Ακόμα μία “πέτσινη” διαρροή της Τουρκίας: Ο Ερντογάν, λέει, συζήτησε με τον Εμανουέλ Μακρόν τους αντιαεροπορικούς πυραύλους!

FILE PHOTO: French President Emmanuel Macron attends a meeting with French esport video game players at the Elysee Palace in Paris, France. EPA, JULIEN DE ROSA, POOL




Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε το Σάββατο (17/7) τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν συζητώντας μεταξύ άλλων, το ζήτημα των ουκρανικών σιτηρών που είναι αποκλεισμένα με ευθύνη της Ρωσίας.

Μέχρι εδώ καλά διότι αυτός ήταν ο βασικός σκοπός του τηλεφωνήματος…

Αλλά, σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι TRT, που αποτελεί το μέσο από το οποίο γίνονται ψεύτικες διαρροές της Τουρκικής Προεδρίας, κομβικό σημείο της συνομιλίας ήταν η στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Μακρόν τη μέγιστη δυνατή συνεργασία προκειμένου η κατοχική Τουρκία να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό σύστημα SAMPT.

Παράλληλα ζήτησε να έχει πρόσβαση στην τεχνογνωσία του συστήματος που κατασκευάζει μία ιταλογαλλική κοινοπραξία. Καμία χώρα στον κόσμο, ως γνωστό, δέχθηκε μέχρι σήμερα να μοιραστεί τη στρατιωτική τεχνολογία της. Άλλωστε είναι γνωστή η άρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να μοιραστεί με την Τουρκία τα μυστικά των S-400, όπως και της Αμερικής για τους Πάτριοτ.

Ο Ερντογάν ψάχνει εναλλακτικές καθώς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400, για τους οποίους έχει υποστεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη βάση του νόμου CAATSA. Όμως η Γαλλία, μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα, αδυνατεί να τον …εξυπηρετήσει.

Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η προσδοκία της Τουρκίας για το σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς SAMP/T ήταν να «διασφαλίσει την έναρξη του έργου ανεφοδιασμού και να αναπτύξει ένα κοινό σύστημα που θα περιλάμβανε τη μέγιστη συνεργασία στο πλαίσιο της αρχής της «πλήρους διαφάνειας».

Παραμένει άγνωστη η απάντηση του Εμανουέλ Μακρόν, ισχυρίστηκε το τουρκικό κανάλι, που φαίνεται να παρουσιάζει ως δεδομένη αυτή την αγορά.

Σε ότι αφορά τα ουκρανικά σιτηρά, προσδοκία της Τουρκίας είναι να «διασφαλίσει την έναρξη του έργου ανεφοδιασμού και να αναπτύξει ένα κοινό σύστημα που θα περιλάμβανε τη μέγιστη συνεργασία στο πλαίσιο της αρχής της «πλήρους διαφάνειας», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στις ΗΠΑ τη Δευτέρα ο Παναγιωτόπουλος: Στην ατζέντα Αλεξανδρούπολη, F-35, τουρκική προκλητικότητα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: