Αφού “έφαγε” πόρτα στο πατρικό του στη Σάμο, ο “βασιλιάς” του Χόλιγουντ, στη συνέχεια “τρώγαμε και πίναμε όλοι μαζί”, λέει ο Τεντ Σαράντος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζητάει με τον Co-CEO του Netflix, Ted Sarandos, στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένης στην καινοτομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022. AΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Στην Ελλάδα βρίσκεται ο μάνατζερ που θεωρείται πια ο ισχυρότερος άνθρωπος του Χόλιγουντ, ο συν-διευθύνων σύμβουλος του Netflix, Τεντ Σαράντος.

O Σαράντος είχε προχθες συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος του παρουσίασε το όραμα της ελληνικής κυβέρνησης για τον οπτικοακουστικό τομέα. Επίσης, συμμετείχε σε εκδήλωση της Endeavor Greece για την καινοτομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Money Review, o Τεντ Σαράντος γεννήθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνα το 1964. Δεν μιλά ελληνικά, διαθέτει όμως ελληνικές ρίζες, αφού ο παππούς του, Άλεξ Κυριαζάκης, άφησε κάποτε πίσω του τη Σάμο, για να πάει μετανάστης στην Αμερική.

«Ξέρετε, το Σαράντος είναι πολύ συνηθισμένο επίθετο στο νησί και ο παππούς μου αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει», είχε πει ο Ελληνοαμερικανός μάνατζερ σε κάποια συνέντευξή του, εξηγώντας την ιστορία πίσω από το όνομά του.

Γιος ενός ηλεκτρολόγου και μιας νοικοκυράς, ο Σαράντος μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου η τηλεόραση έπαιζε όλη μέρα, καθώς η μητέρα του προσπαθούσε να κρατήσει τα πέντε παιδιά της μακριά από τα πόδια της. Οι γονείς του μετά βίας κάλυπτα τα έξοδα του μήνα και όταν οι λογαριασμοί έμεναν απλήρωτοι, το σπίτι τους βρισκόταν άλλοτε χωρίς ρεύμα και άλλοτε χωρίς τηλέφωνο. «Αλλά η καλωδιακή τηλεόραση ήταν το τελευταίο που κοβόταν», θυμάται.

Κάπως έτσι, βρισκόταν να ξενυχτά κάθε βράδυ βλέποντας σε επανάληψη επεισόδια από τις κλασικές κωμωδίες της αμερικανικής τηλεόρασης. Τα χρόνια εκείνα ονειρευόταν να γίνει δημοσιογράφος και είχε αναλάβει την αρχισυνταξία της εφημερίδας του σχολείου και αργότερα του πανεπιστημίου του. Όμως, πολύ σύντομα διαπίστωσε ότι δεν ήταν γεννημένος για αυτό.

Βρέθηκε να δουλεύει σε ένα βίντεο κλαμπ, όπου περνούσε όλη την ημέρα βλέποντας ταινίες. Εκείνη την εποχή απέκτησε μία εγκυκλοπαιδική γνώση γύρω από τον κινηματογράφο, αλλά και μία μοναδική ικανότητα να προτείνει στον καθένα ακριβώς τις ταινίες που θα του αρέσουν. «Ανθρώπινος αλγόριθμος», είναι ο τρόπος με τον οποίο τον περιγράφουν συχνά οι δημοσιογράφοι. «Ήταν σαν να πήγα σε σχολή κινηματογράφου», θα έλεγε αργότερα.

Το 2000 πήρε μεταγραφή στη Netflix. Ο Ριντ Χέιστινγκς είχε ιδρύσει την εταιρεία για να ενοικιάζει DVD μέσω ταχυδρομείου, όμως στο μυαλό του είχε ήδη φυτευτεί η ιδέα του online streaming.

Όταν περιέγραψε στον Σαράντος το όραμά του, θα πρέπει να ακουγόταν σαν τρελός. Άλλωστε, ήταν η εποχή που το ίντερνετ ήταν ακόμα τόσο αργό ώστε οποιαδήποτε σκέψη για παρακολούθηση ταινιών online έμοιαζε ουτοπική. Όμως ο Σαράντος πείστηκε και έκανε το βήμα για να γίνει ίσως ο ισχυρότερος άνδρας στην παγκόσμια βιομηχανία της show business.

Καθώς ο Χέιστινγκς έδωσε στον Σαράντος «λευκή επιταγή» και εκείνος ξόδευε κάθε χρόνο αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή σειρών και ταινιών, η Netflix έγινε μία υπολογίσιμη δύναμη στο Χόλιγουντ. Όταν η πανδημία εγκλώβισε ολόκληρο τον πλανήτη στο σπίτι, η πλατφόρμα streaming ήταν ίσως ο μεγαλύτερος κερδισμένος αυτής της περιόδου. Ο Σαράντος θεωρείται πλέον ο «βασιλιάς» του Χόλιγουντ, έστω και εάν οι συνδρομητές του Netflix μειώνονται έπειτα από 10 χρόνια ανάπτυξης.

Ίσως, λοιπόν, οι Σαμιώτες να τον αναγνωρίσουν την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί το νησί. Γιατί την πρώτη φορά που το έκανε, θέλοντας να ανακαλύψει τις ρίζες του, τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμενε. Τότε, ακολούθησε τις οδηγίες που του είχε δώσει ο πατέρας του: «Μπαίνεις μέσα στο λιμάνι, στρίβεις αριστερά, κοιτάζεις ψηλά στο λόφο. Υπάρχει ένα κίτρινο σπίτι με κατσίκες στην αυλή. Τα παιδιά μου ήταν ενθουσιασμένα που θα γνώριζαν την οικογένειά τους. Χτυπάμε την πόρτα, αλλά εκείνοι δεν μιλούν αγγλικά και εγώ δεν μιλάω ελληνικά. Έτσι προσπαθώ να τους εξηγήσω ποιος είμαι, όταν τελικά μας κλείνουν την πόρτα στα μούτρα».

Χρειάστηκε να επιστρέψει στο ξενοδοχείο και να ζητήσει από τον διευθυντή να του γράψει ένα γράμμα στα ελληνικά. «Τους το έδωσα, και πέντε λεπτά μετά τρώγαμε και πίναμε όλοι μαζί», έχει πει σε κάποια συνέντευξή του.

ΠΗΓΗ: Money Review

Τα απαγορευτικά σκαλιά για ΑΜΕΑ, η ανάρτηση Κυμπουρόπουλου και οι διευκρινίσεις του Προεδρικού Μεγάρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: