Απίστευτα και ντροπιαστικά πράγματα: Ιερέας στην Πάφο αρνήθηκε να μνημονεύσει τον ήρωα Κυριάκο Παπαλαζάρου

O Γενικ;ός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου καταθέτει στεφάνι στο άγαλμα των ηρώων αδελφών Παπαλαζάρου. Φωτογραφία via Φιλελεύθερος




Αναταραχή και έντονες αντιδράσεις προκαλούνται από το πρωί της Κυριακής σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, εξαιτίας της αδικαιολόγητης στάσης του ιερέα που τελούσε το μνημόσυνο των αδελφών Παπαλαζάρου στα Χολέτρια, γράφει στον Φιλελεύθερο η συνάδελφος Ντόρα Χριστοδούλου.

Αρνήθηκε να μνημονεύσει τον Κυριάκο Παπαλαζάρου ο οποίος δολοφονήθηκε από την ΕΟΚΑ Β πριν το πραξικόπημα, σε αντίθεση με τον αδελφό του Σωτήρη, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την τουρκική εισβολή και μνημονεύθηκε κανονικά.

Η άρνηση του ιερέα έγινε στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση των Χολετριών. Ο Στέφανος Στεφάνου με ανάρτηση του έκανε λόγο για «αίσχος και ντροπή», επισημαίνοντας ότι η στάση του ιερέα ήταν εντελώς απαράδεκτη και προκάλεσε οργή στην οικογένεια και στους παρευρισκόμενους.

«Έχω καταγγείλει το γεγονός», ανέφερε, «και θα εγείρω το θέμα στην Αρχιεπισκοπή και στην Μητρόπολη Πάφου».

Τα παρατράγουδα άρχισαν όταν ο ιερέας μνημόνευσε την πρώτη από τις τρεις φορές, όπως γίνεται στο μυστήριο, το όνομα του πεσόντα υπέρ πατρίδος κατά την τουρκική εισβολή Σωτήρη Παπαλαζάρου. Ενώ άπαντες ανέμεναν την μνημόνευση και του ονόματος του Κυριάκου, ο ιερέας προχώρησε χωρίς να το πράξει, γεγονός που προκάλεσε την διακριτική παρέμβαση μιας αδελφής των ηρώων που επεσήμανε στον ιερέα την παράλειψη.

Παρά το γεγονός αυτό όμως, ο ιερέας προχώρησε και στις άλλες δύο μνημονεύσεις του ονόματος του Σωτήρη, παραλείποντας εκ νέου το όνομα του Κυριάκου.

Οι παριστάμενοι στο μνημόσυνο καταγγέλλουν επίσης ότι ακόμη και μετά το συμβάν αυτό, ο ιερέας προχώρησε στην απόλυση από το μυστήριο, πριν δώσει τον λόγο στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, που ήταν ο ομιλητής, ως είθισται να γίνεται στα εθνικά μνημόσυνα. Αναφέρουν επίσης ότι ο ιερέας εγκατέλειψε την εκκλησία μετά το πέρας του μνημοσύνου χωρίς να προστεί στο τρισάγιο που έγινε στο μνημείο των ηρώων και ενώ τον αναζητούσαν όλοι για τον σκοπό αυτό.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, με το που έγινε γνωστό το συμβάν, απολογήθηκε προς την οικογένεια κάνοντας λόγο για παρεξήγηση από πλευράς του ιερέα.

Κληθείς από τον «Φιλελεύθερο» να σχολιάσει τα όσα ασυνήθιστα συνέβησαν στα Χολέτρια, ο Μητροπολίτης Γεώργιος εξήγησε ότι η θέση του ιερέα ήταν πως το μνημόσυνο όσων φονεύθηκαν κατά το πραξικόπημα και από την παρανομία την περίοδο εκείνη, τελέστηκε την περασμένη Κυριακή. Θεώρησε ο ιερέας, είπε ο Μητροπολίτης Πάφου, ότι σήμερα το μνημόσυνο αφορούσε μόνο τους πεσόντες της εισβολής.

«Η εισβολή όμως ήταν απότοκο του πραξικοπήματος, για αυτό και τα δυο καταδικάζονται εξίσου», τόνισε. «Εκφράζω την λύπη μου προς την οικογένεια Παπαλαζάρου για την παρεξήγηση αυτή».

Ο Κυριάκος Παπαλαζάρου βρισκόταν κατά τις καλοκαιρινές διακοπές το 1973 στη Μητρόπολη Πάφου. Ένα μέλος της ΕΟΚΑ Β, φρουρός της Μητρόπολης, τον δολοφόνησε εν ψυχρώ, βάζοντας στο στόμα του 17χρονου το όπλο και τραβώντας τη σκανδάλη, τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου του 1973.

Ο δολοφόνος ουδέποτε καταδικάστηκε για το έγκλημα, παρά τις προσπάθειες της οικογένεια του. Πέντε αστυνομικοί ήταν μάρτυρες στη δίκη που διεξήχθη, αλλά κανένας δεν κατέθεσε εναντίον του δολοφόνου, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του μέχρι την αφυπηρέτηση του.

Η υπόθεση έκλεισε τελικά και οι αρμόδιοι ενημέρωσαν τον πατέρα του Κυριάκου, τον εμβληματικό Παπαλάζαρο, ότι απλώς ο φάκελος χάθηκε.

Αυτούσια η δήλωση του Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου για την άρνηση ιερέα να μνημονεύσει τον ήρωα Κυριάκο Παπαλαζάρου:

Θέλω να καταγγείλω τη στάση του ιερέα της εκκλησίας εδώ στην κοινότητα των Χολετριών ο οποίος αρνήθηκε πεισματικά να μνημονεύσει τον Κυριάκο Παπαλαζάρου. Ένα ήρωα που έπεσε θύμα της ΕΟΚΑβήτικης τρομοκρατίας στην μητρόπολη Πάφου, όπου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ την 1η Ιουλίου του 1973. Τον δολοφόνησαν για να εκδικηθούν τον Παπαλάζαρο ο οποίος αντιστάθηκε στο εκκλησιαστικό πραξικόπημα. Πραγματικά μας οργίζει το γεγονός ότι ο ιερέας αρνήθηκε να τον μνημονεύσει.

Θέλω να καταγγείλω αυτό το γεγονός με πολύ οργή και θα πω ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα ως εδώ. Θα απευθυνθώ και στον προκαθήμενο της εκκλησίας – τον Αρχιεπίσκοπο – και στον Μητροπολίτη Πάφου και θα ζητήσω τους λόγους που ο ιερέας δεν μνημόνευσε τον Κυριάκο Παπαλαζάρου.

Σημειώνω ότι μέχρι τώρα μνημονευόταν μαζί με τον αδελφό του Σωτήρη ο οποίος έπεσε υπερασπιζόμενος την πατρίδα. Είναι πολύ γνωστή η ιστορία της οικογένειας Παπαλαζάρου για τους ηρωικούς αγώνες και την αντίσταση στην τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β’ και την αντίσταση στο πραξικόπημα. Ο Σωτήρης παρά το ότι ήταν φοιτητής στην Σοβιετική Ένωση και είχε έρθει για ολιγοήμερες διακοπές στην Κύπρο, έτρεξε να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μας οργίζει αυτή η στάση του ιερέα που πραγματικά δεν πρέπει να μείνει εδώ.

Ερώτηση: Θεωρείται ότι είναι κάτι οργανωμένο από την εκκλησία ή είναι μεμονωμένο από τον συγκεκριμένο κληρικό;

Απάντηση: Ο ιερέας αρνήθηκε. Προηγουμένως μνημονευόντουσαν και οι δύο κανονικά. Εμείς για αυτό θα εγείρουμε το θέμα προς την εκκλησία. Να μάθουμε τι ακριβώς έγινε και ασφαλώς δεν θα αφήσουμε τα πράγματα έτσι.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΛΕΥΘΕΡΟΣ

Τιμή στους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Αρχιερατικό μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: