Το “Κορίτσι των Ναπάλμ” 50 χρόνια μετά: Έκανε την τελευταία δερματολογική θεραπεία στις ΗΠΑ [videos]

Η φωτογραφία του Nick Ut που συγκλόνισε τον κόσμο. Πηγή: wikipedia.org




Η γυναίκα που η φωτογραφία της όταν ήταν μόλις 9 χρόνων να τρέχει γυμνή, καμένη και ουρλιάζοντας από τον πόνο έγινε η εικόνα του πολέμου του Βιετνάμ, έκανε στην Φλόριντα την τελευταία της δερματολογική θεραπεία, 50 χρόνια μετά από τον αμερικανικό βομβαρδισμό που άλλαξε τη ζωή της για πάντα.

Το 1972, ένας φωτορεπόρτερ απαθανάτισε τη στιγμή που η εννιάχρονη τότε Kim Phuc Phan Thi εθεάθη να τρέχει σε έναν δρόμο, με το σώμα της καμένο, τα ρούχα της να μην υπάρχουν πιά στο σώμα της, μετά από χτύπημα βόμβας ναπάλμ.

  • Η φωτογραφία κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για τον φωτογράφο του Associated Press, Nick Ut.

Της χάρισε επίσης το παρατσούκλι “Κορίτσι των Ναπάλμ” και τώρα 59 ετών, η Phan Thi έλαβε την τελευταία της δερματολογική θεραπεία μετά από δεκαετίες πόνου από τις βαθιές ουλές στον κορμό της.

Τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά ώστε αμέσως μετά την επίθεση οι γιατροί πίστεψαν ότι δεν θα επιζούσε, αλλά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο θεραπείας, η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε.

  • Τελικά ανάρρωσε από τα τραύματά της και έζησε στο Βιετνάμ μέχρι το 1992 πριν μετακομίσει στον Καναδά με τον σύζυγό της, όπου ζει ακόμα.

Ωστόσο, συνέχισε να υποφέρει από πόνους και ξεκίνησε εξειδικευμένες θεραπείες με τον γιατρό Jill Zwaibel στο Μαϊάμι πριν από αρκετά χρόνια, εργασία την οποία ο χειρουργός συμφώνησε να εκτελέσει δωρεάν.

«Τώρα, 50 χρόνια μετά, δεν είμαι πια θύμα πολέμου, δεν είμαι το κορίτσι των Ναπάλμ, τώρα είμαι φίλος, βοηθός, είμαι γιαγιά και τώρα είμαι ένας επιζών που φωνάζει για ειρήνη», είπε η Thi στο CBS πρόσφατα, καθώς συμπλήρωσε 50 χρόνια από την ημέρα που τραυματίστηκε.

«Κοιτάω ψηλά, είδα το αεροπλάνο και τέσσερις βόμβες»

Στη συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο, η Phan Thi θυμήθηκε ότι έπαιζε με άλλα παιδιά όταν Βιετναμέζοι στρατιώτες της είπαν να τρέξει.

«Και κοιτάω ψηλά, είδα το αεροπλάνο και τέσσερις βόμβες να προσγειώνονται έτσι», είπε.

“Καίει! Καίει!” ούρλιαξε τρέχοντας μακριά από το φλεγόμενο χωριό της.

«Ακόμα θυμάμαι τι σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή – «Θεέ μου, κάηκα, θα γίνω άσχημη, οι άνθρωποι θα με βλέπουν διαφορετικά».

Η φωτογραφία του Ut δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδο των New York Times την επόμενη μέρα. Ο Ut  εξακολουθεί να διατηρεί επαφή με την Phan Thi. Ο 71χρονος φωτορεπόρτερ  έχει συνταξιοδοτηθεί αλλά ήρθε μαζί της στο Μαϊάμι αυτή την εβδομάδα για να τιμήσει την 50ή επέτειο και το τέλος της θεραπείας της.

«Ακόμα και ο γιατρός είπε ότι θα πεθάνε», είπε στο CBS για τις πρώτες στιγμές μετά την επίθεση. «Τους το λέω τρεις φορές [να την βοηθήσουν] και μου έλεγαν όχι, μετά κρατάω το [δημοσιογραφικό] πάσο μου και λέω: «Αν πεθάνει, η φωτογραφία μου σε κάθε πρωτοσέλιδο σε κάθε εφημερίδα». Κι έτσι ανησύχησαν και την πήραν αμέσως μέσα».

 

Με πληροφορίες από Sky News

Το κορίτσι της ναπάλμ, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, είναι σήμερα πρέσβειρα ειρήνης στον ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: