τους Ρώσους εισβολείς. Ο Mykola αναπτύχθηκε για να υπερασπιστεί την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας. Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της εν λόγω εφημερίδας, κατά τη διάρκεια των πέντε μηνών της ρωσικής εισβολής, ο πατριωτισμός, τα κίνητρα και το σθένος τον έκαναν πολεμιστή.

Στις 5 Ιουλίου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, Aliona Matveyeva, δήλωσε ότι η Εθνική Αστυνομία είχε ξεκινήσει 46 έρευνες για τα εγκλήματα που διέπραξε ο ρωσικός στρατός εναντίον δημοσιογράφων.

Mε πληροφορίες από ukrinform.net

Στην Ρωσία του Πούτιν, το Κρεμλίνο φίμωσε και την Novaïa Rasskaz-Gazeta

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: