Τουρκικές διεκδικήσεις και ιστορικές προκλήσεις: Η τουρκική ηγεσία πιστεύει στην αναβίωση του οθωμανικού χαλιφάτου

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με μερικούς εκ των υποτακτικών του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗ*

Με την πρόσφατη δημόσια απειλή περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, η γείτονα χώρα, για πρώτη ίσως φορά μετά την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, εκδηλώνει με τέτοια οξύτητα τις εδαφικές βλέψεις της εναντίον της Ελλάδας.

Πέραν, όμως, της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, υπάρχει και η Ιστορία  η οποία αποτελεί «κτήμα ες αιεί», τόσο για την ορθή εκτίμηση των γεγονότων στο παρελθόν όσο και για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για το μέλλον.

Η  τουρκική, λοιπόν, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία προωθεί σκοπίμως την ιδέα της «γαλάζιας πατρίδας», ενώ γνωρίζει ότι το οθωμανικό χαλιφάτο κατέκτησε με συστηματικές  καταστροφές τον ελληνικό πολιτισμό που δέσποζε σε όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας αδιαλείπτως από τα μέσα του 11ου αιώνα π. Χ. μέχρι και τις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ., όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα τουρκικά φύλα στην ευρύτερη  περιοχή και άρχισαν το καταστροφικό τους έργο.

Παραβλέπει, επίσης, σκοπίμως και δεν αναγνωρίζει τις βαρύτατες ευθύνες με τις οποίες  βαρύνεται το οθωμανικό χαλιφάτο για τις γενοκτονίες των Ασσυρίων, των Αρμενίων και του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, ιστορικά και επιστημονικά βεβαιωμένα γεγονότα που οδήγησαν τον  αείμνηστο καθηγητή Νεοκλή Σαρρή να επισημάνει ότι «όλα τα κράτη έχουν να επιδείξουν πολιτισμό ενώ η Τουρκία έχει να επιδείξει μόνο ποινικό μητρώο»

  • Καθ’ όλη τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας κατακρεουργήθηκαν τα γράμματα, οι τέχνες, οι επιστήμες.  Και ενώ η Ευρώπη δονούνταν από τα πνευματικά κινήματα της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, στο οθωμανικό χαλιφάτο κυριαρχούσε το σκοτάδι, η βαρβαρότητα και  ο  ευτελισμός  της ανθρώπινης  ύπαρξης με τα σκαλοβοπάζαρα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός Τούρκος καθηγητής Ιστορίας,  Taner Akçam, η Τουρκία δεν έχει να προσθέσει ούτε ένα λιθαράκι στην παγκόσμια κληρονομιά του πολιτισμού, αντιθέτως, οι Τούρκοι  εξαφάνισαν ό,τι κατέκτησαν στην πορεία τους, χωρίς να μπορέσουν να σταθούν ικανοί στο επίπεδο των πολιτισμών που κατέκτησαν την ιστορία τους. “Δεν καρπίζει τίποτα στο έδαφος που πάτησε το πόδι Οθωμανού. Ξεράθηκαν και δεν φυτρώνουν ούτε χορτάρια εκεί που πάτησαν Οθωμανοί”

Δεν επαναλαμβάνεται η ιστορία, αλλά οι ανθρώπινες συμπεριφορές οδηγούν στην επανάληψη της ιστορίας. Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι εφόσον η τουρκική πολιτική και  στρατιωτική ηγεσία συνεχίσουν να προωθούν τον αναθεωρητισμό, να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και να ονειροπολούν στα «έργα και τις ημέρες» του μεσαιωνικού οθωμανικού χαλιφάτου, ο απανταχού Ελληνισμός πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει στο πεδίο την οποιαδήποτε τουρκική επιθετικότητα, οποτεδήποτε εκδηλωθεί σε βάρος της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας.

Ο ελληνικός και τουρκικός λαός δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά να επιλύσουν και η επιθυμία τους είναι να ζήσουν αρμονικά διασφαλίζοντας την ειρήνη και την πρόοδο  στην ευρύτερη περιοχή.

Εάν, όμως, η τουρκική  πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πιστεύουν στην ανασύσταση του οθωμανικού χαλιφάτου, τότε οι Έλληνες είναι έτοιμοι να γράψουν ξανά νέες σελίδες δόξας, τιμής και ηρωισμού, όπως σε όλους τους αγώνες που έδωσαν απέναντι στον φασισμό, στον ναζισμό και σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού, υπερασπίζοντας τα ιδανικά της πατρίδας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην τρισχιλιετή ιστορία τους.

Και είναι βέβαιο ότι θα  ακουστεί ξανά ο παιάνας των Σαλαμινομάχων που ενέπνευσε τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού «Ω, παίδες Ελλήνωνίτε, ελευθερούτε πατρίδ’, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων` νυν υπέρ πάντων αγών».

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχει διατελέσει προϊστάμενος των εθνικών υπηρεσιών Interpol και Europol και είναι απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο κατοχικός ηγέτης Τατάρ απέρριψε τα ΜΟΕ των κ. Αναστασιάδη και Κασουλίδη και τώρα θα υποβάλλει δικά του!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: