11 μήνες ποδαρόδρομο για να προσκυνήσει στη Μέκκα: Μαρτυρίες μουσουλμάνων – Χαλαρότερα μέτρα κατά της πανδημίας

File photo H Kάαμπα στη Μέκκα στη Σαουδική Αραβία via ggogle




Ο Άνταμ Μοχάμεντ, ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός, ο οποίος είναι βρετανός πολίτης ιρακινοκουρδικής καταγωγής, αποφάσισε τον περασμένο χρόνο να ταξιδέψει πεζή στη Σαουδική Αραβία, μια απόσταση μεγαλύτερη από 7.000 χιλιόμετρα διασχίζοντας 9 χώρες, προτού περάσει από την Ιορδανία στην πόλη της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας, το Ταμπούκ, για να συμμετάσχει στο χατζ, το ετήσιο ισλαμικό προσκύνημα στη Μέκκα.

Το ταξίδι του ξεκίνησε πριν από 11 μήνες και αυτός ο 53χρονος πιστός μουσουλμάνος, που έσπρωχνε ένα καρότσι με τρόφιμα και με άλλες προμήθειες, δεν είχε ιδέα αν θα κατάφερνε να έχει πρόσβαση στους ιερούς τόπους της Μέκκας και της Μεδίνας.

Μόλις τον Απρίλιο η Σαουδική Αραβία, η οποία το 2020 και το 2021 είχε απαγορεύσει το προσκύνημα για τους πιστούς από το εξωτερικό στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάσχεσης της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι, ανάμεσά τους και 850.000 από το εξωτερικό, θα μπορέσουν φέτος να συμμετάσχουν.

Σήμερα ο Μοχάμεντ έχει φθάσει στη Μέκκα σώος και αβλαβής και 15 κιλά πιο αδύνατος.

“Εκλαψα όταν έφτασα. Ήταν μια απίστευτη αίσθηση”, λέει στο AFP.

“Το ταξίδι μου ήταν εξουθενωτικό. Έκανα στάσεις σε πολλά μέρη για να ξεκουραστώ. Αλλά ήμουν επικεντρωμένος σε ένα πράγμα: Είμαι 53 ετών, επομένως και τι έγινε αν χάσω 11 μήνες περπατώντας για να φθάσω στον Οίκο του Θεού; Είναι εφικτό”, λέει.

Όπως εξηγεί ο Μοχάμεντ, οι σαουδαραβικές αρχές χορήγησαν στον ίδιο, στη σύζυγο και στις δύο κόρες τους, που μετέβησαν αεροπορικώς από το Ηνωμένο Βασίλειο στο βασίλειο αυτό του Κόλπου, άδεια για να συμμετάσχουν στο χατζ, που περιλαμβάνει μια σειρά από θρησκευτικά τελετουργικά τα οποία ολοκληρώνονται στη Μέκκα και στις γύρω περιοχές της δυτικής Σαουδικής Αραβίας.

Οι περισσότεροι άλλοι ξένοι που θα συμμετάσχουν στα τελετουργικά έχουν επιλεγεί μέσω λοταρίας.

–“Το όνειρό μου”–

Ένας από τους πέντε στύλους του ισλάμ, το χατζ, θεωρείται το υποχρεωτικό θρησκευτικό καθήκον των μουσουλμάνων και πρέπει να εκτελεστεί τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, από όλους όσοι είναι σωματικά και οικονομικά ικανοί να κάνουν το ταξίδι και μπορούν να συντηρήσουν την οικογένεια τους κατά την απουσία τους.

Ωστόσο, οι περιορισμοί για την πανδημία ανάγκασαν τους αναρίθμητους μουσουλμάνους που ζουν εκτός της Σαουδικής Αραβίας και ήθελαν να εκτελέσουν αυτό το καθήκον τους, να αναβάλλουν τα σχέδιά τους.

Πριν από την πανδημία το χατζ ήταν μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές συγκεντρώσεις παγκοσμίως και περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτό το 2019.

Τον επόμενο χρόνο οι ξένοι αποκλείστηκαν και ο συνολικός αριθμός των προσκυνητών περιορίστηκε στους 10.000 ώστε να μη γίνει η συγκέντρωση παγκόσμιος υπερμεταδότης.

Το 2021, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 60.000 πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και κατοίκους της Σαουδικής Αραβίας.

Η οργάνωση του χατζ είναι ζήτημα γοήτρου και ισχύος για τους σαουδάραβες ηγέτες.

Η απαγόρευση της συμμετοχής για τους πιστούς από το εξωτερικό προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο, οι οποίοι συνήθως αποταμιεύουν επί χρόνια για να μπορέσουν να συμμετάσχουν.

Παρότι αυτή τη χρονιά ο αριθμός των προσκυνητών θα είναι πολύ μεγαλύτερος, υπάρχουν ακόμη κάποιοι περιορισμοί: οι πιστοί θα πρέπει να είναι μουσουλμάνοι κάτω των 65 ετών, πλήρως εμβολιασμένοι και να έχουν αρνητικό τεστ για κόβιντ των τελευταίων 72 ωρών πριν από το ταξίδι.

Το χατζ ξεκινάει επισήμως Τετάρτη και η Μέκκα έχει ήδη κατακλυστεί από προσκυνητές που, όπως και ο Μοχάμεντ, νιώθουν ανακούφιση που επιτέλους έφθασαν στον προορισμό τους έπειτα από τόσο μεγάλη αναμονή.

Μια 30χρονη ρωσίδα προσκυνήτρια, η οποία αποκάλυψε μόνο το μικρό της όνομα-Χαλιμά-εξηγεί ότι ονειρευόταν την παραμονή της στην Μέκκα για περισσότερο από μια δεκαετία.

Το χατζ κοστίζει τουλάχιστον 5.000 δολάρια ανά άτομο και όπως εξηγεί η Χαλιμά μοιράστηκε την ιστορία της με τους φίλους της για να μπορέσει να συγκεντρώσει χρήματα για την ίδια και για τον πατέρα της.

“Χθες ήταν η πρώτη φορά που είδα την κάαμπα”, λέει αναφερόμενη στο μεγάλο μαύρο κυβοειδές οικοδόμημα στο κέντρο του Μεγάλου Τζαμιού. “Ήταν το όνειρό μου να βρίσκομαι εδώ και τώρα το ζω”, καταλήγει η Χαλιμά.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡ.ΜΙ
Ελλάδα Αθήνα 

Χιλιάδες κάτοικοι του Σίδνεϊ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών: Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Αυστραλία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: