Απεξάρτηση από τη Μόσχα: Με τον αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας η Ευρώπη γίνεται πιο ανεξάρτητη από την Gazprom

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλά κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου IGB στην Κομοτηνή, Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η ανταπόκριση του Gerd Höhler στην Handelsblatt αναφέρεται στην έναρξη λειτουργίας του αγωγού Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), τον οποίον εγκαινίασαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Κιρίλ Πέτκοβ (Kyril Petkow).

Σχολιάζει ότι ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας θα μεταβάλει τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

Η ανταπόκριση επισημαίνει ότι για τον Πρωθυπουργό ο αγωγός αυτός είναι μια απάντηση στον «εκβιασμό της Ρωσίας», ενώ ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τόνισε ότι ο IGB θα βάλει τέλος στο «ρωσικό μονοπώλιο».

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στο ιστορικό της συμφωνίας για τη δημιουργία του αγωγού και σημειώνει ότι η λειτουργία του έρχεται στη σωστή χρονική στιγμή, την ώρα που η Ρωσία κλείνει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

Ο IGB δεν συνδέει μόνο το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με αυτό της Ελλάδας, αλλά μέσω αυτού η Βουλγαρία συνδέεται και με τον νότιο διάδρομο, που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας στη Βόρεια Ελλάδα και συνεχίζει από εκεί προς την Ιταλία.

Στον αγωγό θα διοχετεύεται επίσης αέριο από τον τερματικό σταθμό LNG που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη, ενώ σχεδιάζεται η κατασκευή τερματικών LNG στην Κόρινθο, την Θεσσαλονίκη και τον Βόλο.

Η Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο καθίσταται σημαντικός κόμβος για την προμήθεια φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, σχολιάζει η ανταπόκριση, που αναφέρεται και σε άλλους σχεδιαζόμενους αγωγούς, από τη Βουλγαρία στη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ουγγαρία, καθώς επίσης από την Ελλάδα στη Β. Μακεδονία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο IGB είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για τη διασφάλιση της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται, μεταξύ άλλων, το έργο εγκατάστασης του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Κύπρο, την Ελλάδα και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη, τον επονομαζόμενο Euroafrica Interconnector, που θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία ήδη από το 2024 αλλά προσκρούει στις αντιρρήσεις του Τούρκου Προέδρου, διότι το καλώδιο περνά από μια θαλάσσια περιοχή, που η Τουρκία -κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας- διεκδικεί ως δική της οικονομική ζώνη, καταλήγει η ανταπόκριση.

Τίτλος: «Υγροποιημένο φυσικό αέριο αντί για αέριο από τους Ρώσους – Με αυτόν τον αγωγό η Ευρώπη γίνεται πιο ανεξάρτητη από την Gazprom»
Υπότιτλος: «Ο αγωγός IGB συνδέει από την Παρασκευή τα δίκτυα φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Βοηθά τη Νοτιοανατολική Ευρώπη να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία – και είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου»

ΠΗΓΗ: Handelsblatt

To διπλό παιχνίδι του Ερντογάν: “Σύμμαχος” της Δύσης, αλλά κάνει επιχειρήσεις με τη Ρωσία, και απειλεί τους πάντες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: