Το ενεργειακό σοκ προκαλεί κινδύνους για την οικονομία της Ευρωζώνης: Μεγάλο το πλήγμα σε επιχειρήσει;-πολίτες

From left to right: Paolo GENTILONI (European Commissioner for Economy), Paschal DONOHOE (Eurogroup President, Ireland), Klaus REGLING (European Stability Mechanism Managing Director, ESM). Copyright: European Union




Τη δύσκολη θέση και τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει το άρθρο του περιοδικού Economist: να αντιμετωπίζει όχι μόνο τις αυξανόμενες τιμές, που μπορεί να δικαιολογούν ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά και τις πιο ζοφερές προοπτικές ανάπτυξης, που μπορεί να απαιτούν υπομονή.

Η βασική αιτία και των δύο εξελίξεων είναι ένα σοβαρό σοκ στην τιμή της ενέργειας. Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είχαν ήδη αυξηθεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως ο πόλεμος οδήγησε τις τιμές ακόμα υψηλότερα.

Αυτές οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων έχουν παίξει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ώθηση του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή στην Ευρώπη από ό,τι στην Αμερική. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μεγάλο πλήγμα στο κόστος των επιχειρήσεων και στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Σε πόσο κίνδυνο θέτει αυτό την οικονομία της ευρωζώνης;

Μια συνέπεια του ενεργειακού σοκ είναι τα χαμηλότερα εισοδήματα των νοικοκυριών σε πραγματικούς όρους. Η αύξηση των μισθών έχει επιταχυνθεί μέτρια σε όλη τη ζώνη, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τον πληθωρισμό. Κατά μία έννοια, αυτά είναι καλά νέα για την ΕΚΤ, επειδή μειώνεται ο κίνδυνος ενός σπιράλ μισθών-τιμών.

Αλλά τα χαμηλότερα εισοδήματα μπορεί να τροφοδοτήσουν τη χαμηλότερη κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της αποδυναμώνει την υπόλοιπη οικονομία.

Οι οικονομολόγοι προσβλέπουν σε βραδύτερη ανάπτυξη κατά το υπόλοιπο του έτους. Λίγοι όμως περιμένουν μια πλήρη ύφεση ακόμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα τμήματα της οικονομίας αντιμετωπίζουν το ενεργειακό σοκ από θέση ισχύος και όχι αδυναμίας.

Οι νότιες χώρες ωφελούνται περισσότερο, δεδομένης της εξάρτησής τους από τον τουρισμό. Ένας θησαυρός αποταμιεύσεων που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown θα πρέπει επίσης να παρέχει στους καταναλωτές κάποιο μαξιλάρι έναντι του ενεργειακού σοκ. Αυτά τα buffer θα αμβλύνουν την επίδραση του ενεργειακού σοκ. Δεν θα το αντισταθμίσουν όμως εντελώς. Κατά πρωτον, οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις δεν κατανέμονται ομοιόμορφα.

Ακόμη και εάν η ζώνη του ευρώ γλιτώσει από την ύφεση,  το ενεργειακό σοκ θα είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ένα δυσάρεστο δίλημμα. Με κάθε αύξηση του πληθωρισμού λόγω των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, η ευρωπαϊκή οικονομία αποδυναμώνεται, καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Economist – Europe’s economy grapples with an acute energy shock -But a recession is not expected—yet

Χρήστος Σταϊκούρας: «Η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή δυναμική, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: