Το Ιράν και η Χαμάς θα μπορούσαν να χωρίσουν ξανά το Ισραήλ και την Τουρκία: Τέντωσε πάλι το σχοινί…

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαϊρ Λαπίντ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Φωτογραφία via Mevlüt Çavuşoğlu, @MevlutCavusoglu




Στην εφημερίδα Haaretz δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του Jonathan Lis με τίτλο «Πώς η ιρανική απειλή θα μπορούσε να αναιρέσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε πρόσφατα και αφορά στην αποκατάσταση των δεσμών Ισραήλ- Τουρκίας».

Ακολούθως επισημαίνονται τα κύρια σημεία του δημοσιεύματος:

Η Τουρκία εξέφρασε την απογοήτευση της για την ασυνήθιστη ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε χθες το ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του τούρκου ΥπΕξ στο Ισραήλ, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων, το Ισραήλ φάνηκε να υπονομεύει την εικόνα της Τουρκίας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού, ζημιώνοντας έτσι τα σχέδιά της τελευταίας για μεγάλη τουριστική κίνηση φέτος το καλοκαίρι.

Επιθυμώντας να μετριάσει τον αντίκτυπο της κίνησής του, το ισραηλινό ΥπΕξ ενημέρωσε εκ των προτέρων το τουρκικό ΥπΕξ για την οδηγία που θα εξέδιδε, ενώ παράλληλα στρατιωτικοί αξιωματούχοι έδωσαν στους τούρκους ομολόγους τους πληροφορίες, που συνδέονταν με την έκδοση της οδηγίας και αφορούσαν σε ενδεχόμενη απόπειρα του Ιράν να επιτεθεί κατά Ισραηλινών στην Τουρκία.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι η κίνηση του αυτή δε πρόκειται να βλάψει τις διμερείς σχέσεις, εκτιμώντας ότι και η Τουρκία επιθυμεί να αποφύγει τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός της, δεδομένων των επιπτώσεων που αυτές θα συνεπάγονταν σε (τουρκική) οικονομία και ασφάλεια. (…) Οδηγίες εστάλησαν επίσης και σε ισραηλινούς τουρίστες που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία. (…)

Θα έχει άραγε η ταξιδιωτική οδηγία πράγματι αντίκτυπο στην τουριστική κίνηση από το Ισραήλ προς την Τουρκία και θα προκαλέσει ακυρώσεις κρατήσεων; (…) Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες ταξιδιωτικές οδηγίες ελάχιστο αντίκτυπο έχουν. Χιλιάδες Ισραηλινοί αγνοούν τις προειδοποιήσεις σχετικά με ταξίδια στο Σινά εδώ και χρόνια. (…)

Οι προσπάθειες του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις συνάντησαν, από ισραηλινής πλευράς, αξιώσεις που συνδέονται με τον περιορισμό της δράσης της Χαμάς στην Τουρκία.

Τόσο ο Πρόεδρος Herzog, τον περασμένο Μάρτιο από την Άγκυρα, όσο και ο ΥπΕξ Lapid την προηγούμενη εβδομάδα από τα Ιεροσόλυμα, κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψης του Cavusoglu, απηύθυναν προειδοποιήσεις σχετικά με την εδραίωση της Χαμάς στην Τουρκία:

  • το Ισραήλ απαιτεί εδώ και μήνες από την Τουρκία να λάβει μέτρα κατά των τρομοκρατών της Χαμάς που δρουν σε τουρκικό έδαφος, ως αναγκαίο όρο για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

O Nimrod Goren, επικεφαλής του ισραηλινού Ινστιτούτου για την Περιφερειακή Εξωτερική  Πολιτική Mitvim, θεωρεί ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων θα ενθάρρυνε ουσιαστικά μια μεγαλύτερη συνεργασία επί του θέματος: 

«Οι τομείς της πολιτικής αεροπορίας και του τουρισμού είναι οι πρώτοι, στους οποίους Ισραήλ και Τουρκία δήλωσαν πως θα συνεργαστούν, στο πλαίσιο αναθέρμανσης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών», υπενθυμίζει ο κ. Goren. 

Και προσθέτει: «Και οι δύο πλευρές προφανώς και θα προτιμούσαν η ταξιδιωτική οδηγία να αποδειχθεί απάντηση σε μια συγκεκριμένη απειλή και να αρθεί ή χαλαρώσει, έως ότου ξεκινήσει επίσημα η καλοκαιρινή σεζόν».

“Ακόμη όμως κι αν αυτό δε συμβεί, το Ισραήλ και η Τουρκία φέρεται να έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν σε περιπτώσεις εξωτερικών απειλών κατά Ισραηλινών στην Τουρκία, -άρα, και αντίστροφα, «η αναθέρμανση των σχέσεων θα μπορούσε να συμβάλει στον συντονισμό τους και στην παροχή μιας κοινής απάντησης στις τρέχουσες απειλές», καταλήγει ο κ. Goren.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Haaretz – Jonathan Lis

Ανάλυση: Οι εντάσεις που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα είναι μέρος της προβληματικής σχέσης της Άγκυρας με τη Δύση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: