Δεν έχει εκδοθεί ακόμα (παράνομη) Navtex από την Άγκυρα: Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν κάνει “πρόβες εξόδου”

Το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν βρίσκεται κοντά στα τουρκικά παράλια, απέναντι από την κατεχόμενη Κύπρο. Φωτογραφία Hellas Journal via Marine Traffic




Βόρεια της κατεχόμενης Κύπρου, αλλά πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια, βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν.

Είναι το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το οποίο χθες βγήκε από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας, καθώς μέχρι της στιγμής κάνει δοκιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal το τουρκικό γεωτρύπανο, προς το παρόν, κάνει “πρόβες εξόδου” στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη (παράνομη) Navtex.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marine traffic το Αμπντουλχαμίτ Χαν βρίσκεται βόρεια της κατεχόμενης Κύπρου, σε κοντινή απόσταση, όμως, από τα τουρκικά παράλια. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους.

Η εν λόγω προκλητική ενέργεια αναμενόταν να γίνει στις 9 Αυγούστου, όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό πρακτορείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η Τουρκική Προεδρία.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε επιφυλακή και παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε ανακοινώσει πως το «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις «εντός θαλάσσιων περιοχών τουρκικής ευθύνης».

Στην περίπτωση του ερευνητικού σκάφους «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων, η γειτονική χώρα ρισκάρει μπροστά το ενδεχόμενο μιας μαζικής διεθνούς αντίδρασης, όσο και επιβολής κυρώσεων από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), σε περίπτωση κλιμάκωσης των προκλητικών ενεργειών της, τη στιγμή που αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης προσδιόρισε τις προηγούμενες ημέρες ως δυνητικό πεδίο ερευνών τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, έγραψε στο λογαριασμό του, στο Twitter, τα εξής:

«Στο Taşucu (επαρχία Μερσίνας), όπου ήρθα από την Κερύνεια με το θαλάσσιο λεωφορείο, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το πλοίο γεώτρησης Abdülhamid Han. Οι προσπάθειες και οι σεισμικές έρευνες που γίνονται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Τουρκική Δημοκρατία και στη Γαλάζια Πατρίδα συνεχίζονται με αποφασιστικότητα».

Αν και επικρατεί ψυχραιμία και αναμονή, πληροφορίες θέλουν τις Ένοπλες Δυνάμεις να παρακολουθούν με προσοχή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, μετά τον απόπλου του ερευνητικού πλοίου (στις 9 Αυγούστου) και ακόμη περισσότερο στον Έβρο.

Το ενδεχόμενο μαζικής συγκέντρωσης μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελεί μια από τις εκδοχές του υβριδικού πολέμου, στην οποία αρέσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα:

Στα στοιχεία που ενισχύουν, άλλωστε, την εντύπωση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί αυτή τη φορά να πατήσει το κουμπί της πρόκλησης απέναντι στην Ελλάδα συνιστά αφενός η υπόδειξη συγκεκριμένης ημερομηνίας από την εκκίνηση των ερευνών (σε αντίθεση με λίγα χρόνια πριν, όταν τα ερευνητικά πλοία εμφανιζόταν ξαφνικά, προκαλώντας τριβές) και αφετέρου η επιβεβαίωση των σχετικών σχεδιασμών από πλευράς του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, o οποίος γνωστοποίησε ότι το γεωτρύπανο θα κάνει έρευνες «εντός των τουρκικών θαλασσίων περιοχών ευθύνης».

Επιπλέον, η σπουδή της Άγκυρας να δηλώσει παρούσα στην αναζήτηση των υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου συνδέεται ευθέως με την ανάγκη του Τούρκου Προέδρου να οικοδομήσει ένα λαοφιλές αφήγημα, όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην τελική ευθεία προς τις πρόωρες εκλογές την Άνοιξη του 2023.

Σχετίζεται και με την επιχείρηση της Τουρκίας να επιβιώσει το φετινό, ψυχρό -λόγω φυσικού αερίου- χειμώνα, αλλά και να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε την επέκταση της συμφωνίας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, όπως και τη συμφωνία Τουρκίας -Ιράν για την αναβάθμιση της υποδομής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.

Δένδιας: “Χάρη στα γαλλικά όπλα η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας ενισχύεται απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: