“Χοντραίνει” το πολεμικό παιγνίδι στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ενώνονται ενάντια στο πυρηνικό Ιράν

US President Joe Biden (L) and Israel’s Prime Minister Yair Lapid (R) during a press conference at the Waldorf Astoria Hotel in Jerusalem, Israel, 14 July 2022. EPA, ATEF SAFADI/POOL




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), Τζο Μπάιντεν (Biden) και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαϊρ Λαπίντ (lapid) υπέγραψαν τη “Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ” στην οποία οι ΗΠΑ δεσμεύονται να εγγυηθούν την ασφάλεια του Ισραήλ, μεταδίδει η ανταπόκριση από το Τελ Αβίβ.

Αναλυτικότερα, οι δύο ηγέτες συμφωνούν στον στόχο, αλλά όχι στα μέσα για την επίτευξή του: έτσι θα μπορούσαν να συνοψιστούν οι διαφορές που προέκυψαν χθες μεταξύ του Biden και του Lapid σχετικά με την ανάγκη να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι “εξακολουθεί να πιστεύει ότι η διπλωματία είναι ο καλύτερος τρόπος” για την επίτευξη συμφωνίας με την Τεχεράνη. Μια άποψη που ο Yair Lapid δεν συμμερίζεται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο αυστηρότερες διεθνείς οικονομικές κυρώσεις και “μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή“, η οποία δεν είναι “μπλόφα“, θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους Ιρανούς να κάνουν πίσω.

Ωστόσο, η διαφωνία αυτή δεν εμπόδισε τους δύο ηγέτες να υπογράψουν τη “Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ” για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, η δήλωση αυτή αναγνωρίζει το δικαίωμα του εβραϊκού κράτους να επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αν χρειαστεί.

Σε ό,τι αφορά τη Σαουδική Αραβία, οι δύο ηγέτες φάνηκαν να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Και οι δύο ελπίζουν σε μια προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο στόχος είναι να σχηματιστεί ένα κοινό μέτωπο ή ακόμη και μια στρατιωτική συμμαχία κατά του Ιράν, του κοινού εχθρού, που θα ολοκληρώσει τις συμφωνίες του Αβραάμ. Αλλά οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί.

Σύμφωνα με αυτούς, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, Mohamed Ben Salman, δεν είναι ακόμη έτοιμος να σπάσει το ταμπού αναγνωρίζοντας το Ισραήλ.

Ωστόσο, μικρά βήματα είναι δυνατά, όπως το να δοθεί το πράσινο φως σε ισραηλινά πολιτικά αεροπλάνα που κατευθύνονται προς την Ασία να διασχίσουν τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας ή να μεταφέρουν Παλαιστίνιους μουσουλμάνους ή Άραβες Ισραηλινούς απευθείας στο προσκύνημα στη Μέκκα.

ΠΗΓΗ: Le FigaroMarc Henry – LAmérique et Israël font bloc contre lIran nucléaire

Δεν το βλέπω, απαντά ο Μενέντεζ στον κ. Μπάιντεν και στον Ερντογάν: Μόνο αν αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία θα πάρει τα F-16

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: