Ανησυχία στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. για την τύχη των δυτικών όπλων που φτάνουν στην Ουκρανία: Αξίας 10 δισ. δολαρίων!!!

A picture taken during a visit to Mariupol organised by the Russian military shows Russian servicemen prepare for complete demining of the territory of Mariupol, Donetsk region, Ukraine, 13 July 2022. EPA, SERGEI ILNITSKY




Ανησυχία επικρατεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για την τύχη των όπλων που η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία.

Στόχος ο καλύτερος εντοπισμός της πορείας τους καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι εγκληματικές ομάδες τα μεταφέρουν λαθραία εκτός της Ουκρανίας με προορισμό τη μαύρη αγορά της Ευρώπης.

Αρκετές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συζητούν με το Κίεβο την εφαρμογή κάποιου συστήματος εντοπισμού ή λεπτομερούς καταλόγου όπλων -η αξία των οποίων ξεπερνά τα 10 δις δολάρια- που η Δύση στέλνει στο Κίεβο, σημειώνουν δύο δυτικές πηγές στην εφημερίδα Financial Times.

Τρίτη πηγή κοντά στην υπόθεση επισημαίνει ότι η ουκρανική κυβέρνηση δημιουργεί ένα πιο εκτεταμένο σύστημα ελέγχου και εντοπισμού των όπλων.

«Όλα αυτά τα όπλα φτάνουν στη νότια Πολωνία, μεταφέρονται στα σύνορα και στη συνέχεια μοιράζονται σε οχήματα: σε φορτηγά, σε βαν, μερικές φορές σε ιδιωτικά αυτοκίνητα», σημειώνει μια από τις δυτικές πηγές. «Και από εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζουμε την τοποθεσία τους και δεν έχουμε ιδέα που πηγαίνουν, που βρίσκονται ή αν παραμένουν στη χώρα».

Το ενδεχόμενο να πέσουν αμερικανικά όπλα στα λάθος χέρια αποτελεί μια πρόκληση επί του πεδίου, σχολιάζει η υφυπουργός των ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων και τη διεθνή ασφάλεια, Bonnie Denise Jenkins, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της προς την ουκρανική κυβέρνηση για τους κατάλληλους χειρισμούς.

Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου άμυνας συμπληρώνει πως «οποιαδήποτε κίνηση οπλισμού είτε προς είτε από την Ουκρανία -όταν αυτή απαιτείται για επισκευή- παρακολουθείται πολύ στενά και επιβλέπεται από την Ουκρανία και από τους διεθνείς μας εταίρους».

Το ζήτημα της λαθραίας διακίνησης όπλων από την Ουκρανία συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών, ενώ τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού κόμβου στήριξης στη γειτονική Μολδαβία, προκειμένου να παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις και συνεργασία για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης όπλων,

Η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η παράνομη διακίνηση των όπλων και πως έχει εμπιστοσύνη στις χώρες-δωρητές για τον εντοπισμό των όπλων. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση κάθε όπλου.

Από την πλευρά της, η Europol έχει δηλώσει ότι η παράνομη διακίνηση όπλων από την Ουκρανία προς εγκληματικές ομάδες ανά την Ευρώπη έχει ξεκινήσει και πως αποτελεί μια απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ.

Η Ουκρανία κατέγραφε, αρχικά την παραλαβή και παράδοση όπλων, αλλά η πρακτική εγκαταλείφθηκε λόγω της σκληρής πραγματικότητας του πολέμου. Η Europol ζητά τη δημιουργία ενός μητρώου όπλων και άλλων στρατιωτικών υλικών που μεταφέρονται από την ΕΕ στην Ουκρανία.

«Πληροφορίες ότι η Ουκρανία μετατρέπεται σε ένα τεράστιο κόμβο λαθραίας διακίνησης όπλων δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», σημειώνει ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου άμυνας, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτές οι φήμες «αποτελούν ενδεχομένως μέρος του πολέμου πληροφόρησης της Ρωσίας προκειμένου να αποθαρρύνουν τους διεθνείς εταίρους από το προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα, αναγκαία για τη νίκη μας», σημειώνει.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Henry FoySam Fleming & Roman Olearchyk – Nato and EU sound alarm over risk of Ukraine weapons smuggling

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι παρίας στο Καπιτώλιο: Η μάχη για τα F-16 και το ερώτημα παραμένει: Είναι σύμμαχος της Δύσης η Τουρκία;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: