Αμφιλεγόμενη η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των επενδύσεων σε φυσικό αέριο και πυρηνικά ως πράσινες

FILE PHOTO : :Ευρωβουλευτες εν ολομελεία ψηφίζουν, στο Στρασβούργο. EPA, JULIEN WARNAND




Οι ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξαν την αμφιλεγόμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαρακτηρίσει τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνικά ως πράσινες, γράφει στο Euronews η Alice Tidey.

Η ταξινομία είχε απορριφθεί από δύο βασικές κοινοβουλευτικές επιτροπές στα μέσα Ιουνίου, οι οποίες υποστήριξαν ότι, παρόλο που και οι δύο πηγές ενέργειας θα είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού κατά τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία, δεν πληρούν τα κριτήρια για περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι «αν και δύο μεγάλες ομάδες αντιτίθενται στα πυρηνικά, ωστόσο οι γραμμές μαλακώνουν υπό το φως της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης», δήλωσε στο Euronews η Susi Dennison, διευθύντρια του ευρωπαϊκού προγράμματος ενέργειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).   

«Το στρατόπεδο με επικεφαλής την Αυστρία, το Λουξεμβούργο κ.λπ., οι οποίοι απείλησαν με νομικά μέτρα σχετικά με την πρόταση ταξινόμησης της Επιτροπής στις αρχές του έτους, αντιτίθεται στον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας ως καθαρής λόγω της έλλειψης σαφών σχεδίων για τον τρόπο διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων με ασφάλεια και χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Έπειτα, υπάρχει μια σχολή σκέψης που επικεντρώνεται γύρω από τις ανησυχίες για την ασφάλεια που καταργήθηκαν σταδιακά μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα – η Ισπανία, η Γερμανία και η Πορτογαλία είναι παραδείγματα εδώ», επεσήμανε.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Για να καλύψει το χάσμα εστιάζει στη σύναψη συμφωνιών με εναλλακτικούς προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), όπως οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. 

Αλλά σε αντίθεση με τις εισαγωγές από τη Ρωσία, που πραγματοποιούνται κυρίως μέσω αγωγών, το LNG από αλλού απαιτεί την κατασκευή τερματικών σταθμών για τη μεταφορά του LNG από ένα φορτηγό πλοίο σε μια τοποθεσία όπου μπορεί να αποθηκευτεί και να μετατραπεί ξανά σε μορφή αερίου.

Η Επιτροπή υποστήριξε ότι οι νεότευκτοι τερματικοί σταθμοί LNG θα επαναχρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για υδρογόνο, το οποίο η ΕΕ έχει θέσει στο επίκεντρο των προσπαθειών της για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.Ωστόσο σημειώνεται ότι οι τερματικοί σταθμοί LNG δεν θα είναι επιλέξιμοι, επομένως η ταξινομία είναι ξεπερασμένη προτού καν τεθεί σε ισχύ.

Σαφώς διακυβεύονται ισχυρά εθνικά συμφέροντα ανάλογα με το ενεργειακό προφίλ των κρατών μελών – εκείνων που σήμερα εξαρτώνται περισσότερο από τα πυρηνικά, όπως η Γαλλία ή φυσικό αέριο, όπως η Γερμανία επιθυμούν να δουν μια πρόταση που τους επιτρέπει να απομακρυνθούν από την εξάρτηση από τη Ρωσία στο χαμηλότερο κόστος για τις χώρες τους, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των ηγετών της ΕΕ υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής, σύμφωνα με τον Jaroslav Zajicek, ΜΑ της Τσεχίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, σημειώνοντας ότι “οκτώ κράτη μέλη δήλωσαν ότι ήταν κατά, επομένως το Συμβούλιο είναι υπέρ”.

ΠΗΓΗ: Euronews Alice Tidey – Why move to label nuclear and gas as ‘green’ is so controversial

Σταθερό το “όχι” του Μενέντεζ στα F-16 της Τουρκίας: Ξαφνικά αντίθετες απόψεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τις πωλήσεις όπλων σε αυταρχικά καθεστώτα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: